[ X ]
Important9 Aprilie 2018 14:00

(INTERVIU) Sergiu Sârbu: Opiniile Comisiei de la Veneția nu pot fi nici negative, nici pozitive

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul democrat Sergiu Sârbu a vorbit despre participarea la recenta ședință a Comisiei de la Veneția, ultima sută de metri din mandatul său de deputat, momentele ce au marcat actuala legislatură, ce șanse sunt ca să-l revedem în viitorul Legislativ, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Știm că ați participat la recenta ședință a Comisiei de la Veneția. Dincolo de informațiile apărute în presă, ce s-a discutat la ședință cu referire la RM?

S.S.: Am avut onoarea să reprezint Parlamentul Republicii Moldova la ședința Comisiei de la Veneția și să prezint poziția autorităților referitor la implementarea noii legislații cu privire la sistemul electoral. Pentru Republica Moldova această sesiune a fost foarte relevantă. Trei subiecte referitoare la țara noastră au fost pe agendă. În afară de legislația electorală, am discutat și despre două proiecte de modificare a Constituției cu privire la sistemul judiciar și libertatea de asociere.

Suntem recunoscători experților pentru atenția sporită față de țara noastră și expertiza acordată. Majoritatea recomandărilor tehnico-juridice anterioare ale Comisiei au fost luate în calcul și suntem deschiși ca pe viitor să utilizăm la maxim această expertiză benefică pentru perfecționarea legislației conform standardelor internaționale.

T.: Unii politicieni spun că ignorarea Comisiei de la Veneția ar putea genera probleme pentru RM. Dvs. cum vedeți acest aspect?

S.S.: De la o vreme încoace este la modă să fii expert în tot, în politică, în economie, în energetică, în legislație electorală. Acum a devenit un trend în a comenta opiniile Comisiei de la Veneția.

Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Opiniile Comisiei de la Veneția nu pot fi nici negative, nici pozitive. Comisia oferă expertiză, trasează punctele forte, cele slabe și emite recomandări.

Republica Moldova nu a ignorat recomandările Comisiei. Rata de îndeplinire a recomandărilor acestui For este ceea mai înaltă din istoria relațiilor noastre cu Comisia de la Veneția.

T.: Premierul Filip spune că 95% din recomandările Comisiei de la Veneția au fost deja realizate. Ce rămâne nerealizat?

S.S.: Așa este. Practic toate recomandările de ordin tehnico-juridic au fost luate în calcul.

Din recomandările tehnice am îndeplinit parțial ce ține de diminuarea pragului electoral. A fost micșorat pragul pentru blocuri, dar a rămas neschimbat pragul pentru partide. Acest nivel este unul conform standardelor internaționale și ține cont de realitățile noastre în vederea neadmiterii fragmentării excesive a Parlamentului, fapt care poate genera crize politice frecvente.

Ce ține de o abordare generală privind oportunitatea modificării sistemului electoral, această recomandare nu poate fi implementată din simplu motiv că ține de dreptul suveran al statului, principiu recunoscut de însăși Comisia de la Veneția în nenumărate rânduri. Noi am executat dorința poporului de a responsabiliza clasa politică și a apropia deputații de alegători.

Un studiu de caz. Recent au avut loc alegeri parlamentare în Italia, care a modificat sistemul electoral, tot în unul mixt. Ca o paranteză, ei nu au cerut opinia Comisiei de la Veneția.

Este doar un exemplu care ne demonstrează că acest subiect ține de dreptul suveran al statului de a decide asupra sistemului. Nu există sistem bun sau rău. Există sistem potrivit într-o anumită perioadă de timp și anumite circumstanțe. Cel mai important este ca, indiferent de sistemul de vot, să fie asigurate principiile de bază ale unor alegeri libere, democratice și corecte.

T.: La Curtea Constituțională este o sesizare prin care se contestă modul de constituire a circumscripțiilor uninominale. Credeți că e posibilă anularea hotărârii de constituire a circumscripțiilor uninominale?

S.S.: Nu știu ce va decide Curtea. Dar este necesar de menționat faptul că,  doar în anul 2017 Curtea s-a expus deja de două ori cu privire la acest subiect. De fiecare dată, a respins sesizările, menționând că nu ține de înalta Curte. Este prerogativa de bază a Parlamentului și ține de oportunitate.

Părerea mea profesională este că, dacă cineva are obiecții la procesul de delimitare a circumscripțiilor, atunci este în drept să atace hotărârea de Guvern în contenciosul administrativ. Acesta este un proces de control de legalitate și nu ține de controlul constituționalității.

Dar cei care semnează astfel de sesizări probabil o fac intenționat pentru a primi dividende politice.

T.: Actual Parlamentul intră pe ultima sută de metri a mandatului său. Cum ați califica acest mandat?

S.S.: Un mandat cu realizări, cu provocări și multe proiecte bune pentru întreaga populație. Toate măsurile pe care le-am luat au impact direct asupra vieții oamenilor. Am fost prezenți în teritoriu, am preluat problemele cetățenilor, am căutat soluții și apoi am demarat proiectele.

Reforma pensiilor, începută în 2017 și care continuă în 2018, este un lucru important și o măsură ce schimbă în puțin mai bine viața persoanelor în etate. Ei merită să avem grijă ca traiul lor să fie unul ce nu presupune griji mari. De aceea, reforma pensiilor trebuie să fie în atenția noastră în mod constant. De fiecare dată când vom putea susține financiar, îi vom avea în vedere și pe pensionari.

„Prima Casă”, un proiect destinat tinerilor până în 45 de ani, deja se bucură de succes. Doar în prima zi s-au înscris 40 de persoane pentru a accesa acest program.

Un alt domeniu care ne preocupă este cel al sănătății. Salarii și condiții mai bune pentru medici, pentru ca ei să nu plece din țară. De curând a fost votată și legea privind ultragierea medicilor, care prevede pedepse aspre pentru cei care îi agresează pe lucrătorii medicali. Iar, în paralel, ne preocupăm și de atitudinea pe care aceștia o au față de pacienți. Este important ca respectul să se manifeste în egală măsură de ambele părți.

Creșterea salariilor, introducerea tichetelor de masă, întărirea sistemului financiar-bancar, atragerea de investiții străine în țară și recâștigarea încrederii partenerilor de dezvoltare – toate acestea sunt pentru noi evenimente care ne marchează traiul zilnic.

În acest an se va derula cel mai mare proiect de infrastructură din Republica Moldova de la independență până acum. 1200 km de drumuri vor fi în acest an reparați și construiți. În paralel, se derulează și proiectele de infrastructură pe drumurile raionale și naționale. Este un proiect uriaș, multașteptat de țara noastră. Drumuri bune înseamnă o țară modernă, care se dezvoltă, atrage investiții, crește turismul.

Partidul Democrat și-a asumat câteva obiective, iar unul dintre ele era modernizarea și schimbarea mentalității în societatea moldovenească. Iată că, prin fiecare proiect pe care îl facem, sprijiniți de oameni, reușim să facem asta.

Echipele din Guvern și Parlament, cu sprijinul politic al PDM, au reușit implementarea unor măsuri care întăresc modul de funcționare al societății noastre. Ne-am propus ca schimbarea de mentalitate să înceapă dinspre instituții către cetățeni și am reorganizat modul de funcționare al acestora. Reforma administrației publice centrale, prin reducerea numărului de ministere de la 16 la 9, este prima măsură importantă.

Legea împotriva propagandei este un proiect foarte important. El arată respectul pe care noi îl avem față de cetățeni. Considerăm că aceștia trebuie să fie informați cât mai corect, fără a fi influențați din afară prin livrare de informații false ori denaturate.

Un alt lucru pe care trebuie să îl subliniez îl reprezintă încrederea și respectul din ce în ce mai mari pe care partenerii noștri externi ni le acordă. Iar asta se vede începând cu susținerea reformelor pe care noi le-am demarat, acordarea sprijinului financiar de către Uniunea Europeană, concluziile pozitive ale echipei FMI.

Ultima vizită a echipei de experți FMI s-a încheiat cu un acord între Guvernul Republicii Moldova și delegația FMI. Raportul întocmit urmează să fie analizat de Consiliul Director al Fondului și, ulterior, Republica Moldova va primi un sprijin de 34,9 milioane de dolari.

T.: Care în opinia dvs., a fost momentele ce au marcat actuala legislatură?

S.S.: Au fost multe momente. Unul dintre cele mai importante îl reprezintă adoptarea sistemului mixt pentru următoarele alegeri parlamentare din toamnă. Este un sistem nou pentru Moldova, dar, în același timp, este un sistem ce permite ca cetățenii să își poată alege deputații cât mai aproape de ceea ce ei doresc pentru comunitatea în care trăiesc. Toate sondajele de opinie au arătat că oamenii își doreau o schimbare și că această schimbare trebuia să includă o componentă de vot direct.

Un alt moment pe care pot să-l menționez este adoptarea legii împotriva propagandei, pentru că marchează o evoluție curajoasă și corectă a modului cum sunt tratați cetățenii Republicii Moldova.

Desigur că sunt multe alte momente importante care au marcat munca din Parlament în acești ani și mă bucur că putem bifa multe realizări, așa cum ne-am propus de la început.

T.: Ce decizii de impact ar mai putea lua actualul Parlament?

S.S.: Toate deciziile pe care le luăm în Legislativ sunt importante pentru că ele afectează viața noastră, a tuturor. Desigur că unele sunt mai interesante, altele poate mai simpatice sau din contră – nu plac, dar ele se iau cu scopul de fi cât mai aproape de ceea ce ne-am propus atunci când am obținut votul oamenilor: să le reprezentăm interesele cât mai bine, punând binele țării mai presus de orice. Iată, pentru asta noi ne străduim în fiecare zi.

T.: Ce șanse sunt să vă revedem în viitorul legislativ? Veți candida? Dacă da, cum?

S.S.: Încă nu au fost discuții referitoare la candidați. Mai întâi discutăm intern, în echipă, și apoi cu siguranță veți afla cine sunt candidații pe care PDM îi sprijină în circumscripții, dar și pe listă.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Notă: Republicat din data de 31 martie 2018.

Sondaj

  • Ce aşteptări prioritare aveţi de la noul Parlament?

    View Results

    Loading ... Loading ...