[ X ]
Editorial9 Aprilie 2018 16:00

De ce depind şansele principalilor candidaţi la Primăria capitalei

Deşi campania electorală a alegerilor anticipate ale Primarului capitalei încă nu şi-a luat startul oficial (candidaţii care şi-au anunţat intenţia de a lupta pentru Primăria capitalei încă nu sunt înscrişi oficial în cursă, iar alţii, despre care se ştie aproape sigur că vor candida încă nu au făcut anunţul oficial), deja e clar că această competiţie va fi, cel mai probabil, „o afacere în trei”. Adică, lupta reală pentru Primăria capitalei o vor da candidatul socialist, Ion Ceban, candidatul PDA, Andrei Năstase şi candidatul (cel mai probabil) independent (care încă nu a anunţat că va participa în alegeri) Silvia Radu. Poate că unele surprize le va furniza şi Maia Sandu (dacă va candida sau partidul său va avea propriul candidat) şi, cu o mică de tot probabilitate, poate şi candidatul PL, Valeriu Munteanu. Dar, deocamdată, să ne axăm pe şansele celor trei.

Cel mai bine este poziţionat Ion Ceban. El poate conta pe o parte importantă a electoratului din capitală (teoretic – aproape jumătate, dacă reieşim din rezultatele precedentelor alegeri), practic nu va avea concurenţi pe stânga, iar aceasta face destul de reale şansele sale de a ajunge în turul doi. Pericol pentru el în primul tur poate prezenta doar Silvia Radu, care „încalecă” serios tematica socială, foarte atractivă pentru electoratul de stânga, mai ales pentru persoanele de vârsta a treia, care tradiţional votează cu stânga.

În turul doi, şansele lui Ion Ceban depind, în primul rând, de concurentul pe care-l va avea. Pentru el mult mai comod ar fi un oponent ce ar fi exponent al dreptei pro-europene, decât un oponent fără „identitate geopolitică” clară, cum ar fi Silvia Radu. De asemenea, în turul doi şansele lui Ion Ceban depind de prezenţa la vot a electoratului. Dacă electoratul de dreapta va boicota turul doi (în cazul în are nici un reprezentant al său nu va ajunge în această etapă a competiţiei politice), atunci şansele lui Ion Ceban cresc. Dacă electoratul de dreapta va alege „răul mai mic” şi o va vota în turul doi pe Silvia Radu (dacă aceasta va ajunge la respectiva etapă), atunci şansele lui Ion Ceban se vor reduce considerabil.

Şansele lui Andrei Năstase depind în mare parte de comportamentul şi poziţia Partidului Acţiune şi Solidaritate. Dacă PAS va susţine  candidatura sa, atunci Andrei Năstase cu siguranţă va trece în turul doi. Mai mult ca atât, în turul doi, indiferent cu cine va lupta (cu Silvia Radu sau cu Ion Ceban) el va avea şanse reale de a învinge, dat fiind experienţa alegerilor precedente care arată extraordinara capacitate de organizare a electoratului de dreapta în capitală în momente decisive.

Şansele Silviei Radu depind de… Maia Sandu. Dacă Maia Sandu şi partidul său se vor aventura cu propriul candidat în alegeri, atunci Silvia Radu va avea şanse reale de a ajunge în turul doi. Iar în turul doi, în acest caz, ea, cel mai probabil, va lupta cu Ion Ceban şi va avea şanse reale de a învinge. Dacă însă PAS va susţine candidatura lui Andrei Năstase, şansele Silviei Radu de a ajunge în turul doi vor fi pur teoretice ca să nu spunem aproape inexistente.

Nu vreau să-l supăr pe Valeriu Munteanu, care, cu siguranţă, va avea un rezultat onorabil în preconizatul scrutin. Poare chiar acest rezultat să fie acea platformă pe care ulterior se va produce revenirea PL în marea politică. Dar, totuşi, părerea mea este că şansele lui la Primăria capitalei, comparativ cu şansele celor trei candidaţi menţionaţi mai sus, sunt mult mai mici.

Dumitru Spătaru

Notă: Republicat din data de 29 martie 2018.

Sondaj

  • Cine ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...