[ X ]
Exclusiv7 Aprilie 2018 10:00

Ar putea şi alte partide de centru-dreapta susține candidatura lui Andrei Năstase? Opinia lui Igor Munteanu!

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, directorul executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu a fost întrebat: Credeți că și alte partide de centru-dreapta ar putea susține candidatura lui Andrei Năstase?

„Ar fi natural ca și alte partide să se alinieze candidatului sprijinit de către 2 dintre cele mai puternice partide politice de centru-dreapta, contribuind la unificarea șanselor și ne-spolierea voturilor prețioase. Admitem însă că anumite segmente de alegători pot avea preferința votului util doar în al doilea tur, chiar și cu riscul de a nu mai ajunge la el”, a menţionat el.

Potrivit lui, „deși aceste alegeri locale pentru funcția de primar general sunt parțiale, la un an distanță de perioada în care se vor taxa alegerile locale, importanța lor este uriașă pentru că reprezintă o testare a modului în care alegătorii vor dori ori nu să pună capăt experimentului care are loc în acest moment în RM”.

„Acest experiment a primit multe etichete, stat capturat, binom, sistem oligarhic, dar ceea ce unește toate aceste definiții este că puterea exercitată în acest moment nu se află acolo unde ar trebui să se găsească – în mâinile autorităților legitim alese, ci a unor grupuri uzurpatoare, care se plasează de fapt peste cele mai importante autorități și puteri formale ale statului. Cel mai simplu exemplu în acest sens servește tradiția instituită de a „dirija” treburile statului la distanță, altfel spus, conducerea partizană a guvernului prin conferințele de presă de la sediul PD, un fel de re-editare tardivă a modului în care „floarea” nomenclaturistă a PCUS dicta administrației sovietice de pe înălțimile sale ideologice ce-i mai bine pentru popor și țară, ori această interpretare a puterii traduce într-o formă parodistică cum nu ar trebui să fie gestionate cele mai importante branșe ale puterii de stat – legislativul, guvernul, justiția. Mai rămâne să introducem, glumim noi, în Constituție o prevedere despre „rolul călăuzitor al partidului” și ne-am cam întors de unde am pornit”, a menţionat Igor Munteanu.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată la acest link.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Loading ... Loading ...