[ X ]
Important18 Martie 2018 15:00

Omul Săptămânii - Victoria Iftodi, candidat desemnat la funcţia de ministru al Justiţiei

În această săptămână, Victoria Iftodi, judecătoare la Curtea Constituţională, a fost propusă ca şi candidat la funcţia de ministru al Justiţiei, rămasă vacantă după demisia lui Alexandru Tănase. Desemnarea Victoriei Iftodi a fost o surpriză pentru opinia publică, deoarece numele ei nu era vehiculat în contextul funcţiei respective.

Totodată, este clar că partidul de guvernare a făcut o alegere bună. Or, Victoria Iftodi este cunoscută ca un profesionist desăvârşit, are o bună reputaţie, un apreciabil nivel de integritate şi e respectată în sistemul pe care urmează să-l conducă de acum încolo. De asemenea, ea are şi experienţă de activitate la cârma acestui Minister, fiind la conducerea lui şi anterior.

Ar mai fi de menţionat că Victoria Iftodi are şi experienţă diplomatică, ceea ce negreşit o va ajuta în dialogul cu partenerii externi. Or, reforma justiţiei este unul din punctele sensibile de pe agenda discuţiilor Chişinăului cu oficialii europeni şi în această direcţie Victoria Iftodi va avea mult de lucru.

Deocamdată, putem constata că, surprinzător pentru mulţi, partidul de guvernare a făcut o alegere bună. Rămâne să vedem dacă Victoria Iftodi se va ridica la nivelul aşteptărilor care există faţă de ea.

TRIBUNA precizează: Victoria Iftodi s-a născut pe data de 13 ianuarie 1969 în satul Lalova, raionul Rezina. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat din Moldova. După studii și-a început activitatea de notar public în Biroul notarial de stat din municipiul Chișinău. Între anii 1994 şi 1996 a îndeplinit funcția de specialist-șef al Biroului de relații între Notariatul de stat și Ministerul Justiției, apoi a lucrat ca notar public în Biroul notarial nr. 2 din Chișinău. În paralel, în perioada 1996-1998, a fost profesoară la Facultatea de drept a Universității de Stat din Moldova. În anul 2003 devine viceministru, apoi prim-viceministru al Justiției. La data de 8 iulie 2004, prin decretul Președintelui Republicii Moldova, a fost numită în funcţia de ministru al Justiției. În baza votului de încredere acordat de către Parlament, prin decretul Președintelui Republicii Moldova, la 19 aprilie 2005, Victoria Iftodi a fost reconfirmată în funcția de ministru al Justiției. A îndeplinit această funcție până la data de 20 septembrie 2006, când a fost revocată pe motiv, că a fost numită Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Franceză. Prin cumul a îndeplinit și misiunea de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Algeriană Democrată și Populară, în Regatul Spaniei, la UNESCO, la Uniunea Latină, precum și cea de Reprezentant Special al Președintelui Republicii Moldova la Consiliul Permanent al Francofoniei. Ulterior, a activat ca notar, iar din 2017 este judecător la Curtea Constituţională.

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Loading ... Loading ...