[ X ]
Important14 Martie 2018 06:30

Opinie: Idealurile Marii Unirii din 1918 sunt folosite în scop electoral

Într-o nouă postare pe blogul personal, jurnalistul Victor Nichituş se referă la interesul primarului de Iași, Mihai Chirica, pentru spațiul basarabean, amintind că recent acesta a devenit Preşedinte al Ligii Aleșilor Unioniști, constituite inclusiv de aleşi locali din R. Moldova, dar şi că a declarat că va realiza trei proiecte în municipiul Chișinău: reabilitarea clădirii în care a funcționat în urmă cu o sută de ani Sfatul Țării, crearea unui centru de cercetare etnică, și a unui centru de pregătire a medicilor și angajaților medicali în vederea asistenței persoanelor în etate.

În opinia sa, „interesul primarului de Iași, Mihai Chirica, pentru spațiul basarabean este unul care pleacă din nevoia de a oferi un răspuns exlcluderii din PSD”. „Voi aminti că membrii Biroului Permanent Județean Iași au votat la 9 februarie excluderea primarului Chirica din Partidul Social Democrat. Imaginea de unionist pe care și-o construiește face parte dintr-o strategie de apropiere a acestuia de partidul condus de Traian Băsescu, singurul partid unionist din România. Voturile moldovenilor cu buletin de Iași l-ar putea ajuta decisiv pe Chirica dacă decide să candideze sub umbrela PMP sau independent”, notează jurnalistul.

„Observ că idealurile Marii Unirii din 1918 sunt folosite în scop electoral. Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, și-a manifestat aceiași îngrijorare subliniind că sentimentul sincer al unioniștilor, „ar putea fi confiscat de politicieni”. Singura clemență pe care o au politicienii români ține de faptul că, în Anul Centenarului Marii Uniri, ar fi o dovadă de naivitate să nu se exploateze sentimentul patriotic al românilor. Le recomand însă să citească și manualul de instrucție. Unde scrie clar că folosirea neatentă ori în stare de afect a Unirii trezește grave reacții adverse”, mai adaugă Victor Nichituş.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...