[ X ]
Important14 Martie 2018 06:00

Analist: Decizia CEC nu înseamnă nimic. Nu e sigur că vom avea alegeri în capitală!

Decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC), care a stabilit alegeri anticipate ale primarului capitalei pe data de 20 mai, nimic nu înseamnă şi, după aceasta decizie, nu e sigur că vor avea loc aceste alegeri. De această părere este analistul politic, scriitorul şi jurnalistul, Igor Volniţchi.

După cum relatează TRIBUNA, în cadrul unui interviu pentru „Europa Liberă”, el a amintit de un precedent – la iniţiativa Preşedintelui Igor Dodon, CEC a stabilit organizarea unui referendum republican consultativ pe data de 24 septembrie 2017, dar ulterior s-a spus că pentru acest referendum nu sunt bani şi a urmat şi o decizie a Curţii Constituţionale, care a făcut imposibilă organizarea referendumului.

Analistul a declarat că nu e sigur că, „chiar și dacă se vor găsi banii pe care unii zic că Parlamentul, Guvernul încă trebuie să-i identifice și, chiar dacă vor avea loc alegeri, vor fi validate rezultatele lor”.

În opinia sa, sau alegerile în capitală nu vor avea loc, sau  „se va interveni pe parcurs cu unele modificări de ordin politic”. „Iată doar câteva scenarii cum le văd eu în continuare: primul scenariu – ar fi posibil ca aceste alegeri să nu aibă loc, fiind invocat fie pretextul financiar, fie intervenind pe fir Curtea Constituțională, fie o instanță de judecată, dacă cineva se va adresa; scenariul doi – aceste alegeri au loc, dar dacă rezultatul nu convine cuiva, intervin din nou unele adresări în organele abilitate ale statului și nu se validează rezultatele acestor alegeri…”, a spus Igor Volniţchi.

În opinia sa, „întâi de toate, trebuie să înțelegem ce a determinat guvernarea să dea undă verde acestor alegeri”.

„Pentru guvernare era foarte important să pornească discuțiile despre alegeri, această așa-numită campanie preelectorală, pentru că în această perioadă se developează pozițiile unor actori politici și, după câte am văzut, crește tensiunea în relațiile dintre partidele de opoziție. Li s-a aruncat un subiect care deseori îi determină pe cei ce reprezintă opoziția să se certe între ei, să crească tensiunea în relațiile dintre ei, iar în momentul în care tensiunea atinge cota maximă sau cota scontată, deja se intervine cu acele accente politice despre care vorbeam mai sus”, a mai declarat el.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Loading ... Loading ...