[ X ]
Exclusiv13 Martie 2018 17:00

Preşedintele AŞM a fost premiat pentru recordul stabilit în calitate de membru al Guvernului

Compania de consultanţă şi promovare a imaginii „Poliexpert” şi portalul www.tribuna.md au anunțat despre demararea lucrului unui nou proiect cu tentă istorică – „Cartea recordurilor politice a Republicii Moldova”. Astfel, astăzi a fost acordat prima Diplomă pentru un record politic. Este vorba despre recordul național „17 ani în Guvernul Republicii Moldova” (2001-2018), stabilit de Gheorghe Duca, Președinte al Academiei de Științe a Moldovei.

După cum informează TRIBUNA, după premiere, Gheorghe Duca a declarat că, „acesta este un lucru foarte original”.

„Tot căutăm moldoveni cu recorduri, cine ce a descoperit, cine şi cum a schimbat lumea. Avem recorduri sportive, avem recorduri a elevilor la olimpiade, iată au început să apară și recordurile seniorilor, a celor mai longevivi sau care au reușit o perioadă din viață să se consacre. Cred eu că, este interesant. Peste un timp oarecare, va fi chiar o inițiativă inedită în RM. Eu felicit POLIEXPERT și TRIBUNA cu această idee ingenioasă. Cred că cel mai semnificativ este cum o persoană poate să reziste, pentru că a fi membru al Guvernului, a fi membru al Parlamentului, Președinte al țării, ministru, conducător, o persoană care a lucrat într-un domeniu o perioadă îndelungată, nu e uşor. Cineva care privește dintr-o parte poate să creadă că este o chestiune care pur și simplu a fost organizată sau a fost un noroc. Este o muncă depusă o perioadă îndelungată care, dacă a dat rezultat, e bine. Faptul că cineva a fost  apreciat și a fost menținut într-un post, arată cred  capacitățile și valoarea lui, ce poate omul să facă. Dacă societatea sau cineva l-a apreciat și l-a înaintat, cred că este un lucru foarte bun”, a precizat el.

Potrivit lui Duca, după 26 ani de ani de independenţă, au început să apară şi persoane ce stabilesc recorduri în RM. „Cred că la 50-100 ani vor fi și mai mulți. A fi membru al Guvernului timp de 17 ani nu a fost așa de simplu, ministru – 3 ani, apoi președinte al AȘM – 14 ani, membru al Guvernului din oficiu. S-au schimbat guverne, premieri, președinți de țară, concepții, viziuni, reforme. Nu este așa de ușor să reziști la toate aceste provocări, dar Dumnezeu mi-a dat sănătate și putere, am rezistat. Le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut”, a mai spus Gheorghe Duca.

TRIBUNA precizează: Gheorghe Duca s-a născut pe data de 29 februarie 1952 în satul Copăceni, raionul Sângerei. A urmat 54 55 cursurile Facultății de Chimie din cadrul Universității de Stat din Moldova în perioada 1969-1974. În anul 1974, după absolvirea facultății, se înscrie la doctorat la Universitatea de Stat din Moldova, Catedra de Chimie Fizică. Obţine ulterior titlul de doctor în ştiinţe, apoi devine academician. Este fondatorul direcției și școlii științifice Chimia Ecologică. În anul 1998 este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În perioada 1998-2001 a fost Preşedinte al Comisiei pentru cultură, ştiință, învățământ și mijloace de informare în masă al Legislativului de la Chișinău. În anul 2000 este numit Consul Onorific al Greciei în Republica Moldova. Din 19 aprilie 2001 până pe 5 februarie 2004 exercită funcția de ministru al Ecologiei, Construcțiilor și Dezvoltări Teritoriului.

La data de 5 februarie 2004 Gheorghe Duca a fost ales în funcția de Președinte al Academiei de Științe a Moldovei, demisionând din funcţia de ministru. Exercită funcţia de Preşedinte al AȘM până în prezent.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...