[ X ]
Important13 Martie 2018 06:00

Jurnalist: Maia Sandu se află într-o situație grea

Andrei Năstase a preluat inițiativa, și-a anunțat candidatura la primărie și a procedat deștept. Despre aceasta scrie, într-o postare pe blogul personal, jurnalistul Victor Nichituş.

„Năstase forțează mâna Maiei Sandu pentru ca aceasta să își exprime, sau nu, poziția. Strategia lui pleacă de la încărcătura metaforică a Primăriei Chișinău, de rezistență culturală românească în fața rusofonilor. Extinderea ipotetică pe care o urmărește Andrei Năstase este simplă – cei care nu îi susțin candidatura sunt amicii socialiștilor și anti-români. Exact acesta a fost motivul pentru care pentru care, în 2015, Dorin Chirtoacă a câștigat încă un mandat. Tot din acest considerent a eșuat, în noiembrie 2017, referendumul de demitere a primarului Chirtoacă, la vot ieșind prea puțini alegători”, susţine el.

Potrivit jurnalistului, „Maia Sandu se află într-o situație grea, de asta încearcă să câștige timp pentru negocieri”. „Ea a spus că, timp de o săptămână, nu a reușit să discute dacă va acorda sau nu susținere lui Andrei Năstase. Vax albina! Știm cu toții că Maia Sandu nu a fost la rânit zăpada de pe trotuarul din fața clădirii în care își are sediul. Amînarea expunerii unei determinări a PAS față de Năstase este un semn care prevestește că Maia Sandu va avea cu Năstase o discuție mai dură. Ce îi va oferi oferi Năstase în schimbul susținerii politice a PAS? Nu cumva ar proceda mai corect din punct de vedere politic să păstreze distanța și să ignore aceste alegeri? Sunt întrebări care își așteaptă răspunsul”, notează Victor Nichituş.

El mai scrie că „anunțul făcut de Plahotniuc că Partidul Democrat nu va înainta un candidat la alegerile pentru funcţia de primar al Chișinăului şi că va susţine un candidat comun al formațiunilor pro-europene a plecat de la date concrete: Chișinăul nu a fost niciodată fieful Partidului Democrat, nu era cazul ca această formațiune politică să depună eforturi pentru a o câștiga”.

„Prin declarația făcută liderul PDM a vrut să testeze care sunt premisele pentru fundamentarea unei viitoare coaliții pro-europene după alegerile parlamentare. Refuzul lui Năstase de a accepta ajutorul oferit se transformă într-o nouă motivație pentru ca Partidul Democrat să obțină un rezultat cât mai mare la viitoarele alegeri parlamentare”, mai scrie el.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări prioritare aveţi de la noul Parlament?

    View Results

    Loading ... Loading ...