[ X ]
Important13 Martie 2018 10:00

Deputat: Nu trebuie să ne limităm doar la apeluri la responsabilitate şi maturitate politică

„După cum şi era de aşteptat, anul 2018 se dovedeşte a fi unul greu pentru Republica Moldova. Or, pe lângă alegerile parlamentare, în acest an se pare că vom avea şi alegeri anticipate ale primarilor de Chişinău şi Bălţi, iar în aceste două municipii locuiesc circa o treime din numărul total de alegători. Dat fiind importanţa celor două funcţii de primar, e şi firesc că partidele politice vor manifesta un interes sporit faţă de respectivele scrutine, iar aceasta va face ca practic întreg anul 2018 să treacă sub semnul alegerilor”, scrie, într-o postare pe blogul personal, deputatul Iurie Dârda.

Potrivit lui, „în această situaţie, este foarte important să nu ne lăsăm duşi de val şi să nu permitem ca alegerile să afecteze procese cu adevărat importante pentru Republica Moldova, pentru cetăţeni”. „Şi aici am în vedere amplele procese ce vizează construcţia şi reconstrucţia drumurilor din ţară, amenajarea şi darea în exploatare a unor nou puncte de asistenţă medicală, implementarea programului „Prima Casă”, implementarea în continuare a prevederile Planului de Acţiuni privind realizarea Acordului de Asociere RM-UE etc. Cu alte cuvinte, în derulare sunt o mulţime de procese importante pentru prezentul şi viitorul ţării şi ele nu trebuie să fie afectate de alegeri”, notează sursa.

Deputatul afirmă că, „din ce vedem, Guvernul înţelege importanţa respectivelor procese şi chiar accelerează implementarea lor, probabil luând în calcul inclusiv specificul anului 2018”. „Or, cu cât se va înainta în timp, cu atât mai dificil va fi de lucrat. Cu siguranţă, Guvernul va încerca să ţină aceste procese importante departe de sfera politicului, dar va fi aceasta oare suficient pentru a nu perturba buna lor implementare? E o întrebare deloc de neglijat, pentru că experienţa anilor precedenţi ne arată că, de multe ori, aceste procese devin ţinta atacurilor politice. O astfel de abordare este periculoasă, or alegerile vin şi trec, iar viaţa trebuie să continue şi calitatea ei nu trebuie să fie afectată de scrutinele locale sau republicane”, afirmă el.

„Părerea mea este că de această dată nu trebuie să ne limităm doar la apeluri la responsabilitate şi maturitate politică. Pentru că, după cum s-a văzut anterior, de regulă, aceste apeluri nu dau rezultate. Cred că ar trebui să ne gândim la modul serios la lansarea unui pact naţional, pe care să-l semneze toţi actorii politici din Moldova. Prin acest pact fiecare ar trebui să-şi asume angajamentul că activitatea sa electorală nu va afecta procesele cu adevărat importante pentru ţară. De asemenea, acest document ar trebui să prevadă domeniile concrete ce nu pot fi ţinta atacurilor de ordin electoral. Numai astfel ne vom asigura că electorala nu va distruge ceea la ce s-a lucrat atât de mult timp şi ce e necesar cu adevărat Republicii Moldova. Iar dacă cineva nu va vrea să semneze un astfel de pact, cel puţin cetăţenii vor şti cine şi ce scop urmăreşte şi vor putea da verdictul corespunzător”, mai adaugă Iurie Dârda.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări prioritare aveţi de la noul Parlament?

    View Results

    Loading ... Loading ...