[ X ]
Important9 Martie 2018 14:00

(INTERVIU) Corneliu Padnevici: Poți măsura nivelul de trai al unei societăți prin numărul oamenilor care zâmbesc pe stradă

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul democrat, Corneliu Padnevici a vorbit despre starea de spirit a oamenilor în teritoriu, în ce măsură sunt resimțite în teritoriu acțiunile întreprinse de Guvern și Parlament, ce priorități va avea în noua sesiune parlamentară, ce planuri de viitor are legate de politică, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Știm că deseori mergeți în teritoriu, în special la Drochia. Care e starea de spirit în teritoriu?

C.P.: Oamenii au probleme, mulțumiri și nemulțumiri. Comunitățile au necesități, realizări și proiecte. De aceea, noi mergem mereu prin țară. Ca să vedem realitatea din teritoriu, să vorbim cu cetățenii, să căutăm soluții și să avem cu toții o viață mai bună. Însă, trebuie să știți că starea de spirit este din ce în ce mai pozitivă. Metaforic vorbind, poți măsura nivelul de trai al unei societăți prin numărul oamenilor care zâmbesc pe stradă. Iar în Republica Moldova vedem din ce în ce mai mulți oameni care zâmbesc. Asta este și ceea ce noi, echipa Partidului Democrat ne-am propus: să facem viața oamenilor mai bună, să fie fericiți. Desigur că asta nu se poate deodată, desigur că asta depinde nu doar de noi, cei care suntem la guvernare. Depinde de fiecare dintre cei care își iubesc țara, respectă locurile și oamenii care le sunt alături.

Dar, dacă doriți, putem fi și mai exacți și să vorbim pe cifre. În ianuarie 2016, înainte ca PDM să preia guvernarea, peste 90% dintre cetățeni credeau că țara merge într-o direcție greșită și tot peste 90% erau nemulțumiți de clasa politică. Acum, la doi ani de la venirea PDM la guvernare, oamenii observă că lucrurile merg mai bine. Negativismul în societate s-a redus, iar numărul optimiștilor a devenit, pentru prima oară din 2014 încoace, mai mare decât numărul celor pesimiști (39% – optimiști, 23% – pesimiști).

T.: Dacă ar fi să evidențiați cele mai grave probleme cu care se confruntă oamenii, care ar fi acestea?

C.P.: Sunt multe probleme pe care Partidul Democrat le-a identificat, rezolvat ori sunt în proces de rezolvare. Dintre cele mai importante, pe care oamenii le sesizează, sunt cele privind starea drumurilor sau, mai bine zis, lipsa acestora. Apoi, salarii, pensii, locuri de muncă, atitudinea funcționarilor, birocratizarea. Toate sunt probleme pe care noi le-am cules de-a lungul vremii din deplasările noastre, dar și din sondajele pe care le-am făcut și încercăm să le rezolvăm cât mai bine.

T.: În ce măsură sunt resimțite în teritoriu acțiunile întreprinse de Guvern și Parlament?

C.P.: În traiul de zi cu zi a fiecăruia se simte ceea ce fac Guvernul și Parlamentul. În cei doi ani de guvernare democrată am luat foarte multe măsuri care au impact direct și imediat asupra cetățeanului. Pentru pensionari am demarat reforma pensiilor și ea continuă și în 2018. În total, de majorări au beneficiat 67.691 de bătrâni până acum. Valorizarea pensiilor se încheie în 2018 cu ultimele două etape.

De la 1 ianuarie 2018, 120.000 de angajați bugetari din medicină, educație, cercetare, cultură, asistență socială, armată și ordine publică, dar și funcționarii publici, primesc salarii mai mari cu 10% în medie.

Angajații vor primi un supliment la salariu sub forma unor tichete de masă.

A fost oprită închiderea școlilor din Republica Moldova, la inițiativa PDM și în urma semnalelor primite de la cetățeni. De asemenea, au început deja să fie redeschise unele școli. Au fost oprite abuzurile Poliției Rutiere, care nu mai are dreptul să oprească fără motiv șoferii aflați în trafic.

Pentru tineri lansăm din martie proiectul Prima Casă. Prin acest program tinerii vor putea cumpăra locuințe în condiții avantajoase: avansul va fi de doar 10% din costul locuinței, creditul va fi de maxim 1 milion de lei, acordat pe termen lung (până la 25 de ani), statul va oferi garanție.

A crescut încrederea în Guvern, iar oamenii recunosc că s-au înregistrat progrese în viața de zi cu zi (pensii, salarii, indemnizații, noi locuri de muncă).

Cetățenii au observat că s-au luat măsuri anticorupție, iar corupția și neputința clasei politice nu mai sunt principalele probleme ale țării.

Problemele economice au devenit principalele probleme ale oamenilor, iar executivul și legislativul se străduiesc în mod permanent să vină cu soluții.

T.: În calitate de deputat ce priorități veți avea în noua sesiune parlamentară?

C.P.: În primul rând, trebuie să avem grijă să nu transformăm legislativul în zonă de campanie electorală, așa cum încearcă unii colegi din opoziție. Noi trebuie să ne facem treaba pentru oameni. Asta este prioritatea mea și a colegilor din Coaliție.

T.: Cum în genere credeți că va fi noua sesiune parlamentară?

C.P.: Cu siguranță va fi interesantă și plină de provocări. Noi ne vom respecta angajamentele pe care le-am luat atât în fața cetățenilor, cât și a partenerilor externi. Republica Moldova urmează să beneficieze în continuare de sprijin financiar extern pentru a reuși să ducă la îndeplinire proiecte majore pentru țară. Este de datoria noastră să mergem până la capăt cu aceste acorduri.

T.: Ce planuri de viitor aveți legate de politică? Admiteți că ați putea candida pentru un nou mandat de deputat?

C.P.: Candidaturile le decidem împreună cu colegii în partid. Deocamdată nu este o astfel de decizie.

T.: Ce șanse are PDM de a rămâne la guvernare după următoarele alegeri parlamentare?

C.P.: Despre asta avem vreme să discutăm în preajma alegerilor. Până atunci mai avem treabă de făcut.

T.: Cu cine ar fi dispus PD să discute după alegeri o eventuală coaliție de guvernare?

C.P.: Partidul Democrat a mai anunțat că este gata să se alieze cu orice partid, care împărtășește valorile noastre și dorește îmbunătățirea vieții cetățenilor Republicii Moldova.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Notă: Republicat din data de 24 februarie 2018.

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...