[ X ]
Important8 Martie 2018 14:00

(INTERVIU) Valeriu Munteanu: Suntem absolut siguri că, după alegerile din capitală, altfel va arăta toamna politică și parlamentară 2018

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, vicepreședintele Partidului Liberal (PL), Valeriu Munteanu a vorbit despre demisia lui Dorin Chirtoacă, pe cât de pregătit este PL de alegerile anticipate ale Primarului capitalei, dacă e tentat să candideze pentru această funcție, ce ar trebui să facă PL pentru a redeveni forța de altă dată, dar și despre alte aspecte importante.

IMG_1202

T.: Acum, când a trecut ceva timp de la demisia lui Dorin Chirtoacă, pe cât de justificată vi se pare aceasta? Nu aveți careva regrete?

V.M.: Cu siguranță, a fost una din cele mai puternice decizii politice care vor marca acest an politic. Este decizia care va demonta binomul Plahotniuc – Dodon, mai înainte decât în toamna acestui an când sunt alegerile parlamentare. Pentru că tot anul 2017, a fost consacrat de binomul Plahotniuc-Dodon pentru a pregăti alegerile din 2018, jocurile erau făcute, zarurile erau aruncate și toată lumea credea că nu mai există nici o soluție în acest sens. Iată că soluția a venit de la PL, de la Dorin Chirtoacă, de la ceilalți colegi, care au înțeles, pătrunși fiind de importanța locului și rolului fiecăruia în viața politică din RM,  că această decizie complicată și riscantă pentru toți, și pentru fiecare, va putea să restarteze jocurile politice de la Chișinău. Vedem reacțiile nervoase ale PDM, ale PSRM și este ușor de citit acest lucru. Suntem absolut siguri că, după alegerile din capitală, altfel va arăta toamna politică și parlamentară 2018.

T.: Cum credeți că e apreciată de chișinăuieni demisia lui Dorin Chirtoacă?

V.M.: Este un gest politic care trebuie să fie citit, reacția socială va apărea după minim patru sau cinci săptămâni. Până atunci trebuie să depunem tot efortul și diligența, astfel încât să explicăm locuitorilor mun. Chișinău și cetățenilor RM acest gest. Pentru că toată lumea înțelege că acest lucru a fost făcut pentru a provoca alegeri în Chișinău și, respectiv, a restarta jocul politic, dar binomul și toată mașinăria de partid, va încerca să prezinte acest lucru dintr-un alt punct de vedere, chiar dacă le este foarte complicat să facă acest lucru. Suntem absolut siguri că locuitorii municipiului Chișinău au fost și rămân a fi străjerii democrației din RM, stegarii și cei care au purtat steagul democrației, a românismului. Și de această dată vor aprecia corect acest gest și, respectiv, vor fi cei care vor demonstra prin vot binomului că nu poți să vii, să uzurpezi puterea în Chișinău, eludând voința cetățenilor.

T.: Pe cât de pregătit este PL de alegerile anticipate ale Primarului capitalei?

V.M.: Noi întotdeauna am fost învinuiți că suntem un partid mai puțin pregătit, că suntem un partid care arătăm mai rău în sondaje, că suntem un partid care nu ne putem organiza, dar alegerile din ultimii 12 ani au demonstrat că nu este așa. Am știut să facem față într-o formă sau alta tuturor conflagrațiilor electorale. Și de această dată vom depune tot efortul ca să îndreptățim așteptările de ieri, azi și mâine ale alegătorilor noștri, ai PL.

IMG_1191

T.: Când PL va stabili strategia de campanie și candidatul pentru Primărie? Ce va sta la baza strategiei electorale a PL?

V.M.: Suntem în săptămâna când CEC ar trebui să stabilească data alegerilor în Chișinău. Încă, la această oră la care suntem, nu excludem faptul că binomul ar putea să trișeze și să nu numească alegerile, iar pentru asta ar putea, ar trebui să inventeze ceva foarte plauzibil. De exemplu, ceva de genul că în data de 20 mai ar cădea o cometă peste Chișinău și nu pot să organizeze alegeri. Alte condiții politico-juridice nu le-ar permite să facă acest lucru. De aceea, ei sunt impuși să facă alegeri. Dar vă spuneam că nu suntem atât de siguri că ar putea să nu trișeze, dribleze legea și bunul simț. După ce vor fi stabilite alegerile, în data de 20 mai, în timp util, noi o să ne așezăm și o să stabilim foarte exact cum și în ce condiții participăm la aceste alegeri.

Cât privește a doua întrebare, referitor la ce va sta la baza strategiei electorale, nu putem să inventăm nici pe această temă apa caldă. Toate lucrurile au fost inventate de mult, buna credinţă și, respectiv, atașamentul nostru față de valorile naționale, față de problemele locuitorilor mun. Chișinău, față de democrație – vor fi pavăza pentru aceste alegeri.

T.: Dvs., personal, ați fi tentat să candidați, dacă partidul va lua asemenea decizie?

V.M.: Este prematur să vă răspund la această întrebare. Responsabilitatea PL e foarte mare, e mult mai mare decât a altor partide, decât a acelor care nu și-au dorit acest lucru. Și am văzut foarte multe forțe politice care sunt în arcul guvernamental sau sunt în controlul PDM, inclusiv unele forțe unioniste care varsă vitriolă acum, de frica acestor alegeri care vor developa inconsecvenţa și, respectiv, nepregătirea acestora. Noi am provocat aceste alegeri și avem obligația pro-activă să identificăm în interiorul partidului un candidat pregătit care s-ar putea plia pe așteptările cetățenilor, locuitorilor municipiului Chișinău. Un candidat care ar ieși în turul II și în mod implicit ar câștiga aceste alegeri.

T.: Cine credeți că are cele mai mari șanse de a câștiga Primăria capitalei?

V.M.: Un candidat de dreapta, un candidat care, vă spuneam, în turul II va bate candidatul comun al PDM și PSRM, care va fi înaintat de pe listele PSRM. Sunt departe de gândul că PDM va avea un candidat propriu. Acesta o va susține cel mai probabil pe exponentul său de la Primărie, exponentul comun al PDM și PSRM, Silvia Radu.

IMG_1171

T.: Ce părere aveți despre ideea ca alegerile anticipate ale Primarul capitalei, ar putea avea loc concomitent cu alegerile parlamentare anticipate?  

V.M.: Este materie zvonistică venită din interiorul arcului guvernamental sau a arcului extins din zona PDM și PSRM. Sunt subiecte care ar trebui într-un fel să înfricoșeze pe cei care se gândesc serios la aceste alegeri. Există mecanisme democratice cum a fost demisia lui Dorin Chirtoacă, teoretic este posibil acest lucru, dar practic să vedem cum fac acest lucru. Pentru că vara acestui an, cu siguranță, este de aur pentru PDM care speră că va râma toate satele cu buldozerul și va arăta că o să le transforme pe toate într-un șantier. Nu cred că alegătorii vor crede în acest lucru, dar vor face un efort ca să folosească bugetului anului 2018 în scopuri electorale, să cârpească drumuri, să îngroape ţevi pe care speră că va curge apă sau canalizare, și tot așa mai departe. Sunt departe de gândul că PDM va putea să apropie alegerile parlamentare, or această apropiere nu le este favorabilă.

T.: Ce ar trebui să facă PL pentru a redeveni forța de alta data?

V.M.: Este ușor să fii imaculat și blând, un iepuraș de pluș în momentul în care nu-ți asumi lupta politică, în momentul în care ești în opoziție, de preferat în opoziție extraparlamentară. Însă, în momentul în care ți-ai asumat actul parlamentar și actul guvernării, coaliții complicate, decizii complicate, desigur că există și multe păreri de rău, există și propagandă, există și decizii care încă nu au fost conștientizate, există decizii care încă nu au fost apreciate. Dar de foarte multe ori, nu știu de ce se întâmplă așa, că pe noi, pe PL, oamenii ne înțeleg după o anumită perioadă de timp, după doi, trei sau chiar patru ani. Din păcate, spun acest lucru. Sunt absolut sigur că și de această data cele mai importante decizii care au fost luate de PL vor fi înțelese corect de către cetățeni, de către locuitorii mun. Chișinău. Avem suficiente oportunități să discutăm despre acest lucru. Avem și noi foarte multe lucruri la care trebuie să lucrăm, care trebuie să le schimbăm și noi vom face acest lucru. Spuneam și cu alte ocazii: suntem absolut conștienți, nu avem nimic pe ochi și știm să alegem grâul de neghină.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine

Notă: Republicat din data de 28 februarie 2018.

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...