[ X ]
Important8 Martie 2018 17:00

(INTERVIU) Eugeniu Nichiforciuc: Actualul Parlament poate fi considerat al reformelor, pentru că a accelerat mult modernizarea țării și parcursul european

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Eugeniu Nichiforciuc, a vorbit despre noua sesiune parlamentară, ce subiecte politice crede că vor domina activitatea Parlamentului, dacă va candida pentru un nou mandat de deputat, ce rol joacă familia în viața sa, dar și alte aspecte importante.

T.: A început noua sesiune parlamentară. Se simte cumva în Parlament că 2018 e an electoral?

E.N.: Pot să vă spun că în Parlament este o atmosferă de muncă, cel puțin în ceea ce privește fracțiunea parlamentară a PDM și grupul colegilor noștri din PPE. Anul electoral aș zice că se simte în sensul în care sunt destule lucruri de făcut până în noiembrie-decembrie și e nevoie să lucrăm serios pentru a adopta legislația pe care ne propunem s-o adoptăm. Sper deci să avem un an cât mai productiv, la finalul căruia să putem spune că ne-am făcut datoria de deputați.

T.: Ce subiecte politice credeți că vor domina activitatea Parlamentului în noua sesiune parlamentară?

E.N.: Vor fi, în primul rând, o serie de lucruri ce țin de îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în contextul asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro oferite de Uniunea Europeană. Vorbim de consolidarea în continuare a sistemului bancar, de îmbunătățirea legii achizițiilor publice, a legii parteneriatului public-privat, precum și de legi privitoare la justiție, cum ar legea legată de răspunderea disciplinară a judecătorilor.

Foarte importantă va fi și adoptarea legislației pe teme sociale, în funcție de proiectele de legi avansate de Guvern.

De asemenea, procesul modificării Constituției pentru introducerea vectorului european în textul constituțional va fi un alt subiect cu vizibilitate în această sesiune. Noi avem deja avizul pozitiv al Guvernului pentru inițiativa legislativă ce urmărește înscrierea aspirațiilor europene ale țării în Constituție, deci mingea e de-acum în terenul Parlamentului și urmează să lucrăm pe această temă.

T.: În ce măsură este îndeplinit pe linie parlamentară planul de acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere RM –UE?

E.N.: Bun, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a făcut deja public raportul consolidat pentru 2017 în ceea ce privește acest Plan de acțiuni. E vorba de o rată globală de realizare de 66%, în condițiile în care în unele domenii s-a avansat mai rapid (Dialogul politic și reformele), iar în altele mai puțin (Cooperarea economică).

N-aș delimita în mod particular realizările și restanțele Parlamentului, fiindcă implementarea Planului de acțiuni e o muncă de colaborare între instituții diverse – Parlament, ministere, diverse alte instituții (CNA, Banca Națională, Biroul de Statistică, etc.) – iar realizările și ritmurile se influențează reciproc.

Aș menționa însă buna colaborare dintre Parlament și Guvern în 2017 pe această dimensiune a implementării Acordului de Asociere. Acest lucru e ilustrat prin faptul că din 67 de proiecte prezentate spre aprobare Parlamentului (majoritatea înaintate de către Guvern), 53 au fost adoptate, iar 10 erau în procedură de adoptare la finalul anului trecut.

T.: În premieră absolută s-ar putea ca bugetul pe anul viitor să fie adoptat la mijlocul anului curent. Cum se va expune aceasta asupra situației din țară în general?

E.N.: Aici cred că s-a luat o decizie bună, fiindcă trebuie să eliberăm de presiunea electorală întreaga construcție a bugetului și apoi dezbaterea lui. Faptul că dezbaterea și adoptarea se vor face în această sesiune parlamentară, spre sfârșitul ei, ne va permite să avem discuții mai sincere, cu o încărcătură mai mică de populism din partea unor deputați din opoziție, sperăm. Sigur, colegii din Guvern se vor urmări tendințele economice, încasările bugetare, pentru a previziona cât mai corect și timpuriu datele fundamentale ale bugetului pentru anul viitor.

T.: Actuala sesiune ar putea fi ultima deplină pentru actualul Parlament. Ce calificativ ați da actualei legislaturi și cum credeți că va rămâne acest Parlament în istorie?

E.N.: Cel puțin pentru activitatea din ultimii 2 ani (2016 și 2017), cred că actualul Parlament poate primi calificativul bine.

Sunt lucruri importante pe care acest Parlament le-a făcut și dați-mi voie să menționez pe scurt câteva dintre ele. Aș începe cu Foaia de Parcurs din 2016, despre care a vorbit anterior și care a fost în mod categoric un punct de cotitură prin aceea că a demonstrat fără nicio îndoială angajamentul pro-european al guvernării – nu în vorbe, dar în fapte.

În ceea ce privește acțiunile mai recente, aș aminti progresele făcute în 4 domenii mari – sectorul social, sectorul economic și al mediului de afaceri, sectorul modernizării instituțiilor și proceselor politice și sectorul politicii externe și de apărare.

De pildă în sectorul social am susținut și am votat proiectele lansate de Guvern – de la valorizarea pensiilor la creșterea salariului minim garantat sau a burselor de studiu. Am votat, de asemenea, Programul Prima Casă, care este la intersecția dintre sectorul social și sectorul economic. Dar am venit și cu un proiect al nostru, al deputaților, anume introducerea tichetelor de masă pentru salariați.

În ceea ce privește mediul de business, am votat legislația pentru comasarea instituțiilor de control, prin care s-a redus de 3 ori numărul acestora. Am votat îmbunătățirea Codului muncii, dar și noua lege cu privire la energetică, prin care se deschide calea pentru creșterea concurenței și a transparenței acestui domeniu.

Merită menționată, de asemenea – pe domeniul reformelor instituționale și al modernizării proceselor politice – adoptarea legislației privind reforma Guvernului și reducerea numărului de ministere, dar și votarea legii integrității sau introducerea în Constituție a unei noi instituții numită Avocatul Poporului.

Pe tema politicii externe și de apărare aș menționa două lucruri – ratificarea acordului cu Uniunea Europeană pentru primirea asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro și votarea legii pentru securizarea spațiului informațional.

Sunt deci motive întemeiate pentru care actualul Parlament poate fi considerat un Parlament al reformelor, care a accelerat mult modernizarea țării și parcursul ei european.

T.: Ce planuri politice de viitor aveți? Veți candida pentru un nou mandat de deputat?

E.N.: Deocamdată mă gândesc să-mi fac cât mai bine datoria în Parlament, în calitate de deputat și de secretar al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică.

Responsabilitatea principală a unui deputat trebuie să fie activitatea lui parlamentară și, în același timp, dialogul cu cetățenii și găsirea de soluții la problemele lor. Fac vizite frecvente în raioane, în special în raionul Florești, stau de vorbă cu oamenii și caut să-i ajut prin legislația promovată în Parlament sau prin antrenarea administrației centrale în rezolvarea unor probleme locale.

Cât privește alegerile, vom avea o discuție în partid și vom găsi împreună cele mai potrivite soluții de viitor. PDM este o echipă, iar în echipă vom lucra și vom obține rezultate bune și în continuare. Cred că pot contribui și eu la aceste rezultate cu efortul meu și cu experiența parlamentară pe care am acumulat-o.

T.: Deschideți vă rog parantezele despre viața dvs. personală? Ce nu prea se știe desper Eugeniu Nichiforciuc?

E.N.: Ce nu se știe despre mine, probabil că este despre viața privată. Dar îmi doresc să rămână așa în continuare, adică privată. În același timp, ceea ce vreau să se știe este că soția și copiii sunt cele mai importante ființe din viața mea. Și mai vreau să le mulțumesc pentru tot sprijinul și înțelegerea pe care o au în ceea ce mă privește.

T.: Ce rol joacă familia în viața dvs.?

E.N.: Rolul principal, cu siguranță. Așa este și așa va fi întotdeauna.

T.: Ce planuri legate de viața privată aveți pentru viitor?

E.N.: Să am grijă de familia mea și să am parte de cât mai mult timp alături de ei.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Notă: Republicat din data de 1 martie 2018.

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...