[ X ]
Important18 Februarie 2018 09:00

(INTERVIU) Viorel Cibotaru: Un an de muncă asiduă, de rezistență și de opoziție actualului regim

Interviu cu Viorel Cibotaru, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova

Dle preşedinte, în opinia Dvs., ce a însemnat anul 2017 pentru politica moldovenească?

A fost un an greu, de tranziţie şi de perpetuare a unui sistem nedemocratic, girat de binomul democrat-socialist, cu o guvernare hibridă şi cameleonică. Un an cu un nepreşedinte, un an de distrugere a administraţiei locale şi haos legislativ, un an de promovare a intereselor personale a grupărilor aflate la cârmă, un an fără reforme şi fără mişcare, un an de emigrare continuă a cetăţenilor. Un an în care ţării i-a fost impusă schimbarea sistemului electoral, în pofida protestelor societăţii şi a partenerilor externi de dezvoltare. Dar a fost şi un an de redimensionare a partidelor politice, de căutare a soluţiilor împotriva corupţiei, populismului şi naţionalismului agresiv, un an de rezistenţă gangsterilor de la putere.

Ce evenimente au marcat anul politic 2017 în sens pozitiv şi ce evenimente – în sens negativ?

În sens pozitiv – protestul societăţii civile şi al partidelor pro-europene de dreapta împotriva votului mixt; poziţia de neclintit a celor cinci deputaţi din fracţiunea parlamentară a PLDM, dezvăluirile tulburătoare ale presei de investigaţie despre crimele hoţilor de la guvernare.

În sens negativ – cetăţeanul Brăguţa, omorât cu bestialitate de către sistemul de justiţie din ţara noastră; porcul sacrificat la reşedinţa de cândva a preşedinţilor Republicii Moldova, transformată de către Dodon într-un conac privat rusesc; democraţia sacrificată în Parlament la votarea, timp de 5 minute, de către socialişti şi democraţi a sistemului mixt de supravieţuire a hoţilor de la guvernare.

Pentru PLDM cum a fost anul 2017? Care au fost direcţiile de activitate de bază?

Pentru PLDM nu a fost un an uşor, a fost un an de muncă asiduă, un an de rezistenţă şi de opoziţie actualului regim, un an de revigorare şi de reconstrucţie a organizaţiilor primare şi a celor teritoriale, de adaptare şi dezvoltare a programului nostru. Împreună cu reprezentanţii noştri în organele administraţiei locale – primari, consilieri locali şi raionali am continuat îndeplinirea angajamentelor noastre electorale în interesul cetăţenilor, fracţiunea parlamentară a partidului, chiar şi în condiţiile de represalii şi de şantaj şi corupţie politică, a fost cea mai eficientă şi vocală formaţiune de opoziţie în Parlament.

În 2017 am participat efectiv la activităţile şi evenimentele organizate de către Partidul Popular European şi organizaţiile afiliate acestuia, informând colegii din alte ţări despre situaţia reală din Republica Moldova, am acordat un sprijin dezinteresat PDA şi PAS pentru ca aceste partide noi să adere la PPE, consolidând, astfel, cooperarea dintre partidele pro-europene.

Ce obiective are PLDM pentru 2018?

Obiectivele PLDM în 2018 sunt axate în mare parte pe participarea noastră în alegeri. În acelaşi timp, trebuie să continuăm munca de refacere a partidului şi a structurilor noastre. Ca şi obiectiv ne mai propunem aducerea oamenilor tineri şi pricepuţi în partid. Vrem să punem umărul la înnoirea în totalitate a clasei politice.

Ce aşteptări aveţi de la anul 2018?

Vrem ca 2018 să devină un an de cotitură. Vrem ca în anul aceasta să reuşim să readucem Republica Moldova în albia democraţiei, să reluăm procesul de reforme urmare a câştigării alegerilor şi să reluăm procesele de integrare europeană. Cel mai mult vrem să recăpătăm încrederea cetăţenilor şi să demonstrăm că suntem o forţă de care depinde viitorul acestei ţări. Pentru asta vom pune în aplicare toată priceperea şi devotamentul nostru.

Almanah Politic 2017 

Sondaj

  • Ce aşteptări prioritare aveţi de la noul Parlament?

    View Results

    Loading ... Loading ...