[ X ]
Exclusiv14 Februarie 2018 06:30

Igor Munteanu despre „noile planuri negociate pe sub masă”

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Directorul Executiv al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Igor Munteanu, a spus că „există mai multe semnale despre apariția unor planuri care ne vizează și pentru care, oricând, s-ar putea găsi idioți utili care să le servească”.

„Vă mai amintiți de echipa de zgomote care-au „moșit” planul Kozac-1, pe sub masă, prin vizite prelungite la Moscova și alte capitale, ieșit sub penița maeștrilor Surkov și Tkaciuc. Asemenea planuri nu apar într-un stat democratic, în care instituțiile statului nu sunt virusate de interese obscure, iar interesul național stă în capul mesei. Alta-i povestea cu RM în care tot felul de aventurieri s-au ocupat de fantezii politice – și vedeți că avem până în acest moment un regim separatist în Transnistria, iar Ucraina se află în război după aventurile militare ale Rusiei și anexarea Crimeii din mai 2014”, a declarat el.

În opinia sa, „lobbiștii transnistreni de la Chișinău își doresc o hibridizare între RM și PMR și nu pun nici un preț pe interesele cetățenilor acestei țări, pe interesul național”.

„Vă mai amintiți cum un fost PM sugera să dăm în arendă Transnistria Rusiei și să scoatem bani din asta ca din orice afacere. Asta-i stilul lobbiștilor – tranzacționarea interesului național contra oricăror resurse alocate în acest scop. De ce nu ar face asta și niște oficiali europeni cu „prietenii istorice cu Ministru Lavrov”, după cum se confesa recent F. Frattini la sfârşitul anului trecut. Este un lucru „cel puțin nediplomatic”, nota Anneli Ute Gabanyi într-un interviu pentru RFERL, ca un reprezentant al OSCE, care ar trebui să fie neutru conform statutului imparțial, să dea preferință uneia dintre părțile la procesul de negocieri, sugerând că ar fi dispus să colaboreze cu Rusia în detrimentul intereselor RM. Atunci când știi ce presiuni uriașe exercită Rusia asupra RM, perpetuând trupe militare ilegale, sponsorizând regimul separatist, consultându-l și oferind pe conveier pașaportizare rapidă populației prinsă ca într-o meninghe de regimul militarizat de ocupație. Altfel spus – un start prost pentru Frattini pe subiectul transnistrean, și prost și pentru alți oficiali ai OSCE, care se lasă prostiți de lobbiștii transnistreni, alias ruși, să sperăm însă că nu pentru mult timp”, a declarat el.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată aici.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...