[ X ]
Exclusiv12 Februarie 2018 06:30

Vladimir Ţurcan despre posibile alte cazuri de suspendare a Președintelui Igor Dodon

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Vladimir Țurcan a fost întrebat: Cum credeți că vor evolua relațiile între guvernare și Președinție? Ar mai putea fi și alte cazuri de suspendare a Președintelui?

„Cu regret, în loc să fie niște relații balansate, așa cum este într-un stat civilizat, într-un stat bazat pe drept, avem o situație de conflict. Guvernarea, în loc să discute cu Președinția și să se consulte, alege să meargă la confruntare. Și Parlamentul și Președintele au fost aleşi de popor, iar asta înseamnă că forța lor în sensul juridic și politic este cam egală. Și unii, și alții au primit încrederea din partea cetățenilor. Altceva e că structura actuală politică a Parlamentului nu e cea pentru care a votat poporul. Cunoaştem foarte bine că această majoritate și coaliția nu este rezultatul votului cetățenilor. Iată de ce, consider că majoritatea Parlamentară și guvernarea trebuie să fie mai „modești”, a declarat el.

Deputatul îi îndeamnă pe cei de la putere „să nu uite că Președintele a  fost ales de popor la sfârșitul an. 2016, a primit votul de încredere din partea poporului, deja după ce alegătorii au văzut ce face această guvernare”. „Ei cel puțin trebuie să se consulte și să discute, dar nu doresc, ei au mers pe calea absolut neconstituțională, care nu are precedent nici într-o țară, când Președintele poate fi înlăturat temporar. Dacă considerați că este încălcarea Constituției, atunci Constituția prevede clar care este ieșirea din acest conflict și anume articolul 89 – demiterea Președintelui”, a mai spus el.

Întrebat dacă crede că se poate ajunge până la declanșarea procedurii de impeachment, Vladimir Ţurcan a răspuns: „Guvernarea înțelege foarte bine că referendumul pentru demiterea Președintelui nu o să aibă succes. Chiar și în demersul care l-a făcut Guvernul la CC, s-a menționat că au nevoie de alte mecanisme constituționale, deoarece calea referendumului este una periculoasă, în condițiile când actualmente Președintele are o susținere majoritară în societate”.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată aici.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...