[ X ]
Exclusiv12 Februarie 2018 16:00

Igor Munteanu: Militarizarea regiunii transnistrene reprezintă principalul obstacol în calea păcii și reintegrării acesteia în RM

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Directorul Executiv al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Igor Munteanu, a declarat că „militarizarea regiunii transnistrene reprezintă principalul obstacol în calea păcii și reintegrării acesteia în RM”.

„Militarii din GOTR sunt dușmănoși față de RM pe teritoriul căreia se găsesc și nu doar pentru că poartă arme care pot să împuște, dar și pentru că sabotează prevederile mai multor acorduri care prevedeau ca tehnica de luptă și militarii străini să fie evacuați necondiționat și complet din RM”, a declarat el.

În opinia sa, „autoritățile RM trebuie să aplice un regim restrictiv mai dur față de cei care servesc în trupele militare rusești și armata transnistreană, nu s-o facă pe struțul, gândindu-se că oricum nu contează ce spunem noi”.

„Numim regiunea ca fiind „teritoriu ocupat” (prin Decizia Curții Constituționale a RM), dar nu spunem cine îl ocupă! Adică – decizia Curții cu privire la alegerea directă a șefului statului ne place și atunci o executăm, iar decizia cu privire la „teritoriul ocupat” creează obstacole în calea negocierilor, unde-i logica? Anunțăm intenția de a blama prezența trupelor rusești pe teritoriul RM printr-o Rezoluție la ONU și cu toate acestea aplicăm o poziție laxă (besshrebetnaia) față de militarii ruși și angajații trupelor de securitate ruso-transnistrene care se plimbă liber prin Chișinău ca prin curtea proprie, ajung (aproape) liber prin Aeroportul Internațional Chișinău ca în turnee gastronomice și sunt serviți de către companii înregistrate în RM bucurându-se de mai multă libertate de cât ar avea la Magadan sau în orice altă regiune rusească. Până când, dlor, până când? Din 2016, VPM D. Rogozin a deschis o Școală Militară suvorovistă la Tiraspol, finanțată generos de MAP rus, care recrutează inclusiv tineri de pe malul drept al Nistrului, iar autoritățile nu văd în această instituție nici un pericol. Ar trebui să se știe clar că RM are interese naționale care-i sunt afectate prin staționarea ilegală a trupelor rusești în regiune și că mai ales în ultimii 15 ani am asistat la întărirea unei baze militare rusești în Transnistria”, a mai spus Igor Munteanu.

Notă: Varianta integrală a interviului va fi publicată de TRIBUNA pe parcursul zilei de mâine.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...