[ X ]
Exclusiv12 Februarie 2018 10:00

Deputat despre unirea cu România: Este logic să ținem cont de dictonul: „Festina lente”

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Iurie Ţap a fost întrebat: Cum calificați faptul că mai multe localități adoptă declarații privind unirea cu România?

„Este un punct de vedere, care este expus public. Aleșii locali sunt cei care reprezintă anumite colectivități, au tot dreptul să-și expună punctul de vedere. Este un mesaj poate care vine în această situație foarte complicată pentru RM, pentru că poate fi înțeles ca un mesaj când autoritățile statului nu sunt capabile să vină cu politici sau cu o abordare clară, coerentă și care ar fi credibilă pentru cetățeni, pentru aleșii locali. Aripa unionistă întotdeauna a fost una marcantă, e foarte activă. Este o manifestare logică și are dreptul la viață”, a spus el.

Întrebat ce șanse, în genere, sunt ca RM să se unească cu România, Iurie Ţap a spus: „Este o problemă mai delicată și trebuie să luăm în calcul situația reală pe care o avem. Această idee, una foarte frumoasă de altfel, are dreptul la viață, ținând cont de rădăcinile noastre, trebuie să avem grijă să nu fie compromisă. Fructul se rupe atunci când se coace, de aceea unirea trebuie pregătită și de România, și de RM. Ceea ce spuneam și anterior: Constituția RM spune foarte clar care este mecanismul de realizare a unor probleme de acest gen. Iată de ce trebuie să fim și realiști și, evident, să luăm în considerare factorii interni, externi, dar, principalul, în ce măsură sunt cetățenii gata. De aceea și spunem că în cazul dat cred că este logic să ținem cont de dictonul: „Festina lente” (Grăbește-te încet)”.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată aici.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Cât credeţi că va dura coaliţia PSRM-ACUM?

    View Results

    Loading ... Loading ...