[ X ]
Important11 Februarie 2018 09:00

TOP-10 ambasadori care au plecat din diplomație și s-au regăsit în alte domenii

Chiar dacă s-au remarcat în diplomație, mulți dintre ei, odată cu plecarea din funcții, și-au găsit noi domenii de activitate, iar TRIBUNA a elaborat un clasament convenţional în acest sens, pe care-l propunem atenţiei dvs.

1. Igor Munteanu

În septembrie 2010, Igor Munteanu a fost numit Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, cu atribuții de Ambasador itinerant pentru Canada (2010-2013) și Brazilia (2011-2015). A fost rechemat din funcția de Ambasador în iunie 2015. În prezent, Igor Munteanu este director executiv al IDIS Viitorul, funcţie pe care a ocupat-o şi până a fi numit Ambasador.

2. Andrei Popov

În august 2013, Andrei Popov  a fost numit Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Austria, iar în decembrie a aceluiaşi an, a fost numit prin cumul în Republica Slovacă. El a fost rechemat din funcția de Ambasador în martie 2016. În prezent, Andrei Popov este președinte la Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS).

3. Iulian Fruntașu

În februarie 2012, Iulian Fruntașu a fost numit Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, fiind rechemat din funcție în octombrie 2016. În prezent, Iulian Fruntaşu prezintă emisiunea „Conexiuni”, difuzată în fiecare duminică la TVR-Moldova.

4. Victor Guzun

În septembrie 2010, Victor Guzun a fost numit Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Estonia, fiind rechemat din această funcție în iulie 2015. În prezent, Victor Guzun este fondator și conducător al companiei de analiză și consultanță Guzun Consulting, fondată în 2017, la Tallin, Estonia. Totodată, este și lector în negocieri internaționale.

5. Dumitru Braghiș

În noiembrie 2015, Dumitru Braghiș a fost numit Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, fiind rechemat din această funcție în aprilie 2017. În prezent, Dumitru Braghiș activează în domeniul privat, ocupându-se cu promovarea unor tehnologii inovaţionale, în domeniul petrolului, în afara ţării.

6. Anatol Țăranu

În 1993 a fost numit Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, funcție deținută până în 1994. În prezent, Anatol Țăranu deține postul de director al Centrului de Cercetări Strategice şi Consultanţă Politică „POLITICON”, concomitent fiind cercetător-coordonator la Institutul de Istorie, Stat și Drept al AȘ a RM, cunoscut analist politic.

7. Vladimir Țurcan

În martie 2002, Vladimir Țurcan a fost numit în funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, iar prin cumul de mandate, și în Republica Kazahstan (martie 2003) și în Turkmenistan (aprilie 2003). A deținut aceste funcții diplomatice până în martie 2005. În prezent, Vladimir Țurcan este deputat în fracțiunea socialiștilor în Parlamentul RM.

8. Eugen Carpov

În 2002, Eugen Carpov a fost numit Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Polonia, funcție deținută până în 2005. Ulterior, din 2005 până în 2007, a fost Ambasador, șeful de misiune Republicii Moldova la UE. În prezent, Eugen Carpov este deputat în grupul popular european din Parlamentul RM.

9. Nicolae Chirtoacă

În august 2006, Nicolae Chirtoacă a fost numit Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, iar din 2007, prin cumul, și Ambasador în Mexic, Brazilia și Canada, funcții deținute până în decembrie 2009. În prezent, Nicolae Chirtoacă este directorul Institutului Independent de Studii Strategice.

10. Valeriu Pasat

În august 1994, Valeriu Pasat a fost numit în funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă. Ulterior, prin cumul, a deținut și funcția de ambasador în Kazahstan și Republica Finlanda, fiind în funcțiile respective până în martie 1997. În prezent, Valeriu Pasat este cercetător principal la Academia de Științe a Moldovei  (AŞM), academician. Totodată, este Preşedintele Partidului Umanist din Moldova.

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...