[ X ]
Important10 Februarie 2018 08:00

(INTERVIU) Iurie Țap: Pentru RM aceste alegeri parlamentare ar putea fi cruciale

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Iurie Ţap a vorbit despre ce subiecte va promova formațiunea în mod prioritar pe agenda Parlamentului în noua sesiune, la ce etapă este proiectul privind introducerea limbii române în Constituție, în ce măsură crede că se va reuși consolidarea forțelor pro-europene înainte de alegerile parlamentare, cum califică faptul că mai multe localități adoptă declarații privind unirea cu România, dar și despre alte aspecte importante.

IMG_5937

T.: Dle. deputat, ce subiecte va promova PLDM în mod prioritar pe agenda Parlamentului în noua sesiune?

Iu.Ț.: Sunt mai multe probleme asupra cărora noi lucrăm. În special, ne vom axa evident asupra problemelor controlului parlamentar, or Guvernul, politicile Guvernului în mare măsură depind de filtrul Parlamentului. Proiectele care vin de la Guvern nu întotdeauna sunt cele mai bine pregătite și în cazul când noi le trecem ușor, evident și efectul lor este departe de cel așteptat. Pe de altă parte, avem foarte multe legi aprobate, strategii, programe, planuri de acțiuni, dar care nu se realizează adecvat. Avem probleme serioase la capitolul ce ţine de Strategia privind reforma administrației publice. Totodată, noul ministru al Justiției vorbea despre faptul că Strategia de reformă a sistemului justiției nu și-a produs efectele scontate. Toate acestea vorbesc despre lipsa controlului parlamentar adecvat. Vom insista pe audieri parlamentare privind investigarea furtului miliardului, dar și recuperarea resurselor respective, pentru că s-a trâmbițat foarte mult, s-a vorbit și s-au făcut mari promisiuni partenerilor de dezvoltare, însă fără nici un rezultat. De asemenea, problema râului  Nistru este iarăși un argument asupra căruia vom reveni în ordinea de control parlamentar. Vom insista pe audierea rapoartelor tuturor entităților, autorităților publice, care conform legislației, trebuie anual să prezinte aceste rapoarte. Spre regret, practica, experiența noastră este una foarte proastă, iar neprezentarea rapoartelor la timp creează probleme și nereușite în sisteme. Iată de ce acest segment, problemele ce ţin de controlul parlamentar evident vor fi prioritare. Vom încerca, de altfel cum am făcut-o dintotdeauna, să venim și cu propuneri concrete la diferite proiecte pentru a le face să fie conforme, bine gândite, ca ulterior transpunerea lor să dea și efectele necesare.

T.: La ce etapă este proiectul privind introducerea limbii române în Constituție?

Iu.Ț.: Dacă e să luăm procedura parlamentară, formal ar urma să fie depășite acele 6 luni de zile prevăzute regulamentar. Noi vom încerca să insistăm asupra supunerii lui dezbaterilor și aprobării, dar depinde în mare măsură de voința majorității parlamentare.

IMG_5924

T.: Veți susține introducerea obiectivului de integrare europeană în Constituție?

Iu.Ț.: Să delimităm. Deci, eu am argumentat și atunci când s-a discutat că de fapt este un subiect care lasă de dorit. Dacă e să privim din perspectiva principiului suveranității puterii, de fapt decide cetățeanul. Majoritatea parlamentară actuală ea nu are legitimitate, ea nu a fost creată urmare a votului cetățenilor, în acest sens ea nu exprimă voința cetățenilor. Tot din aceeaşi perspectivă, nu cred că trebuie să ne jucăm, or la 4 ani, în urma schimbării guvernării, ar putea să fie noi modificări la Constituția, iar aceasta nu dă bine. Constituția trebuie să fie modificată motivat. Integrarea europeană ca și democrație nu trebuie decretată, ea trebuie trăită, ea trebuie realizată, or cetățenilor, de la faptul că o să fie stipulat în Constituție expres acest vector, nu o să le fie mai ușor, locuri de muncă nu o să fie mai multe, veniturile lor nu o să fie mai mari. Alta e că PDM are anumite interese, vrea să demonstreze partenerilor europeni cât sunt de pro-europeni. Un parlamentar european spunea cu ceva timp în urmă: „nu vorbiți atâta că sunteți pro-Europa, voi trebuie să fiți pro-Moldova”. În acest sens, noi trebuie să realizăm reforme declarate aici. De  aceea, dacă e să o spunem așa, reformele trebuie realizate aici, în RM, zi de zi, pentru că aceste întârzierii de fapt riscă să prăbușească Moldova. Or reformele produc rezultate după 2-3 ani și, dacă nu le faci azi, îndepărtăm momentul când vor da efecte. Reformele se declară, dar nu se fac, se manipulează. Și în acest context, din punctul meu de vedere, acest proiect de lege este aceiași manipulare atât pentru cetățeni, cât și pentru partenerii de dezvoltare.

T.: Cum credeți că va fi această sesiune, dat fiind că se apropie alegerile parlamentare?

Iu.Ț.: Depinde și de deputați, fracțiuni, partide. Eu aș insista că ea trebuie să fie una plină, lucrativă. Alegerile vin și se duc, iar orice întârziere se răsfrânge foarte prost. Noi vom insista, vom încerca să lucrăm din plin, așa cum am lucrat de fapt în ultimele sesiuni, vom veni cu abordări serioase în cadrul dezbaterilor, vom susține acele proiecte care sunt logice, care sunt argumentate, care sunt bine gândite și care au menirea să producă efecte benefice pentru țară.

T.: În ce măsură credeți că se va reuși consolidarea forțelor pro-europene înainte de alegerile parlamentare?

Iu.Ț.: Este de fapt o problemă veșnică, nu doar a politicului și nu doar a politicului prezent – este o problemă majoră pentru noi. De fapt, speranța totuși rămâne a fi una mai palpabilă pentru că, în ultimul timp, parcă declarațiile care au fost făcute și de PAS, și PDA, parcă sunt mai îmbucurătoare, mai constructive. De fapt, toți cei care doresc binele RM trebuie să se gândească nu la propriile orgolii și nu la anumite ambiții, dar trebuie să vadă care ar fi formula ce ar permite crearea unei majorități parlamentare, unei guvernări care ar putea cu adevărat să schimbe starea de lucruri în RM. Este o întârziere mare, fiindcă ar fi fost bine ca această majoritate deja să lucreze din plin, dar, mă rog, trebuie să fim realiști, avem oamenii pe care-i avem și parcă se spune bine, parcă se negociază, dar întârziem.

IMG_5949

T.: Când PLDM va lua decizia finală privind participarea la alegeri și care ar fi formula ideală în acest sens?

Iu.Ț.: Noi într-un fel, atitudinea am pronunțat-o foarte clar. Am pronunțat-o și atunci când am sprijinit candidatura Maiei Sandu la alegerile din 2016, și acum spunem că vom participa într-o formulă adecvată care va putea fi agreată. Pentru că cel mai important este de a crea o guvernare responsabilă. PLDM are reprezentanți, fracțiunea a demonstrat o activitate înaltă, a demonstrat și demnitate, caracter, principialitate, suntem foarte activi, constructivi, cu experiență și este de datoria noastră să punem umărul pentru acea majoritate responsabilă de care vorbeam anterior. Pentru RM aceste alegeri ar putea fi cruciale. Noi încercăm să discutăm cu partidele partenere, cu PAS și PDA. Nu este luată o decizie finală, dar dacă și vor participa, colegii mei sunt tentați să participe în alegeri pe circumscripții. Pentru că au și pregătirea necesară, pentru că pe parcurs au manifestat o atitudine pe potrivă și nu le este teamă, frică să meargă la cetățeni. Vom participa, însă în ce formulă la moment nu avem decizia finală, dar contează să participăm și să fim utili.

T.: Cum calificați faptul că mai multe localități adoptă declarații privind unirea cu România?

Iu.Ț.: Este un punct de vedere, care este expus public. Aleșii locali sunt cei care reprezintă anumite colectivități, au tot dreptul să-și expună punctul de vedere. Este un mesaj poate care vine în această situație foarte complicată pentru RM, pentru că poate fi înțeles ca un mesaj când autoritățile statului nu sunt capabile să vină cu politici sau cu o abordare clară, coerentă și care ar fi credibilă pentru cetățeni, pentru aleșii locali. Aripa unionistă întotdeauna a fost una marcantă, e foarte activă. Este o manifestare logică și are dreptul la viață.

T.: Ce șanse, în genere, sunt ca RM să se unească cu România?

Iu.Ț.: Este o problemă mai delicată și trebuie să luăm în calcul situația reală pe care o avem. Această idee, una foarte frumoasă de altfel, are dreptul la viață, ținând cont de rădăcinile noastre, trebuie să avem grijă să nu fie compromisă. Fructul se rupe atunci când se coace, de aceea unirea trebuie pregătită și de România, și de RM. Ceea ce spuneam și anterior: Constituția RM spune foarte clar care este mecanismul de realizare a unor probleme de acest gen. Iată de ce trebuie să fim și realiști și, evident, să luăm în considerare factorii interni, externi, dar, principalul, în ce măsură sunt cetățenii gata. De aceea și spunem că în cazul dat cred că este logic să ținem cont de dictonul: „Festina lente” (Grăbește-te încet).

IMG_5918

T.: Dvs., personal ați decis dacă vă veți implica la următoarele alegeri? Dacă da, pentru ce modalitate veți opta?

Iu.Ț.: Oricum implicare voi avea. Dacă voi candida sau nu, decizia nu am luat-o. În cazul în care voi lua o asemenea decizie, evident, și am spus-o deja anterior, voi candida doar în cadrul circumscripției electorale, nu pe listă de partid. Activitatea pe care am realizat-o până în prezent, experiența pe care am acumulat-o, realizările pe care le-am avut, pregătirea – nu-mi este frică, nu am teamă să merg la cetățeni. Dimpotrivă, aș putea realiza anumite lucruri în interesul cetățenilor, în interesul RM. Vom vedea, în cel mai scurt timp urmează să fie luată această decizie, dar, indiferent de faptul dacă voi participa direct sau indirect, voi pune umărul la promovarea acelor schimbări care sunt foarte necesare.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...