[ X ]
Breaking news8 Februarie 2018 11:10

Biroul Național de Statistică a prezentat raportul de activitate pentru anul 2017

Biroul Național de Statistică (BNS) a prezentat, astăzi, raportul de activitate pentru anul 2017 și a stabilit prioritățile pentru 2018.

După cum comunică TRIBUNA, în cadrul unei ședințe a efectivului BNS, directorul general, Vitalie Valcov, a trecut în revistă toate realizările anului 2017.

„Au fost atinse progrese în fiecare domeniu de activitate. A fost adoptată Legea cu privire la activitatea statistică. La 31 martie am prezentat integral rezultatele recensământului populației pentru anul 2014. După aprobarea legii, s-a lucrat intens timp de 3 luni. Legea prevede clar lucrul în sistemul statistic după cerințele europene. Legea stipulează clar obligațiunile și modul de numire a directorului. De asemenea, ea prevede crearea unui sistem unic de clasificare statistică. Pentru fiecare articol din Lege s-au stabilit activități. În Planul de acțiuni pentru implementarea Legii s-au regăsit 19 activități. Primul deja a fost realizat, și anume organizarea unui seminar de nivel înalt privind activitatea statistică, unde mai multe țări s-au împărtășit cu experiența lor. Al doilea pas este crearea unui Consiliu de statistică. Credem că, săptămâna viitoare va fi aprobat. Altă realizare este elaborarea nomenclatorului de statistică. În cadrul instituției vor fi făcute diverse activități transversale. Am inițiat activitatea de reorganizare a BNS. S-a efectuat integrarea datelor recensământului cu datele la nivel de sector de recensământ. Testarea în regim de pilotare a sistemului CAPI cu utilizarea calculatoarelor”, a spus Vitalie Valcov.

De asemenea, el a prezentat și cifrele anului:

„În 2017 au fost colectate 6 029 de rapoarte de la circa 6 mii respondenți. Au fost prezentate 1 450 de rapoarte semestriale, 269 note informative, 5 683 tabele și rapoarte generalizate. Fluctuația personalului BNS este de 0,9% față de 7,9% în 2016. Ponderea tineretului sub 30 de ani ajunge la 26,6%. Pagina web a fost vizitată de 236 mii utilizatori, 540 mii accesări, 1,9 mln. de afișări. Au fost recepționate 5 771 solicitări de informație statistică. S-a finalizat proiectul „Îmbunătățirea statisticilor regionale în R. Moldova” și cel de cooperare statistică între BNS și Statistica Suediei. Din activitățile curente: evaluarea globală a sistemului statistic național și proiectul UE de asistență tehnică pentru statistică. Dificultăți: Acces insuficient la datele administrative. A lăsat de dorit disciplina prezentării rapoartelor. O problemă a fost și managementul resurselor umane”.

Totodată, au fost trasate și obiectivele pentru anul 2018:

„Cadrul strategic fortificat la condițiile UE. Reorganizarea BNS. Oficiile teritoriale pentru statistică vor fi reduse ca număr, doar 3-4 centre regionale se vor regăsi. Implementarea Legii cu privire la statistică și activități de pregătire pentru runda recensământului 2020. Elaborarea politicilor de comunicare a BNS. Ne propunem să fortificăm mediul instituțional, să avem resurse umane abilitate, condiții mai bune pentru producerea datelor statistice. Elaborarea unui eșantion pentru cercetarea în gospodării. Implementarea metodologiei moderne de calcul, elaborarea și revizuirea instrumentarului statistic”, a precizat Vitalie Valcov.

Cristina Parfeni

foto: privesc.eu 

Sondaj

  • Cine ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...