[ X ]
Important4 Februarie 2018 09:00

TOP-10 cele mai răsunătoare plecări din funcții în 2017

Se știe că, orice sfârşit este doar un nou început. În 2017, am avut parte de o serie de plecări din funcții, iar TRIBUNA a elaborat un clasament convenţional (în ordine cronologică) în acest sens, pe care-l propunem atenţiei Dvs.

1. Chiril Lucinschi

În 2017, primul a plecat din funcție, liberal-democratul Chiril Lucinschi. El a anunțat, în data de 22 februarie, în cadrul unui briefing de presă, că a decis să-și depună mandatul și să-și încheie activitatea legislativă și politică. Lucinschi și-a motivat decizia prin incompatibilitatea funcției de deputat cu proiectul european în care va fi implicat. De menționat că, Chiril Lucinschi a fost deputat între anii 2010 și 2017.

2. Dumitru Braghiș

La 1 martie, Cabinetul de Miniştri l-a rechemat pe Dumitru Braghiș, din funcția de ambasador al Republicii Moldova la Moscova, fără a prezenta motivele rechemării diplomatului. Dumitru Braghiș declara atunci că decizia privind retragerea sa este una politică. De menționat că, Dumitru Braghiş a fost numit ambasador la Moscova pe 27 noiembrie 2015. El a fost deputat în Parlamentul RM în perioada 2001 – 2009, iar între anii 1999 – 2001 a ocupat funcţia de prim-ministru.

3. Victor Roșca

Liberal-democratul Victor Roșca a anunțat, la data de 13 aprilie, pe o rețea de socializare, că și-a depus mandatul de deputat și pleacă din funcția de secretar general al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). El spunea că a făcut acest pas din motive de sănătate. De menționat că, Victor Roșca a fost deputat între anii 2014 şi 2017.

4. Liliana Palihovici

La scurt timp, și anume la data de 28 aprilie, Liliana Palihovici și-a depus mandatul de deputat, renunțând astfel și la funcția de vicepreședinte al Parlamentului. La plecare, Palihovici a spus că în RM politica nu are principii. De menționat că, Liliana Palihovici, din 2007 până în 2017, a fost vicepreședinte al PLDM. Din 2009 până în 2017 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Din decembrie 2010 până în aprilie 2017 a fost vicepreședinte al Parlamentului, iar între 25 aprilie și 30 mai 2013 a ocupat postul de președinte interimar al Parlamentului Republicii Moldova.

5. Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Iurie Chirinciuc și Gheorghe Brega

La finele lunii mai, Președintele Igor Dodon, a semnat decretele de demisie a trei miniștri liberali (Corina Fusu, Valeriu Munteanu și Iurie Chirinciuc) și a vicepremierului Gheorghe Brega, conform cererilor depuse de aceștia. Demisiile au fost depuse, ca urmare a trecerii liberalilor în opoziție. La plecare, oficialii au menționat că, se simt mai liberi acum și așa anunță oficial  că trec în opoziție. De menționat că, Valeriu Munteanu a fost ministru al Mediului, Corina Fusu – ministru al Educației, Iurie Chirinciuc – ministrul al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, iar Gheorghe Brega – vicepremier responsabil de probleme sociale. Toți patru dețineau funcțiile respective din data de 30 iulie 2015.

6. Ruxanda Glavan și Victor Zubcu

În iulie, la solicitarea Premierului, Președintele Dodon a semnat decretele privind demisia ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan și a ministrului Tineretului și Sportului, Victor Zubcu. Aceștia au fost revocați în contextul adoptării noii structuri a Guvernului, care presupunea reducerea numărului de ministere de la 16 la 9 și respectiv Ministerul Sănătății a fost comasat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei, iar cel al Tineretului și Sportului – cu Ministerul Culturii. Ruxanda Glavan a deținut funcția respectivă din 30 iulie 2015, anterior a fost ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. La rândul său, Victor Zubcu a fost numit ministru la 20 ianuarie 2016.

7. Cristina Țarnă

La începutul lunii octombrie, Cristina Ţărnă a plecat din funcţia de vicedirector al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). La plecare susținea că, reformele anunţate şi demarate în domeniul anticorupţie reduc substanţial din politicile promovate cu expertiza CNA şi implicarea sa în ultimii ani. Respectiv, în situaţia creată, în care viziunile pe care le împărtăşea nu erau compatibile cu viziunile anunţate, ea a anunţat că nu vede rostul să rămână în această funcţie. De menționat că, Cristina Țărnă a fost numită în funcția de vicedirector al CNA în luna noiembrie 2013.

8. Vasile Panciuc

La finalul lunii octombrie, comunistul Vasile Panciuc și-a depus mandatul de parlamentar, invocând motive de sănătate. De menționat că, Vasile Panciuc a fost deputat între lunile ianuarie – iulie 2011, dar și din anul 2014 până la depunerea mandatului. Anterior, a fost și primar al municipiului Bălți.

9. Oxana Domenti

La începutul lunii decembrie, și comunista Oxana Domenti a anunțat că se retrage din Parlament, dar și din politică. La plecare, ea a spus că va rămâne fidelă cauzelor sociale, pe care le-a promovat și pentru care a pledat ani buni. De menționat că, Oxana Domenti a fost deputat din mai 2009 până la depunerea mandatului.

10. Stela Grigoraș, Vasile Bîtca, Vladimir Cebotari, Andrei Galbur, Octavian Calmîc și Gheorghe Bălan

La final de decembrie, Igor Dodon a semnat demisia a șase membri ai Guvernului Filip: Stela Grigoraș, Vasile Bîtca, Vladimir Cebotari, Andrei Galbur, Octavian Calmîc și Gheorghe Bălan, la solicitarea Premierului, având în vedere că majoritatea parlamentară a decis ca aceștia să fie schimbați cu alți miniștri care nu au apartenență politică. De menționat că, Octavian Calmîc a fost viceprim-ministru, ministru al Economiei şi Infrastructurii începând cu ianuarie 2016, Andrei Galbur – viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene începând cu ianuarie 2016, Vladimir Cebotari – ministru al Justiției începând cu iulie 2015, Stela Grigoraş – ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale începând cu ianuarie 2016, Vasile Bîtca – ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului începând cu februarie 2015, iar Gheorghe Bălan – vicepremier pentru reintegrare începând cu ianuarie 2016.

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...