[ X ]
Important3 Februarie 2018 08:00

(INTERVIU) Sergiu Sîrbu: Avem un singur scop - să reușim să ajungem la fiecare om, în fiecare localitate cu mesajul nostru

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul democrat, Sergiu Sîrbu a vorbit despre vizita delegației comune a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR la Chișinău, când PD va purcede la identificarea candidaților în circumscripții uninominale, care e scopul minim și maxim a PDM în alegerile parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Cum apreciați vizita delegației comune a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR la Chișinău?

S.S.: Republica Moldova deja are o relație instituțională bună cu Comisa pentru democrație prin drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția). Mulțumim experților pentru suportul constant și expertiza pe care ne-o acordă de fiecare dată, în multe subiecte de importanță majoră pentru dezvoltarea statului de drept în țara noastră.

Vizita experților este, cu siguranță, una pozitivă. Am răspuns la toate întrebările de ordin tehnico-juridic cu referire la implementarea noului sistem electoral și, în pofida criticilor nefondate din partea opoziției, noi am demonstrat că am respectăm opiniile înaltului for și majoritatea recomandărilor sunt transpuse în legislația națională.

T.: Ce subiecte a pus PDM în discuție cu experții?

S.S.: Vizita experților Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR la Chișinău a fost cu scopul de a evalua procesul de constituire și delimitare a circumscripțiilor electorale uninominale în contextul noului sistem electoral.

Am vorbit despre criteriile de delimitare a circumscripțiilor atât în țară, cât și peste hotare. Am dat răspunsuri detaliate referitor la particularitățile constituirii circumscripțiilor în stânga Nistrului, în UTA Găgăuzia și peste hotarele țării și corespunderea acestora standardelor internaționale.

Am abordat subiecte referitoare la componența și lucrul Comisiei naționale pentru constituirea circumscripțiilor electorale uninominale, refuzul opoziției de a participa la acest proces și importanța participării reprezentanților societății civile, experților, autorităților publice locale, minorităților și altor specialiști la lucrările acestei comisii.

De asemenea, am discutat despre precizia datelor din Registrul de stat al alegătorilor și actualizarea domiciliilor alegătorilor. Nu s-a trecut cu vederea nici problema numărului mare de cetățeni aflați peste hotare și cum gestionăm o evidența corectă a acestora, precum și asigurarea unor condiții echitabile pentru a participa în procesul electoral.

În final, am abordat subiecte procedurale legate de competența teritorială a consiliilor electorale și instanțelor de judecată în perioada electorală.

A fost o discuție constructivă și utilă.

T.: Grupul de inițiativă privind organizarea referendumului legislativ de anulare a sistemului electoral mixt nu exclude că va reveni, din nou, la ideea referendumului. Ce șanse sunt ca referendumul să aibă loc?

S.S.: Respectăm dreptul cetățenilor de a iniția referendumuri. Nu vreau să mă expun despre șansele acestuia. În primul rând, vorbim despre zeci de milioane de lei care pot fi aruncate în vânt. Noi deja am intrat în an electoral și trebuie să ținem cont de recomandările constante ale Comisiei de la Veneția de a nu se interveni în Codul electoral cu un an înainte de alegeri. Mai mult, dacă ne ghidăm strict după litera legii, organizarea unui referendum republican necesită o axă a timpului destul de îndelungată, fapt ce coincide cu începerea perioadei electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2018, iar asta este interzis de lege.

Totodată, referitor la subiectul anulării sistemului electoral, cred că este unul depășit. Am vorbit și în fața delegației. Noul sistem electoral este un fapt. Nu vom revizui legislația electorală doar pentru că sunt câteva partide care nu au găsit alt motiv de a se face cunoscute, decât prin opoziția la ceva ce, de fapt, cetățenii au dorit. Dar, probabil că în lipsă de alte idei, acțiuni, realizări, proiecte, ei au doar acest subiect. Oamenii au cerut această schimbare, majoritatea cetățenilor vor să-și aleagă deputații direct și vor responsabilizarea clasei politice. Este de datoria noastră să apărăm interesul cetățenilor și asta vom face.

T.: PL s-a adresat la Curtea Constituțională cerând anularea sistemului electoral mixt. Cum apreciați această acțiune a liberalilor?

S.S.: Curtea Constituțională s-a expus de nenumărate ori la subiectul sistemului electoral din RM. Prima decizie la acest subiect datează încă din anul 1998. Doar în anul 2017 avem două decizii pe această problemă. Prima decizie este din 6 iunie 2017, iar sesizarea liberalilor a fost respinsă și declarată inadmisibilă pe data de 15 decembrie.

Curtea s-a expus deja că alegerea sistemului electoral este dreptul suveran al țării, iar Parlamentul este unicul organ reprezentativ care este în drept să aleagă orice sistem electoral în dependență de contextul social,  politic, de dezvoltare a țării și ține de oportunitate politică.

Prin aceste decizii, Curtea a demonstrat că acțiunile liberalilor nu sunt altceva decât niște acțiuni ridicole cu scopul de a se evidenția din punct de vedere politic, și în consecință au fost desființați din punct de vedere juridic.

T.: PAS susține că circumscripțiile uninominale au fost constituite cu încălcări și vor sesiza CC. Pe cât de întemeiate sunt argumentele PAS?

S.S.: Curtea deja s-a expus, inclusiv la capitolul criteriilor de delimitare a circumscripțiilor. Nu mai au ce sesiza, doar dacă nu vor să repete soarta liberalilor.

Acest partid – PAS – dă dovadă de ipocrizie când vorbește de încălcări. Au fost invitați să participe la lucrările comisiei de nenumărate ori. Au refuzat să participe și acum invocă încălcări. Este chiar aberant.

T.: Când PD va purcede la identificarea candidaților în circumscripții uninominale?

S.S.: Înainte de a identifica și a decide, vor fi criterii foarte clare de selecție. Cei care vor fi cei mai bun, aceia vor fi candidații Partidului Democrat.

T.: Care e scopul minim și maxim a PDM în alegerile parlamentare?

S.S.: Există un singur scop, un singur target – să reușim să ajungem la fiecare om, în fiecare localitate cu mesajul nostru. Este foarte important ca oamenii să audă ceea ce noi ne dorim să transmitem, să vadă și să cunoască cine sunt candidații democrați pe care au posibilitatea de a-i alege și să poată decide după faptele și realizările fiecăruia. Nu este destul să ai cuvintele la tine atunci când ceri votul cetățenilor, dar mai important este să ai în spate realizări pe baza cărora ei să facă evaluările și alegerile, care vor marca drumul Republicii Moldova în următorii ani.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...