[ X ]
Editorial30 Ianuarie 2018 07:00

Ultima misiune a soldatului Leancă

Unii cred că ex-premierul Iurie Leancă, lider al Partidului Popular European din Moldova (PPEM), a fost „aruncat” pe prima linie (în funcţia de vicepremier responsabil de integrarea europeană pentru a salva relaţia guvernării cu partenerii europeni (dat fiind unele relaţii pe care le păstrează din perioada când era ministru de Externe sau premier). Alţii cred că Iurie Leancă a fost „aruncat” pe prima linie pentru a încerca „să prindă” din nou la imagine şi rating şi astfel să-şi relanseze partidul, care ar putea fi din nou folositor PD-ului după următoarele alegeri parlamentare (dacă reuşeşte să-şi promoveze câţiva reprezentanţi în Parlament). Există şi a treia categorie care cred că Iurie Leancă va fi jertfit în ajunul alegerilor parlamentare (dacă va creşte din nou presiunea cu furtul miliardului) şi a fost „urcat” sus de tot pentru ca dosarul reţinerii sale să fie „unul cu pondere”. Există şi alte opinii la temă, eu însă cred că cel mai corect ar fi să spunem că asistăm la ultima misiune a soldatului Leancă de reuşita căreia va depinde şi soarta din continuare a fostului premier.

Iurie Leancă este un produs politic expirat – aceasta e clar pentru foarte multă lume, dar se pare că nu şi pentru partenerii săi de guvernare. Fiind acum trei ani cel mai popular politician din Moldova, el a reuşit „performanţa” unică în istoria modernă a ţării de a pierde tot ce obţinuse (în mare parte datorită PLDM-ului şi funcţiei de Premier pe care i-o oferise acest partid) într-un timp record. Şi în acest context el a fost „ajutat” de câţiva „factori”: lenea sa proverbială (după plecarea din funcţia de premier, Iurie Leancă nu a făcut mai nimic pentru a-şi menţine rating-ul, fiind absent din viaţa publică a ţării luni întregi); asocierea sa cu furtul miliardului (el aşa şi nu a reuşit să se distanţeze de acest scandal şi să demonstreze că nu are nici o atribuţie la cele întâmplate); asocierea sa puternică cu PD-ul (logic ar fi fost ca Iurie Leancă să încerce să se distanţeze de acest partid, dacă vroia să mai aibă o şansă în politica moldovenească, dar el, din contra, a făcut tot posibilul pentru a-şi consolida statutul de vasal politic al PD (inclusiv prin recenta venire în funcţia de vicepremier); deteriorarea relaţiilor sale cu cea mai mare familie politică europeană – PPE (atunci când a refuzat să se retragă din cursa pentru funcţia de Preşedinte al RM în favoarea Maiei Sandu, aşa cum i-au cerut-o partenerii europeni), iar în rezultat aceştia s-au „dezis” public de el, refuzând să-i accepte partidul în PPE. Toate acestea arată cât de prosteşte şi iresponsabil s-a comportat Iurie Leancă cu şansa unică ce i-a fost oferită în politica moldovenească. Cu siguranţă, cazul său va fi inclus în manualele de politologie şi va fi studiat multe decenii, studenţii învăţând în baza lui cum nu trebuie să te comporţi în politică.

Dar, să revenim la temă. Deci, ce e cu această avansare a lui Iurie Leancă şi de ce cred că e ultima sa misiune ca soldat politic. Da, nu greşesc când spun că Iurie Leancă e un soldat. Chiar dacă e vicepremier şi lider de partid, chiar dacă a fost ministru, prim-vicepreşedinte de partid şi premier, Iurie Leancă niciodată nu a depăşit statutul de soldat politic. Unicul lucru pe care l-a făcut el în toată cariera sa politică a fost să execute ordine. Altceva el nu ştie să facă. Şi acum, probabil, a promit un ordin clar, care, putem presupune, că are două faţete: să încerce să refacă imaginea guvernării în ochii europenilor şi să acumuleze suficient capital politic pentru a convinge guvernarea că încă mai poate fi util. Dacă el va eşua în această dublă misiune pe care o are, nu doar pe viitorul său politic, ci şi pe viitorul său, în genere, nimeni nu va da nici doi bani. Când nu mai dă lapte, vaca e dusă la abator, ca măcar ceva profit de pe urma ei să obţină stăpânul. La „abator” va fi dus şi Iurie Leancă. La „abatorul politic”, desigur… Pentru că, oricum nu am întoarce-o, e clar că el nu are cum să îndeplinească această ultimă misiune ca soldat politic.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...