[ X ]
Exclusiv26 Ianuarie 2018 06:30

Cum credeți că vor evolua relațiile moldo-ruse în 2018? Răspunsul lui Igor Munteanu!

Directorul executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu a comentat pentru TRIBUNA, cum vor evolua relațiile moldo-ruse în 2018, luând în considerare inclusiv faptul că a fost votată Legea anti-propagandă.

„Relațiile moldo-ruse nu evoluează și vina nu este a RM. Rusia a început în 1992 un război pe care nu l-a încheiat încă în Republica Moldova, atunci când a înarmat și a înzestrat miliţiile separatiste cu arme, conducere militară și bani cu nemiluita. RM este, deopotrivă cu Ucraina, un teren de confruntare strategică cu UE și SUA, indiferent dacă ne place ori nu să admitem acest lucru. În mod efectiv, regiunea transnistreană este poligonul militar și al serviciilor de intelligence al Rusiei, care reușesc să rețină și să captureze influență politică prin acțiuni de corupere și cooptare, prin intoxicare și amenințări de tip hibrid, având avantajul de a se folosi din plin de grupuri și persoane pe rol de ”idioți utili” sau mancurtizați, pentru a-și servi scopurile”, a precizat el.

Potrivit lui Munteanu, „ar fi trebuit să pornim o politică de lustrație acum 25 de ani în urmă dacă elitele politice ale RM ar fi dorit să se ferească de această urgie”.

„Nu s-a reușit atunci, iar costurile le plătim noi, acum, în acest moment istoric, prin uriașele pierderi de oameni, resurse și de oportunități istorice de a reveni în familia națiunilor moderne ale Europei. După cum spune o vorbă: Cui nu-i dai voie să moară, nu-ți va da voie să trăiești. Asta se referă înainte de toate la nomenclatura de partid, care a reușit să supraviețuiască prin revanșa din 1994 a PDAM, și ulterior, prin nenumăratele trădări și ezitări, să aducă la guvernare PCRM în 2001. Rușii au avut adeseori rolul de a controla scenografii locale și de a interveni doar pentru a acutiza drama. În mod clar, e vorba de Tratatul politic semnat la 19 noiembrie 2001 și prelungit în noiembrie 2011 pentru o nouă perioadă de 10 ani. Rusia și RM au viziuni diametral opuse în privința surselor separatismului transnistrean, statutul acestei regiuni, retragerea munițiilor și trupelor ruse din RM, Misiunea de pacificare din 1992, precum și relația de asociere a RM cu UE”, a punctat Munteanu.

Igor Munteanu a mai spus că, Rusia are o agendă în privința RM și această agendă este dușmănoasă în privința intereselor naționale ale populației titulare.

„Rusia are agenți de influență și rețele care-i sunt loiale, arătându-se a fi deosebit de creativă în ultima vreme. Sloganul neutralității permanente are drept scop neutralizarea agendei de europenizare și occidentalizare a RM, asta-i scopul adevărat, iar în funcție de grupurile care-l promovează, înțelegem ce roluri le sunt delegate, acestor grupuri pro-Kremlin, pe segmentele lor electorale: socialiști, comuniști, regionaliști, moldoveniști, șoriști. Rusia își dorește ca RM să se înscrie în modelul de guvernare care este aplicat în acest moment în stânga Nistrului, ca proiect istoric deja testat (path – dependency) care a ajutat regimul sovietic să reușească o sovietizare rapidă a populației din dreapta Nistrului după al II-a război mondial, care aduce automat cu sine și repudierea moștenirii și identității etno-culturale comune cu România, respingerea integrării europene, în schimbul unei reintegrări în spațiul Uniuni Vamale conduse de Rusia. Rusia intervine cu regularitate prin sancțiuni economice și finanțarea unor desanturi politice în spațiul informațional și electoral al RM, cumpărând loialitate și folosindu-se de slăbiciunea statului de drept, capturat în acest moment de unul sau mai multe grupuri oligarhice. Orice poate servi drept nemulțumire pentru Moscova. Și ori de câte ori a găsit portițe deschise, rușii au folosit tactica „măgarului încărcat cu aur” pentru a dezlega și înnoda probleme de viață și moarte pentru funcționarea unui stat în spațiul actualei Republici Moldova”, a conchis Munteanu.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...