[ X ]
Important24 Ianuarie 2018 06:00

Ex-ministru: Pierderile noastre pot fi estimate la peste o sută de miliarde de dolari

Pierderile noastre pot fi estimate la peste o sută de miliarde de dolari ca urmare a faptului că Rusia, cu armata sa, s-a implicat în conflictul militar din stânga Nistrului , blocând admiterea R. Moldova în NATO și UE. Despre aceasta scrie, într-o postare pe blogul personal ex-ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc.

Potrivit lui, Președintele Mircea Snegur a estimat că „pierderile, în urma conflictului militar, declanșat de secesioniști și susținut direct de către generalul Netkaciov, comandantul armatei 14-e, care a deschis depozitele cu armament și a trimis tancurile rusești peste Nistru la Tighina, se estimează la cifra de aproximativ 40 de miliarde de dolari”.

În opinia sa, „prin prezența sa în Transnistria, Rusia a declanșat un război informațional asupra R. Moldova”.

În contextul iniţiativei de ieşire a RM din CSI, fostul ministru menţionează că această structură s-a dovedit ineficientă „în eliminarea acestui focar de secesionism”. „Nu a fost luată nicio hotărâre de condamnare a pecinginii secesioniste. Încă atunci R. Moldova trebuia să iasă din CSI”, susţine Iurie Chirinciuc.

Fostul ministru invocă în calitate de argument şi faptul că la finele anului trecut centrul analitic Levada a publicat rezultatele unui sondaj „ce a scos în evidență rezultatele clare ale războiului informațional pe care Rusia l-a declanșat împotriva întregii lumi și, în primul rând, împotriva UE, SUA și a statelor care vor să fie admise în NATO”.

„Astfel, rușii consideră că principialii inamici ai Rusiei sunt SUA, Ucraina, UE. În acest clasament fostele ex-republici și liderii lor se situează pe locul al patrulea”, notează el, adăugând că „e clar că trebuie să abandonăm CSI și să ne îngrijim de admiterea R. Moldova în UE prin București”.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...