[ X ]
Important21 Ianuarie 2018 13:00

Omul Săptămânii - Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova

Preşedintele Igor Dodon a avut o săptămână plină de evenimente importante, fiind lider detașat la capitolul activism printre actorii politici din Republica Moldova.

Astfel, șeful statului și-a început săptămâna printr-o depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu, cu prilejul împlinirii a 168 ani de la nașterea poetului.

În a doua zi a săptămânii, Președintele țării a avut o întrevedere cu başcanul Găgăuziei, Irina Vlah În cursul dialogului părțile au discutat despre situaţia actuală din Autonomie şi din ţară. De asemenea, Igor Dodon a avut o întrevedere cu reprezentantul societății civile din regiunea transnistreană, deputatul Consiliului Suprem, Oleg Horjan şi o întrevedere de lucru cu președintele raionului Basarabeasca, Petru Pușcari. În aceeaşi zi, Igor Dodon a avut şi o întrevedere cu Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Ulterior, Președintele a desfășurat o ședință cu privire la lansarea anului 2018 – anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, Domnitor al Moldovei.

De asemenea, Igor Dodon a avut o întrevedere cu Farit Muhametşin, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova.

Ulterior, Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu rectorul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, președintele sportului universitar din Moldova, Veaceslav Manolachi. În cadrul discuțiilor, a fost luată decizia ca pe parcursul anului 2018, sub patronajul Președintelui Republicii Moldova, să fie organizate pe tot teritoriul țării, mai multe competiții sportive, precum și diverse conferințe științifice, congrese, seminare la această temă.

Ar mai fi de menționat că în această săptămână Preşedintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu Președintele Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare, Alexandru Burian. În cadrul dialogului, șeful statului a fost informat despre situația dificilă în care se afla această importantă instituție, responsabilă pentru certificarea instituțiilor de cercetare-dezvoltare, evaluarea și atestarea cadrelor științifice și științifico-didactice de înaltă calificare.

De asemenea, Preşedintele a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Gudsi Dursun oglu Osmanov.

Iar săptămâna Şeful statului a finalizat-o prin faptul că a mers la catedrală, unde a luat agheasmă, iar la sfârşitul zilei s-a scăldat în apă sfinţită.

TRIBUNA precizează: Igor Dodon s-a născut la data de 18 februarie 1975, în satul Sadova din raionul Călărași. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova (1997) și apoi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (1998). Ulterior, a absolvit Facultatea de Drept în Economie din cadrul Institutului Internațional de Management. A obținut titlul științific de doctor în științe economice la Academia de Studii Economice din Moldova, Catedra Bănci și Burse de Valori. După absolvirea instituțiilor de învățămînt, din 1997 pînă în 2001 Igor Dodon a activat la Bursa de Valori a Moldovei. În perioada noiembrie 2001 – mai 2005, a exercitat funcția de președinte și membru al Consiliului de directori al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei SA. În perioada septembrie 2002 – mai 2005 a activat în funcția de președinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei. În mai 2005, Igor Dodon este numit în funcția de viceministru al Economiei și Comerțului a Republicii Moldova. În septembrie 2006, este numit în funcția de ministru al Economiei și Comerțului. Din martie 2008 este și prim-vicepremier în Guvernul Republicii Moldova. Din 2009 este deputat în Parlament. Din 2011 este lider al PSRM. Pe data de 13 noiembrie 2016 a fost ales Preşedinte al RM, cu peste 52% din voturile cetăţenilor care au participat la votare.

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...