[ X ]
Important20 Ianuarie 2018 10:00

(INTERVIU) Victor Stepaniuc: E necesară o rebalansare politică și căutarea unui consens național

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, ex-deputatul, ex-vicepremierul, Victor Stepaniuc, conferențiar universitar, a vorbit despre importanța anului 2018 din punct de vedere al statalității RM.

T.: Dle. Stepaniuc, anul 2018 este un an important pentru unioniști. Dar ce semnifică el pentru stataliști?

V.S.: Într-adevăr, pentru unioniști, pentru toți acei care țin la ideea unirii RM cu România, este un an deosebit, căci se împlinesc 100 ani de la așa-numita unire de la 1918. Pentru acei care pledează pentru consolidarea statalității RM este un an, în primul rând, politic și social-economic important. Este un an electoral și multă lume își leagă speranțele anume cu schimbările, atât politice, dar mai ales social-economice, care trebuie să vină după alegerile parlamentare. În acest sens, eu cred că majoritatea populației RM se pregătește totuși pentru campania electorală, care va fi una complicată și va trebui să se realizeze schimbarea. Când vorbim de schimbare, este vorba, în primul rând, despre schimbarea actualei guvernări, care s-a dovedit a fi absolut ineficientă din punct de vedere social-economic, nu are profesioniști, nu a putut să realizeze consolidarea societății. Toată această vorbăraie despre modernizare și europenizare nu costă nici doi bani atâta timp cât se reduc locurile de muncă, se reduc programele sociale, se închid școli, avem practic o depopulare catastrofala a țării. Deci, lumea nu are încredere în regimul politic, nu au încredere nici în statul RM, deoarece guvernanții, statul își demonstrează absoluta incapacitate de a soluționa problemele vitale ale oamenilor.

T.: Unioniștii au anunțat mai multe acțiuni relevante în 2018. Cu ce acțiuni vor veni stataliștii?

V.S.: Eu cred că nu este vorba de a realiza programe „calendaristice” în cazul de față în pofida unioniștilor. Stataliștii au alta agenda. Când vorbesc de stataliști, eu vorbesc de acei 80% din populația RM, buni patrioți, care trebuie să aibă grijă de țara lor. Noi trebuie liniștit să ne vedem de lucru, de activitățile utile, social-economice. În acest sens, cel mai bun program de consolidare a societății este un program de modernizare a țării, un program de relansare social-economica a Moldovei. Eu consider că programelor  unioniștilor, trebuie contrapuse doar muncă eficientă, rezultativă, activitățile noastre cetățenești în interesul societății, populației, spre binele Patriei noastre-Moldova. Noi avem țara noastră, patrimoniul nostru național, identitate, istorie, țara este recunoscută pe arena internațională, are bună reputație in lume diverse domenii. Da, este un stat cu probleme mari in  economie, consolidarea sistemului democratic, dar este un stat care dorește să construiască o viață independentă. Independența este de la Dumnezeu, iar în sensul acesta și țara este de la Dumnezeu, așa a vrut soarta ca noi să avem libertatea de a avea stat independent. Rămâne o obligație a poporului nostru ca această mare operă de construcție a unui stat – RM, să se încununeze cu succes. Până acum am avut prea multe eșecuri în acești 27 ani, dar asta nu înseamnă, și nu există precedent în lume, ca noi să ne dezicem de bună voie, de dorința cuiva de a ne autoguverna independent. În acest sens, repet patrioții, cetățenii noștri  trebuie să depună mai mult efort, participare, organizare în treburile publice, să realizeze mai multă eficiență, și în politică, și în viața socială, economică. Toate națiunile dezvoltate și-au edificat bunăstarea prin munca, efort și solidaritate. Nu există altă cale! Noi dorim să trăim în țara noastră – Moldova, nu ne trebuie nici un fel de uniri, proiecte iluzorii, trebuie să avem grijă de familiile noastre și de țara noastră. Unioniștii pot să-și organizeze sărbătorile lor, dar trebuie să le facă în limitele legislației. Președintele, Guvernul, majoritatea parlamentară, trebuie să aibă destulă demnitate și strictețe pentru ca toate aceste evenimente cu conotație anti-statală să se desfășoare în conformitate cu legislația internă și internaționala.

T.: Credeți că e real ca în 2018 să fie schimbată denumirea limbii moldovenești în română, în Constituție?

V.S.: Eu cred că aceasta nu este posibil, fiindcă și în Parlament sunt destui oameni care, chiar dacă pledează pentru denumirea limba română, înțeleg realitățile din societatea noastră. Ei înțeleg că chestiunea respectivă nu poate să aducă mai multă stabilitate, dar va provoca mai multă instabilitate. Cunosc, ca nu doar în PSRM, dar și în PDM, sunt destui oameni care ar pleda împotriva. Eu cred că această inițiativă până la urmă nu va fi votată de către Parlament cu acele 2/3 care se cer după procedură.

T.: Anul 2018 este și anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Pe cât de important este acest aspect și dacă sunt necesare careva acțiuni în acest sens?

V.S.: La acest subiect există un decret al Președintelui Dodon. Anul 2018 este anunțat drept anul  Ștefan cel Mare și Sfânt – domnitor al Moldovei și în acest program sunt mai multe acțiuni, atât de ordin cultural, cât şi educativ, social. În viziunea mea, ele au o importanță simbolică. Important e ca în societate, în acești ani grei pentru poporul Moldovei, să se știe mai mult despre înaintașii noștri, despre demnitatea și talentul politic, administrativ, diplomatic al domnitorului Ștefan cel Mare, despre perioada de glorie a statului moldovenesc. Aș vedea asta ca un factor mobilizator pentru societate, o componentă importantă a educației patriotice, a educației civice. Cred că decretul șefului statului referitor la Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt este unul binevenit.

T.: Unii unioniști vorbesc despre un posibil referendum în 2018 de unire a RM cu România. Pe cât de real vi se pare?

V.S.: În general, trebuie să vă spun că susțin procedura referendumului. Ea este rău utilizată la noi, în RM, din cauză că tot timpul se găsesc funcționari ori în sistemul judecătoresc, ori în sistemul de guvernare, care pun piedici în petrecerea referendumurilor. Totodată, cred că unioniștii nu sunt gata să petreacă un referendum, deși eu nu văd în el nici o problemă, fiindcă în felul acesta s-ar vedea în ce măsură există în societate un potențial mai mare sau mai mic al acestor unioniști. La ziua de azi, sondajele dau cifre destul de diverse. Un alt aspect, trebuie să spunem că prevederile constituționale la noi sunt foarte derizorii la acest subiect. În general, tematica anihilarii statalității, independenței, suveranității, dezicerii de independență, lichidării statului – nu există în absoluta majoritate a constituțiilor democratice contemporane. Nimeni nu are dreptul la nivel de Parlament ori referendum sa abordeze problema lichidării Franței ori SUA. Conform acestor principii nici un politician care vine în fruntea RM nu poate să pledeze pentru lichidarea statului. Uitaţi-vă ce face în acest sens în România. Acei cetățeni care încearcă să atenteze la securitatea și suveranitatea statului, sunt pedepsiți penal – RM trebuie să procedeze în același mod. Unionismul ca idee, ideologie poate că are dreptul la viață, dar ca activitate politică, ea trebuie să fie interzisă deoarece nici o țară nu permite subminarea cu mâinile proprii a perspectivelor independenței sale. Deci această activitate este una ilegală, criminală, dacă ea este activitate politică. În acest sens, în general statutul unioniștilor în RM trebuie discutat, desigur în baza dreptului internațional, în baza precedentelor care există în diferite state.

T.: În genere cum vedeți viitorul RM, pe termen scurt, mediu și lung?

V.S.: Pe termen scurt, probabil că anii următori, 2-3 ani, sunt decisivi pentru a rebalansa într-un fel viața politică a RM. Din păcate, noi ne aflăm pe extreme. Este necesar ca să se găsească la nivelul forțelor politice și intelectuale un anumit consens pe o durată de 10-15 ani vizavi de cum construim statul RM, prioritățile modernizării. Consensul trebuie să fie și unul politic și geopolitic, cu participarea larga a societății civile. Noi în genere ne ocupăm prea mult cu geopolitica, mesajul politicienilor în mare parte este construit pe geopolitică, dar mesajul de fapt al guvernanților trebuie să fie unul centrist, adică centrat pe interesele vitale ale cetățenilor. Noi nici la nivel ideologic,economic, nici la nivel geopolitic nu suntem pregătiți să facem un joc mare, un joc regional sau unul pe plan european. În acest sens, RM desigur că trebuie să se ocupe insistent, tehnologic, planificat cu modernizarea  social-economică interna, deoarece, dacă nu va avea loc această modernizare, țara va fi depopulată și atunci în următorii pot să apară  crize  acute, problemele și mai mari, catastrofale. O necesitate stringentă – rebalansarea politică și căutarea unui consens național.

La nivel mediu, mi-aș dori ca țara să găsească totuși puteri pentru a se moderniza și dezvolta  în perspectivă in interesul cetățenilor, nu doar a grupurilor oligarhice. Desigur, multe lucruri aici depind de situația regională. Mi-aș dori ca politicienii care vor veni la guvernare să fie oameni echilibrați și să fie oameni mai raționali, inteligenți, patrioți. Ca să fii patriot, nu trebuie să faci declarații prea multe de dragoste, să fii patriot înseamnă să muncești insistent și onest pentru țara ta, pentru poporul tău. Țara trebuie construită pentru următoarea generație și eu cred că în RM, cu toate probleme care sunt, potențialul există, suntem un popor talentat. Mi-aș dori ca, în perspectiva următorilor 10-15 ani, diaspora să participe mai activ în viața politică și social-economică, să facă maxim posibil ca lucrurile să se schimbe în Moldova, să iubească această țară.

În perspectivă de lungă durată, eu cred în această țară, (încerc să meditez și ca profesor de istorie) Moldova are perspectivă. Este o situație absolut deosebită în ultimii 100 ani în spațiul acesta geopolitic, regional si european și RM își are locul ei pe harta lumii, pe harta Europei. Suntem un popor talentat, ospitalier, cu pregătire bună, cu tradiții inedite, cu școală bună, suntem un popor muncitor. Suntem o cultură de sinteză, care este o mare bogăție a poporului nostru. Cred că Republica Moldova are șanse enorme pentru relansare și dezvoltare. Avem nevoie de prosperitate acasă, în Moldova, în așa fel ca moldovenii să fie în rândul popoarelor europene care se dezvoltă cu demnitate.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...