[ X ]
Important20 Ianuarie 2018 08:00

(INTERVIU) Ion Dron: Ținta noastră, până la urmă, rămâne alegerile locale din 2019

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor, Ion Dron a oferit mai multe detalii despre inițiativa sa de a lansa un nou partid politic în Republica Moldova – Partidul Politic pentru Ocrotirea Animalelor din Moldova (PPOAM).

T.: Dle. Dron, sunteți liderul grupului de inițiativă  pentru crearea Partidul Politic pentru Ocrotirea Animalelor din Moldova (PPOAM). De unde a apărut această idee?

I.D.: Patima pe care o am pentru animale, și în special pentru câinii fără stăpân, este una mai veche. Un sentiment pe care mult timp l-am ținut ascuns de publicul larg, fiindcă ține de lăuntricul omului.

Respect câinii maidanezi pentru felul cum se descurcă și supraviețuiesc în condițiile în care sunt batjocoriți, loviți de om, otrăviți, arși sau chiar îngropați de vii. Înainte de a lovi un câine, priviți în ochii lui. Vă asigur, că pe un om normal privirea unui câine abandonat îl va urmări tot timpul.

Zilnic pe unii îi hrănesc în stradă, pe alții îi apăr de om, atunci când pot, iar pentru cei mai norocoși am reușit să le găsesc familie de adopție și aici, și în Germania chiar. Acest mod de manifestare tot e un fel  căutare de soluții pentru rezolvarea unei probleme de interes comunitar, dar în manieră individuală.

Pentru o nouă abordare a problemei, am început să colaborez cu cei din asociațiile pentru protecția animalelor. Consultanță juridică, reprezentanță în instanță atunci când ține de interesul și protecția drepturilor animalelor, elaborare de proiecte de legi de specialitate etc.

Grație acestei colaborări, pe 11 decembrie 2016,  dl Karl Luganov m-a invitat să mergem împreună la o întâlnire cu președintele și reprezentanții Partidului Animalelor din Olanda, veniți într-o vizită de documentare la Chișinău.

La acea întâlnire, care în loc de o oră preconizată a durat aproape trei, am înțeles că pentru a reuși cu adevărat pentru aceste ființe trebuie de acționat mai hotărât și mai deschis. Cum? Numai nu partid am spus atunci. Nu ne va înțelege nimeni, fiindcă știm în ce țară trăim, care este mentalitatea și care vor fi reacțiile publice.

Împreună cu Dl Karl Luganov am hotărât să acționăm și am elaborat un proiect de lege privind  răspunderea penală pentru cruzimea față de animale. Au fost colectate 15 000 semnături on-line pentru susținerea proiectului și prezentate Ministerului Justiției. Împreună cu colega mea din România, avocata Cosmina Cerva, am susținut acest proiect  la dezbaterile organizate de Ministerul Justiției. Am elaborat cu Dl Karl Luganov și un set de modificări pentru completarea Codului contravențional cu sancțiuni pentru încălcarea regulilor de întreținere a animalelor, abandon, organizarea luptelor între animale, vânzarea neautorizată a animalelor etc. Am scris, am protestat, am solicitat Guvernului formarea unei comisii interdepartamentale pentru elaborarea Legii privind protecția animalelor în Republica Moldova. Muncă voluntară intensă timp de 2 ani. Rezultatul? Zero. De ce? Ignoranță totală a guvernanților față de aceste inițiative, iar în consecință și din partea autorităților subordonate.

Acest fel de  ignoranță afișată a autorităților pe de o parte și  solidaritatea pentru acțiune în continuare pe de altă parte,  simțită  de mine la întâlnirea din septembrie  2017 de la Madrid cu președinții și reprezentanții partidelor pentru animale din Olanda, Germania, Marea Britanie, Franța, Spania, Suedia, Cipru, Australia s.a. state, ne-au determinat pe noi, un grup de inițiativă, să venim public și să facem pe 11 decembrie 2017 anunțul (de intenție) pentru  crearea Mișcării pentru Drepturile Animalelor în Republica Moldova.

De ce mișcare politică până la urmă? Pentru că ne-am săturat să mai stăm pe sub pereții primăriilor, Ministerului Justiție, Parlamentului și să nu fim auziți, iar cruzimea cu care sunt tratate animalele la noi nu mai poate fi tolerată. Pentru că din stradă nu reușim, iar   o platformă politică oferă oportunitatea de a deveni  actori cu putere de decizie la elaborarea, promovarea și realizarea politicilor ce țin   apărarea Drepturilor Animalelor în Republica Moldova în cadrul primăriilor, consiliilor sătești, consiliilor raionale și Parlament. Pentru că platforma politică rămâne întotdeauna o tribună  de la care  se poate pleda  mult mai tare  în interesul acestor   ființe, care nu vorbesc, nu le înțeleg pe toate, dar suferă enorm. Ele tot  au sistem nervos, iar atunci când sunt lovite, ignorate sau  abandonate le doare, ca și pe  om.

În esență, această Mișcare e despre protecția noastră, a oamenilor, de noi înșine. De ce? Fiindcă respectarea drepturilor animalelor înseamnă siguranță alimentară și sănătate pentru generații. Fiindcă respectarea drepturilor animalelor înseamnă protecție împotriva răspândirii bolilor și infecțiilor. Fiindcă respectarea drepturilor animalelor înseamnă educație, cultură și confort social. Fiindcă măreția unei națiuni și progresul ei moral pot fi judecate după felul cum sunt tratate animalele (Mahatma Gandhi).

T.: Ați cerut Ministerului Justiției verificărea și eliberarea certificatului de utilizare a denumirii Partidul Politic pentru Ocrotirea Animalelor din Moldova (PPOAM), însă ați primit refuz. Cum comentați?

I.D.: În cadrul grupului de inițiativă, am discutat despre denumirea viitorului partid și am convenit inițial asupra denumirii Partidul Politic „Mișcarea Pentru Drepturile Animalelor din Moldova” (PPMPDAM). Am făcut uz în titlu de sintagma „Mișcare” pentru a evita confuzie cu acronimul PPPDA. Dar, tot bâlciul cu denumirea a pornit de la un titlu de ziar, „UN NOU PPDA pe scena politică”. Cred că dacă aveam inspirația cuvenită și la conferința de presă veneam cu un comunicat pentru presă pe marginea anunțului făcut, evitam poate toate insinuările publice de care am avut parte.

Din respect pentru simpatizanții PPDA (Democrația Acasă) și simpatizanții PPPDA (Dreptate și Adevăr), am solicitat Ministerului Justiției o altă denumire: Partidul Politic Pentru Ocrotirea Animalelor (PPPOAM).

Sincer, am rămas consternat când am citit în răspunsul primit de la Ministerul Justiției că această denumire nu poate fi folosită fiindcă se suprapune cu denumirea Asociația Obștească „Societate Republicană de Protecție a Animalelor”. O fi suprapunere poate, dar de cuvinte „Protecția Animalelor”,  nu și de denumire.  Este relevant că în registrul organizațiilor necomerciale cu sintagma „Protecția Animalelor” sunt înregistrate 8 și cu sintagma „Animalelor” 17 asociații obștești și, atenție,  nici o asociație cu sintagma „Ocrotirea Animalelor”. Dacă Ministerul Justiției refuză pe motiv de suprapunere de cuvinte, atunci cum rămâne cu sintagma „Partidul Liberal”: Partidul Liberal din Moldova; Partidul Liberal Reformator; Partidul Liberal Democrat? Sau aceste cuvinte nu se suprapun în denumirea  partidelor înregistrate astăzi?

Pe 3 ianuarie am depus o nouă cerere la Ministerul Justiției pentru 10 denumiri de partid, în diferite variații. Așteptăm să treacă 15 zile, termen legal prevăzut pentru un astfel de răspuns.

T.: Acum, care vor fi pașii următori pe care intenționați să-i faceți?

I.D.: Pașii noștri au fost calculați până a face anunțul de creare a Mișcării. Dar acest refuz stupid din partea Ministerului, în legătura cu denumirea, ne-a cam spart cadența. Repet, așteptăm un alt răspuns  și vom încerca să recuperăm cadența pierdută. Sper ca unul din pașii programați inițial să aibă repercusiune pentru întreg sistemul politic existent astăzi în Republica Moldova. Care? Vă răspund cu altă ocazie, dacă considerați că merită să revenim la acest subiect. Peste o lună, o lună și ceva.

T.: Aproximativ, la această etapă câți oameni ați adunat în jurul acestei idei de a lansa un partid politic?

I.D.: Ca și Mișcare politică în devenire, suntem șapte – grupul de inițiativă. În Republica Moldova acest curent de protecție a animalelor, este unul cristalizat demult. Avem simpatizanți care sunt gata să începem acțiunile, dar ezită deocamdată să fie expuși public. Dincolo de număr, și o singură persoană cu mintea lui poate schimba o țară. Poate această persoană încă este necunoscută, nu este auzită de nimeni? Nu ne rămâne decât să o căutăm și să o găsim, pentru ași  pune mintea și sufletul  în serviciul luminii și nu al întunericului.

T.: În cât timp credeți că vă încadrați cu lansarea partidului? Reușiți să vă încadrați, pentru a putea participa la următoarele alegerile parlamentare, anunțate în toamnă?

I.D.: Avem termeni de referință stabiliți dar, deocamdată, am ieșit din grafic din cauza refuzului cu denumirea. Participarea la alegerile parlamentare nu este un scop în sine. Încercăm să ne mișcăm numai înainte, dar cu prudență. Suntem oameni serioși și ne calculăm cu suficient discernământ șansele noastre de participare la alegerile din toamnă. Dacă reușim să ne înregistrăm, va fi  bine. Vom încerca să participăm. Să coloram  puțin acest spectru politic alb-negru de la noi.

Avem scop, avem obiective, avem curentul de idei care ne motivează, iar ținta noastră până la urmă rămân alegerile locale din 2019. Noi nu pretindem să fim un mega partid și cu un  lider „salvator al națiunii”. Toate proiectele mega partid și cu „lider unicat” au fost și sunt o catastrofă pentru Republica Moldova. Încercăm să construim altfel, în afara tiparelor existente. Un partid pornit de la firul ierbii, cu migală și cu răbdare. Avem nevoie de un nou concept despre politică în general aici la noi. Avem nevoie de un nou concept despre partide, de un nou concept de ales local, de ales al poporului. De ce? Pentru că cele existente (conceptele) au eșuat, nu mai pot mișca lucrurile înainte. Durează? Desigur. Dar trebuie să o facem pentru generațiile care  vin, nu pentru moment și din orgoliu propriu.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...