[ X ]
Important16 Ianuarie 2018 16:00

Debut cu stângul. Un nou partid nu poate folosi denumirea pe care şi-o doreşte. Vezi detalii!

La finele anului 2017, preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor, Ion Dron a anunțat despre crearea Partidului Politic pentru Ocrotirea Animalelor din Moldova.

După cum informează TRIBUNA, într-o postare pe o rețea de socializare, președintele grupului de inițiativă, Ion Dron a anunțat că, Ministerul Justiției le-a dat un răspuns negativ vizavi de denumirea partidului.

Astfel, în răspunsul MJ se spune: „În adresa Ministerului Justiției, la data de 4 decembrie 2017, a parvenit cererea dvs. privind verificarea denumirii Partidului Politic „Mișcarea pentru Drepturile Animalelor” (PPMpDA) în scopul înregistrării unui partid politic. Ulterior, la data de 14 decembrie 2017, Ministerul Justiției i-a parvenit o altă cerere a dvs. de verificare a denumirii Partidului Politic pentru Ocrotirea Animalelor din Moldova. Din conținutul acestei din urmă cereri, înțelegem că unica denumire pentru care optați și în privința căreia solicitați verificarea este cea de-a doua denumire, adică Partidul Politic pentru Ocrotirea Animalelor din Moldova (PPOAM). În acest context, veți nota că potrivit art. 66 alin. (3) din Codul civil al RM, persoana juridică nu poate fi înregistrată dacă denumirea ei coincide cu denumirea unei alte persoane juridice înregistrate deja. Potrivit Registrului de stat al organizațiilor necomerciale, deținut de Ministerul Justiție, este înregistrată organizația cu denumirea Asociația Obștească „Societatea Republicană de Protecție a Animalelor”. Prin urmare, dată fiind suprapunerea acestei denumiri, MJ este în imposibilitatea de a confirma disponibilitatea denumirii solicitante, Totodată, solicitantul poate depune repetat o altă cerere pentru verificare a altei denumiri care corespunde rigorilor legale”, se spune în răspunsul secretarului de stat al MJ, Eduard Serbenco.

În context, Ion Dron spune că, nu a înțeles nimic din acest „raționament cu „suprapunerea acestor denumiri” (sintagmă extras din textul răspunsului)”.

„Ce am înțeles (la recepționarea răspunsului): în registrul organizațiilor necomerciale cu sintagma „Protecția Animalelor” sunt înregistrate 8 și cu sintagma „Animalelor” 17 Asociații Obștești și, se pare, că Ministerul Justiției nu vede aici nici o suprapunere; în registrul organizațiilor necomerciale nu este nici un partid politic și, atenție, nici o Asociație Obștească înregistrate cu sintagma „Ocrotirea Animalelor”, dar Ministerul Justiției aici vede (găsește) suprapunere de denumiri; pot să cer (în repetat) și alte denumiri, dar mai bine fără sintagma „animale” (cel puțin așa am înțeles eu); în termen legal (15 zile) se prea poate să nu primesc un alt răspuns pentru alte denumiri. De ce? E o întrebare deocamdată”, a comentat Dron.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid/bloc credeţi că va furniza marea surpriză în alegerile parlamentare?

    View Results

    Loading ... Loading ...