[ X ]
Important11 Ianuarie 2018 06:00

OPINIE: E necesară o terapie de şoc ce ar începe în mediul politic şi se va termina în sectorul public

„Este greu să vorbeşti despre Moldova ca despre un stat cu adevărat funcţional. Funcţionalitatea existentă se referă la un sistem în care sectorul public, cel plătit din impozite, acţionează contrar normelor prescrise în lege şi conform unor legităţi post-sovietice dure. Mai exact, cel care deţine o minimă pârghie de putere decide din propria voinţă, şi capricii, cum să trateze un cetăţean. Altfel spus, cel mai puternic, ager şi „cooperant” cu sistemul accesează facilităţi, inclusiv publice, restul lupta pentru a supravieţui”, scrie, într-o postare pe facebook, politologul Dionis Cenuşă.

Potrivit lui, „în 2017, cazul tânărului Brăguţă, decedat în detenţie, a demonstrat că organele de menţinere a ordinii publice pot pune, cu uşurinţă, viaţa oricărui cetăţean. „Iar, drama de la Institutul Mamei şi Copilului, dezvăluită în 2018, confirmă în mod repetat că sistemul medical este capabil să calicească la fel de mult cum şi, încă, să trateze pacienţi”, notează politologul.

Dionis Cenuşă afirmă că, „în fond, cu cât mai vulnerabil e poziţia social-economică a cetăţeanului, cu atât mai expus acesta este în faţa corupţiei din sistem”.

Potrivit lui, „migraţia din Moldova devine o necesitate pentru evitarea sistemului public defectuos, şi demult nu doar pentru o remunerare mai atractivă”.
Politologul crede că „reformele sunt deci necesare pentru supravieţuirea statului şi a celor rămaşi să trăiască în el”.

„Moldova încă nu este stat eşuat, chiar dacă unii îl califică în acest fel din sentimente puternice de dezamăgire. Dar pentru a nu eşua o terapia de soc este inevitabilă în cel mai apropiat timp, una care să înceapă în mediul politic şi să se termine în sectorul public. Problema centrală în reformarea statului nu constă neapărat în lipsa de bani sau de practici bune, la care avem acces sau îl putem obţine, ci în persoane califícate şi integre. Anume aceste două trăsături, prezente împreună şi nu separat, e ceea ce lipseşte cel mai mult atât în spaţiul politic, cât şi în cel public, în general”, concluzionează el.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...