[ X ]
Important11 Ianuarie 2018 11:00

Lider de partid: Devine oportun ca RM să instituie un regim prezidenţial de guvernare pe termen mediu  - 25-35 de ani

Președintele Partidului Popular Socialist din Moldova (PPSM), Victor Stepaniuc, în cadrul unei postări pe o rețea de socializare, a venit cu câteva concluzii cu privire la investirea în funcții a noilor miniștri.

„Avem un nou Guvern, dlor guvernanţi?! Al 22-lea în 26 de ani de independenţă?! Nişte concluzii…În anii tranziţiei statul Republica Moldova a fost marcat de transformări radicale ale sistemului politic, însă procesul de democratizare şi modernizare politică şi social-economică a fost frânat de turbulenţe politice şi instabilitate politică şi instituţională”, a precizat Stepaniuc.

Totodată, el s-a referit şi la cauza instabilității politice în Republica Moldova. „O cauză importantă a instabilităţii politice în Republica Moldova sunt confruntările politice permanente între elite, lipsa culturii politice consensuale şi modificarea de 7 ori în anii Independenţii a regimului de guvernare. Luptele politice interminabile între elite, modificarea permanentă a regimului de guvernare a provocat o instabilitate cronică a funcţionarii Guvernului, care s-a soldat cu perindarea la cârma ţării a 21 de guverne. Modificările operate la Constituţie în anul 2000 şi trecerea la regimul parlamentar de guvernare a acutizat criza politică şi instituţională în Republica Moldova, a creat noi blocaje in procesul de alegere a Preşedintelui ţării şi în relaţiile instituţionale Preşedinte-Parlament-Guvern”, a precizat el.

În același timp, Stepaniuc a vorbit şi despre instituirea unui regim prezidențial de guvernare, care potrivit lui, „va functiona cu respectarea principiilor democratice”.

„Devine oportun, ca Republica Moldova să instituie în perioada de tranziţie pe termen mediu (25-35 de ani) un regim prezidenţial de guvernare, care va funcţiona cu respectarea principiilor democratice ale statului de drept şi va asigura în condiţiile separării puterilor în stat stabilitate şi eficienţa puterii executive – a Guvernului”, a menționat el.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...