[ X ]
Editorial11 Ianuarie 2018 07:00

Ce soartă li se pregăteşte lui Leancă, Tănase şi Gaburici

Revenirea în echipa guvernamentală a ex-premierilor Iurie Leancă şi Chiril Gaburici, dar şi a ex-ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase, i-a surprins pe mulţi, iar pe unii îi determină să se întrebe: Ce soartă li se pregăteşte celor trei în continuare? Or e clar că aceste reveniri au la bază gânduri şi intenţii ascunse, despre care noi putem doar să ne dăm cu părerea.

Din start, trebuie de menţionat că celor trei le-au revenit cele mai problematice domenii sau, mai bine zis, domeniile care se confruntă cu cele mai mari probleme la moment. Dat fiind această situaţie, putem spune că cei trei au fost aduşi în funcţii pentru a gestiona situaţia din domeniile respective şi pentru a depăşi problemele existente.

Iurie Leancă, în calitate de vicepremier, va fi responsabil de integrarea europeană. Situaţia în acest domeniu s-a agravat considerabil în 2017, mai ales după ce guvernarea a ignorat recomandările europenilor privind sistemul electoral mixt. Nu este exclus că scopul ce a fost pus în faţa lui Iurie Leancă este refacerea bunelor relaţii cu europenii, mai ales că fostul Premier a păstrat relaţii bune cu unii factori de decizie europeni încă din perioada când era ministru de Externe şi se ocupa direct de procesul de integrare europeană.

În faţa lui Alexandru Tănase este o provocare şi mai mare – reforma justiţiei trebuie dusă la bun sfârşit în aşa fel încât efectele ei benefice să le resimtă şi cetăţenii, dar şi partenerii externi să fie mulţumiţi.

Nici misiunea lui Chiril Gaburici nu va fi una uşoară, or experţii internaţionali vorbesc deja despre o nouă criză financiară, ce va afecta toate ţările, iar impactul ei va fi mult mai mare decât precedentul. Probabil, guvernarea a luat în calcul calităţile fostului Premier, când i-a propus să preia acest domeniu într-o perioadă care se anunţă destul de complicată.

Dar, pe lângă explicaţia legată de profesionalismul celor trei şi misiunile dificile  ce le-au fost încredinţate, mai există şi una legată de posibila lor ascensiune politică. Potrivit unei opinii ce apare periodic în presă, avansarea celor trei în noi funcţii la Guvern are ca şi scop scoaterea lor în evidenţă în perspectiva următoarelor alegeri parlamentare. Nu e exclus că lui Leancă, Tănase şi Gaburici şi se rezervă roluri importante în următoarea campanie electorală, iar funcţiile ce le-au fost oferite le vor permite să fie vizibili, să-şi sporească rating-ul şi notorietatea. Însă, pentru aceasta iarăşi va fi nevoie ca ei să înregistreze succese remarcabile în exercitarea mandatelor ce le-au revenit.

Care din cele două explicaţii e cea adevărată, timpul va arăta. Cert este că şi într-un caz şi în altul ei trebuie să înregistreze rezultate în funcţiile ce le-au fost încredinţate. Iar aceste rezultate vor fi determinante şi în ceea ce ţine de soarta care le este pregătită în continuare.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...