[ X ]
Important8 Ianuarie 2018 13:00

(INTERVIU) Igor Grosu: Sunt convins că avem toate șansele să obținem un rezultat foarte bun

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, secretarul general al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu a vorbit despre următoarele alegeri parlamentare, de ce PLDM nu face parte din blocul anunţat de PAS şi PDA, dacă au cumva PAS şi PDA în vedere careva posibilităţi de atragere a electoratului unionist, când vor începe procesul de selectare a candidaţilor în circumscripţiile uninominale, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Grosu, în următoarele alegeri parlamentare PAS şi PDA vor merge doar împreună sau e prevăzută şi atragerea altor forţe politice?

I.G.: Răspunsul la această întrebare a fost dat de liderii PAS și PPDA în cadrul conferinței de presă din 20 noiembrie 2017, în care dna Maia Sandu și dl Andrei Năstase au anunțat intenția de creare a unei platforme comune a forțelor politice pentru alegerile parlamentare din 2018. Inițiativa celor doua partide este deschisă pentru toate partidele politice veritabil proeuropene și antioligarhice, cât și pentru societatea civilă. Obiectivul comun al preconizatului Bloc Naţional este eliberarea statului din captivitatea binomului Plahotniuc-Dodon, readucerea Republicii Moldova în albia democrației europene şi relansarea reală, nu mimată, a proceselor de eurointegrare.

T.: De ce PLDM nu face parte din blocul anunţat de PAS şi PDA?

I.G.: Așa cum am menționat anterior, platforma electorală anunțată este deschisă pentru toate forțele politice veritabil proeuropene și antioligarhice, pe care le îndemnăm să se unească în jurul acestor două partide. Ne propunem ca în viitoarea construcție electorală să se regăsească nu doar exponenții partidelor care împărtăşesc valorile noastre, dar și persoane publice integre şi profesioniste, credibile şi respectate în societate, capabile să mobilizeze societatea și care pot aduce valoare adăugată listei comune.

T.: Care va fi strategia PAS şi PDA pentru următoarele alegeri?

I.G.: Strategia comună a componentelor Blocului Naţional este în stadiul de elaborare, dar ca obiectiv final ne propunem să venim în fața alegătorului cu cea mai bună echipă de oameni integri şi profesionişti, capabili să oprească declinul ţării şi să relanseze procesul de reforme, menite să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor Republicii Moldova. Un lucru este cert, în alegerile parlamentare din 2018 vom asista la confruntarea a două viziuni diametral opuse asupra dezvoltării ţării. Pe de o parte, vor fi forțele cu adevărat proeuropene și antioligarhice, coalizate în jurul PAS și PDA, iar pe de alta – o alianța „hibridă”, nedeclarată, dar evidentă între Partidul Democrat și PSRM. Alianţa strategică dintre cele două partide de stânga este evidentă (amintim că PDM este membru al Internaţionalei Socialiste, iar PSRM – în negocieri de aderare), chiar dacă la nivelul retoricii geopolitice par a fi adversari. În realitate, aceste două partide şi-au probat „frăţia de arme” de-a lungul timpului, începând cu alegerile prezidențiale, unde au avut un candidat comun – Igor Dodon, trecând împreună prin votarea comună a sistemului electoral mixt, promovarea judecătorilor corupți, partajarea posturilor de diplomați, numirea cu sprijinul lui Dodon a omului lui Plahotniuc în funcţia de Director General la Moldova-Gaz, iar de curând organizarea în comun a referendumului privind demisia primarului general al capitalei și parașutarea exponentului Partidului Democrat în fruntea Chișinăului. Această alianţă oligarhică este străină intereselor naţionale ale Republicii Moldovei, scopul ei fiind exploatarea în continuare a resurselor statului şi sărăcirea oamenilor. Scoaterea de la guvernare a acestui cartel politic este principalul scop al Blocului Naţional şi principala miză în aceste alegeri cruciale.

T.: Au cumva PAS şi PDA în vedere careva posibilităţi de atragere a electoratului unionist?

I.G.: Suntem conştienţi de faptul că problema Unirii este una extrem de sensibilă, mai ales din cauza instrumentalizării sale de factorul politic. Din păcate, timp de 27 de ani, politicienii moldoveni s-au folosit de acest ideal mai mult din considerente electorale, pentru a obţine acces în Parlament, fără însă a propune un plan realist al unificării celor două state. Nici acum nu există un asemenea plan, ce ar fi fost convenit cu România, Uniunea Europeană şi alţi factori de decizie internaţională  (după modelul german). PAS nu doreşte să fie un alt partid populist, care să paraziteze pe idealurile naţionale, fără a putea face nimic concret în acest sens.

Totodată, soluţia PAS este realistă şi fezabilă. PAS îşi doreşte ca oamenii din R. Moldova să trăiască într-o societate prosperă şi liberă, aşa cum îşi doresc şi unioniştii sinceri. Noi avem aceleaşi obiective finale – să trăim într-un stat european. Pentru aceasta trebuie să construim aici o societate deschisă, democratică, bazată pe valori şi norme europene, care să asigure un trai mai bun şi un viitor copiilor noştri. Construim instituţii puternice centrate pe grija faţă de omul de rând, luptăm împotriva corupţilor, facem reforme necesare schimbării, iar prin aceasta ne apropiem de dezideratul comun. Doar aşa vom fi primiţi cu braţele deschise în familia UE şi, implicit, în România. Noi nu promitem lucruri irealizabile, dar vom face tot posibilul să ajungem să trăim într-un stat european. Este în puterile noastre. Sperăm ca electoratul unionist, care este un electorat raţional şi bine intenţionat, să ne înţeleagă şi să ne acorde încrederea.

T.: Ce rol credeţi că va juca în următoarea campanie electorală faptul că PAS şi PDA au devenit membri ai PPE?

I.G.: Doar unul pozitiv. Este o recunoaștere a celor doua formațiuni la nivel european și admiterea într-o familie politică care are un cuvânt greu de spus în politica Uniunii Europene și nu doar. Nume sonore precum cancelarul Republicii Federale Germania, Angela Merkel, președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele României, Klaus Iohannis, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, sunt exponenți ai Partidului Popular European. Partidul Acțiune și Solidaritate va folosi pe deplin această platformă pentru a promova interesele Republicii Moldova și a comunica partenerilor despre situația reală din țară.

T.: Veţi atrage în următoarele alegeri în calitate de candidaţi şi reprezentanţi ai societăţii civile?

I.G.: Categoric, da. Vom încerca să invităm și reprezentanții societății civile, și ai altor forțe politice. Nu putem da nume la această etapă, dar cu certitudine avem personalități în cadrul societății civile, care, de-a lungul timpului, prin comportament și poziție civică corectă, au obținut respectul societății.

T.: Când PAS şi PDA vor începe procesul de selectare a candidaţilor în circumscripţiile uninominale?

I.G.: Foarte curând. În prezent, suntem în proces de definitivare a formatului și procedurilor.

T.: Ce şanse credeţi că au la modul practic PAS şi PDA în următorul scrutin?

I.G.: Pornind de la buna experiență din alegerile prezidențiale, unde mai multe forțe politice au știut să construiască un parteneriat sustenabil, iar, în final, candidatul forțelor veritabil proeuropene și antioligarhice, Maia Sandu, a obținut 766593 de voturi, sunt convins că avem toate șansele să obținem un rezultat foarte bun, să câştigăm alegerile şi să începem reclădirea ţării în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine 

Notă: Republicat din data de 20 decembrie 2017.

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...