[ X ]
Important7 Ianuarie 2018 11:00

TOP-10 evenimente care au marcat anul politic 2017

Chiar dacă în 2017 nu am avut alegeri, totuşi anul a fost „bogat” în evenimente politice. La zece cele mai importante ne vom referi în cadrul prezentului clasament convenţional.

1). Reforma sistemului electoral

Cu siguranţă, a fost evenimentul politic central al anului, care a ţinut pe jar şi clasa politică, dar şi societatea în general. Mai mult ca atât, introducerea sistemului electoral mixt a determinat şi relaţia Moldovei cu factorii de decizie europeni. Ca să nu mai vorbim de faptul că această reformă a schimbat radical situaţia legată de următoarele alegeri parlamentare.

2). Reforma administraţiei publice centrale

Anunţată încă în 2016, această reformă a ajuns să fie efectuată abia la jumătatea lui 2017. În rezultat, numărul de ministere a fost redus de la 16 la 9, iar mai multe agenţii, birouri, servicii şi departamente au fost comasate.

3). Demararea campaniei de trecere la forma prezidenţială de guvernare

Această campanie a fost demarată de PSRM, care-şi propune să adune circa 1,5 mil. de semnături ale cetăţenilor în susţinerea formei prezidenţiale de guvernare. PSRM este sigur că doar forma prezidenţială de guvernare poate permite Moldovei să se dezvolte şi să ajungă un stat prosper.

4). Decizia PAS şi PDA de a merge împreună în alegeri

Este o decizie mult aşteptată de o parte importantă a electoratului de centru-dreapta şi a venit în momentul în care puţini credeau că acest lucru mai este posibil. Această decizie a avut un impact anume asupra situaţiei politice şi i-a determinat pe mulţi să privească cu alţi ochi şansele opoziţiei în viitorul scrutin parlamentar.

5). Protestele comune ale opoziţiei şi societăţii civile

Ca urmare, iniţial a intenţiei, iar ulterior a deciziei guvernării de a introduce sistemul electoral mixt, societatea civilă şi opoziţia au organizat mai multe proteste comune, care au ţinut prim planul vieţii politice din Moldova. Dar, indiferent de aceste proteste, sistemul electoral oricum a fost modificat.

6). Referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă

A fost unul din evenimentele centrale ale toamnei politice, însă a eşuat din cauza prezenţei slabe a electoratului la votare. Oricum, acest referendum nu a influenţat cumva situaţia lui Dorin Chirtoacă care a continuat să rămână suspendat din funcţie.

7). Demararea campaniei de anulare a sistemului mixt

Spre finalul anului, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile şi-au anunţat intenţia de a organiza un referendum privind anularea sistemului electoral mixt. Ei au creat un grup de iniţiativă în acest sens şi au demarat procedurile prevăzute de legislaţie.

8). Plecarea liberalilor de la guvernare

Pe fondalul reţinerii şi plasării în arest a mai multor fruntaşi ai PL, dar şi nefiind de acord cu intenţia PD de a modifica sistemul electoral, PL a decis să se retragă de la guvernare. Iniţial, democraţii au suplinit lipsa liberalilor de la guvernare cu interimari, iar ulterior au atras la guvernare Partidul Popular European.

9). Remanierile guvernamentale de la finalul anului

Pe final de an, mai mult de jumătate din membrii Guvernului au fost schimbaţi în funcţii. Această mişcare a avut efectul unei bombe, or cu doar câteva luni mai devreme mai mulţi miniştri au fost reconfirmaţi în funcţii, iar alţii se aleseseră cu funcţii noi.

10). Aderarea PAS şi PDA la PPE

Aderarea Partidului Acţiune şi Solidaritate şi a Platformei Demnitate şi Adevăr la Partidul Popular European a deschis noi perspective în faţa celor două formaţiuni. Unii experţi cred chiar că aceasta ar putea influenţa situaţia legată de următoarele alegeri parlamentare în favoarea PAS şi PDA.

Notă: Republicat din data de 24 decembrie 2017.

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...