[ X ]
Editorial7 Ianuarie 2018 07:00

Cinci lucruri care au surprins în politica moldovenească în 2017

Chiar dacă urmăresc politica moldovenească îndeaproape de ani de zile şi consider că nu multe mă pot surprinde, totuşi, în 2017 s-au întâmplat lucruri care m-au surprins. Unele plăcut, altele – mai puţin plăcut. La ele mă voi referi în rândurile de mai jos.

În primul rând, m-a surprins faptul că Preşedintele Igor Dodon, fiind izolat politic şi lipsit chiar şi de prerogativele pe care le avea anterior un preşedinte ales de Parlament, a reuşit să-şi păstreze postura de cel mai popular politician din Moldova, fiind şi politicianul în care lumea are cea mai mare încredere.

În al doilea rând, m-a surprins că Maia Sandu şi Andrei Năstase, totuşi, au reuşit să ajungă la un consens privind participarea în comun la următoarele alegeri parlamentare. Sincer, nu am crezut că PAS şi PDA pot să găsească un numitor comun în acest sens.

În al treilea rând, m-a surprins faptul că, indiferent de presiunile ce s-au făcut asupra „Partidului Nostru”, rândurile respectivei formaţiuni au rămas practic intacte (cu unele mici excepţii). Aceasta arată că respectivul partid a reuşit să-şi consolideze un nucleu puternic, lucru deloc de neglijat în perspectiva anului electoral 2018.

În al patrulea rând, m-a surprins abilitatea cu care PD a ştiut să-şi atingă scopurile în 2017, de multe ori mergând pe muchie de cuţit. Aici se înscrie şi preluarea întregii puteri în stat, şi modul în care a fost promovată reforma sistemului electoral, şi reforma Guvernului, secundată de amplele remanieri guvernamentale pe final de an.

În al cincilea rând, m-a surprins poziţia destul de bună pe care a ajuns Partidul Şor pe final de an şi personal liderul acestei formaţiuni, Ilan Şor, Primar de Orhei. Astfel, Barometrul de Opinie Publică, făcut public în decembrie, a arătat că la capitolul încredere din partea cetăţenilor, Ilan Şor (1,7%) s-a plasat imediat după liderul PCRM, Vladimir Voronin, dar mult mai bine ca, spre exemplu, liderul PPEM, ex-Premierul Iurie Leancă sau alţi lideri de partide. De asemenea, acelaşi sondaj a arătat că, în caz de alegeri, Partidul Şor ar acumula 1,6%, adică mai mult decât Partidul Liberal, Partidul Popular European, Partidul Unităţii Naţionale etc. Aceste date arată că Ilan Şor şi partidul său au prins un trend pozitiv. Rămâne să vedem cum se va dezvolta acesta în 2018.

Desigur, m-au surprins şi alte lucruri în politica moldovenească în 2017, dar acestea cinci – în mod deosebit.

Interesant, cu ce ne va surprinde politica moldovenească în 2018?

Dumitru Spătaru

Notă: Republicat din data de 29 decembrie 2017.

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...