[ X ]
Important6 Ianuarie 2018 16:00

TOP-10 situații care favorizează soluționarea problemei transnistrene

În ultimul timp, tot mai mulți experți vorbesc despre apariția unor premise favorabile soluționării problemei transnistrene. În baza acestor opinii, TRIBUNA a realizat un clasament convențional la temă.

1). Interesul Ucrainei

Nu este un secret că Ucraina privește cu alți ochi problema transnistreană după ce singură a început să se confrunte cu probleme teritoriale. Există opinia că acum Ucraina este minimum la fel de interesată de soluționarea problemei transnistrene ca și R. Moldova, dat fiind pericolul pe care îl reprezintă această regiune pentru statul vecin în contextul tensiunilor interne, dar și a celor din relațiile sale cu Rusia.

2). Interesul Rusiei

Tot mai des răsună teza că Rusia nu mai vrea să susțină financiar Transnistria și că această regiune a devenit pentru Moscova un fel de „geamantan fără mâner”. De asemenea, se spune că, în contextul apariției unor noi zone separatiste în spațiul ex-sovietic, importanța Transnistriei pentru Rusia a scăzut. Unii experți cred că după ce va obține, în 2018, un nou mandat de Președinte, Vladimir Putin va merge la un compromis internațional, acceptând soluționarea problemei transnistrene.

3). Interesul OSCE

Deși depune eforturi considerabile pentru soluționarea conflictelor înghețate, până acum OSCE nu a reușit nici un succes de răsunet în acest sens. Soluționarea problemei transnistrene ar accentua eficiența OSCE și ar crea un precedent prețios pentru această organizație.

4). Interesul SUA și UE

Problema transnistreană reprezintă o amenințare directă pentru interesele UE și SUA, observatori în procesul de negocieri, deoarece se află exact la frontiera NATO și UE. Dorința UE și SUA de a soluționa această problemă este cu atât mai mare cu cât Ucraina, care are hotar comun cu regiunea transnistreană, a declarat drept obiective ale sale aderarea la NATO și la UE.

5). Interesul Angelei Merkel

Angela Merkel tot timpul a manifestat un interes aparte pentru problema transnistreană, iar la un moment dat chiar se vorbea că Berlinul și Moscova ar fi încercat soluționarea ei pe filiera bilaterală. Odată cu obținerea unui nou mandat de Cancelar Federal, nu este exclus că Angela Merkel va reveni din nou asupra acestei probleme, iar soluționarea ei ar spori imaginea și rating-ul Angelei Merkel la nivel internațional.

6). Interesul lui Sebastian Kurz

Există opinia că Sebastian Kurz, noul Cancelar al Austriei, are ambiții mult mai mari decât cele ce țin de politica internă din țara sa. El cunoaște nu din auzite problema transnistreană, ocupându-se direct de ea din postura de președinte în exercițiu al OSCE, iar soluționarea ei ar putea fi anume acea filieră ce l-ar ajuta pe tânărul Cancelar să se impună în politica de nivel european.

7). Interesul lui Igor Dodon

Președintele Igor Dodon a declarat deja că, în opinia sa, în 2018-2019, vor apărea premise reale pentru soluționarea problemei transnistrene și a lăsat să se înțeleagă că va juca un rol important în acest proces. Dacă reușește să se implice și să soluționeze problema transnistreană, Igor Dodon va obține nu doar un nou mandat de președinte, ci și un loc în istoria modernă a Republicii Moldova.

8). Situația reală din Transnistria

Nu este un secret că situația din Transnistria se înrăutățește pe zi ce trece și această afirmație e valabilă pentru toate domeniile. În aceste condiții, regimul de la Tiraspol nu va putea rezista mult timp și aceasta ar putea grăbi soluționarea problemei transnistrene.

9). Îmbunătățirea dialogului în formatul 1+1

În ultimul timp, se atestă o îmbunătățire a dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, fiind soluționate și unele probleme cu care se confruntă locuitorii de pe cele două maluri ale Nistrului. Iar preconizata redeschidere a podului peste Nistru din regiunea satului Gura Bâcului este un exemplu în acest sens. Această îmbunătățire a dialogului bilateral este favorabilă soluționării problemei în general.

10). Scăderea interesului economic față de Transnistria

De-a lungul anilor, nu o dată s-a spus că soluționarea problemei transnistrene este imposibilă atâta timp cât de această regiune sunt legate interese economice, în primul rând de contrabandă. Dar, odată cu introducerea controlului mixt moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean de frontieră, aceste interese s-au redus, ceea ce sporește șansele de soluționare a problemei transnistrene.

Notă: Republicat din data de 19 noiembrie 2017.

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...