[ X ]
Editorial6 Ianuarie 2018 07:00

Jocul abil al guvernării sau capcana în care pot cădea formatorii de opinie independenţi

În ultimul timp, în spaţiul public, încet-încet, a început să-şi facă loc o nouă temă de polemică: Are sau nu Republica Moldova nevoie de Preşedinte? La această temă s-au pronunţat deja unii analişti politici, ideea enunţată fiind că anul 2017 a dovedit că Moldova se poate descurca şi fără Preşedinte, deoarece, în caz de necesitate, acesta poate fi lesne suspendat din funcţie, prin decizia Curţii Constituţionale.

Chiar dacă personal cred că aceşti analişti sunt cu adevăraţi independenţi, părerea mea este că respectiva temă este extrem de periculoasă, şi sensibilă, totodată, şi că ar trebui tratată cu maximă prudenţă. Măcar şi din simplul motiv că respectiva polemică convine de minune guvernării.

În primul rând, dacă tot am ajuns până aici, cred că noi nu trebuie să punem problema dacă Moldova are sau nu nevoie de Preşedinte, ci dacă Moldova are sau nu nevoie de o Curte Constituţională asupra independenţei căreia planează mai multe suspiciuni. Cel puţin, în ultimii ani nu am văzut niciodată ca CC să fi luat vre-o decizie principală care să nu fi fost în interesul guvernării. Şi în acest caz (cu polemica privind necesitatea funcţiei de Preşedinte) cred că avem de a face cu un joc abil al puterii, de bătaie medie sau lungă, iar CC i-a revenit un rol aparte în respectivul scenariu. Reprezentanţii guvernării nu o dată au dat de înţeles că, chiar dacă şi-ar dori, nu pot iniţia procedura de impeachment în raport cu Preşedintele Igor Dodon, deoarece aceasta are un rating destul de înalt şi e primul în topul încrederii şi popularităţii în rândurile cetăţenilor. E clar că iniţierea unei astfel de proceduri ar avea efecte nefaste în primul rând pentru iniţiatorii ei. De aceea, puterea are nevoie ca de aer de diminuarea popularităţii şefului statului. În final, cred că aceasta şi explică desele atentate la imaginea instituţiei prezidenţiale şi la autoritatea Preşedintelui Igor Dodon, inclusiv cele întreprinse prin intermediul Curţii Constituţionale.

În al doilea rând, cred că, dacă tot punem problema de ce are nevoie Republica Moldova, mai întâi trebuie să răspundem la întrebarea: Care e legitimitatea actualei guvernări? Nu sunt adeptul Preşedintelui Dodon, dar pentru mine cel puţin el e un Preşedinte ales de o majoritate a cetăţenilor ce au participat la alegerile din 13 noiembrie 2016. Dar cine a mandatat actuala guvernare să conducă ţara, în condiţiile în care PD a obţinut mai puţin de o cincime din numărul total de deputaţi la precedentele alegeri.

În al treilea rând, pentru mine este absolut clar că actuala putere se teme de Igor Dodon, ce nu s-ar spune despre înţelegerile secrete dintre Preşedinţie şi democraţi. Poate că astfel de înţelegeri au fost, poate mai sunt, dar cert este că PD niciodată nu şi-a ţinut mult timp alături partenerii oficiali sau neoficiali. De fiecare dată, PD a încercat să-i compromită, să-i slăbească, după care să-i sugrume. Aşa s-a întâmplat cu PLDM, aşa s-a întâmplat cu PL şi probabil aşa se doreşte să se întâmple cu PSRM. În aceste condiţii, guvernarea are nevoie ca de aer de distrugerea încrederii cetăţenilor în Preşedinţie şi personal în şeful statului, iar polemica la tema: „Are sau nu nevoie Moldova de Preşedinte” cade cât se poate de bine puterii din acest punct de vedere.

În al patrulea rând, este absolut clar că actuala guvernare şi-ar dori să contrapună ceva ideii privind trecerea Moldovei la forma prezidenţială de guvernare. Şi ce idee poate fi mai bună decât cea care pune sub semnul întrebării însăşi necesitatea existenţei funcţiei de Preşedinte?

În al cincilea rând, nu trebuie să uităm nici o clipă faptul că azi Preşedinte e Igor Dodon, iar mâine poate fi oricine. Chiar dacă unor nu le place Igor Dodon, se merită să jertfim o instituţie atât de importantă într-un stat democratic cum e Preşedinţia?

Toate cele spuse mai sus arată cât de sensibilă e noua temă de polemică ce se încearcă să fie infiltrată în politică şi în societatea moldovenească în genere. De aceea, trebuie să fim foarte atenţi pentru că, încercând să exprimăm nişte opinii libere, ne putem pomeni atraşi într-un joc politic extrem de periculos care nu are nimic în comun cu interesele ţării.

Dumitru Spătaru

Notă: Republicat din data de 27 decembrie 2017.

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...