[ X ]
Important5 Ianuarie 2018 16:00

TOP-10 acţiuni în primul an de mandat al lui Igor Dodon

Mâine, se împlineşte un an de la alegerea lui Igor Dodon în funcţia de Preşedinte al RM. Cu această ocazie, TRIBUNA vă propune un clasament convenţional al evenimentelor ce au marcat acest an şi care au avut atribuţie la şeful statului.   

1). Iniţiativa privind trecerea la forma prezidenţială de guvernare

Unul din evenimentele majore care au marcat primul an de mandat al Preşedintelui Igor Dodon a fost lansarea iniţiativei privind trecerea la forma prezidenţială de guvernare. Socialiştii (iniţiatorii acestui proces), dar şi Igor Dodon au declarat că iniţiativa a apărut ca urmare a tentativelor de limitare în acţiuni a şefului statului de către guvernare, dar şi ca urmare a eşecului evident suferit de forma parlamentară de guvernare.

2). Iniţiativa privind referendumul din 24 septembrie

O iniţiativă memorabilă în primul an de mandat a lui Igor Dodon a fost lansarea iniţiativei de desfăşurare a unui referendum pe data de 24 septembrie 2017 (în problema lărgirii împuternicirilor Preşedintelui de a dizolva Parlamentul, în problema reducerii numărului de deputaţi, în problema anulării legii ce pune în cârca cetăţenilor întoarcerea miliardului furat din sistemul bancar, şi în problema introducerii „Istoriei Moldovei” în şcoli). Dar această iniţiativă a fost blocată şi referendumul nu a avut loc.

3). Iniţiativa privind sistemul electoral mixt

După lansarea de către guvernare a iniţiativei privind sistemul electoral uninominal, Preşedintele Igor Dodon a propus ca şi alternativă sistemul electoral mixt, care în final a şi fost adoptat de Parlament.

4). Poziţia Preşedintelui în raport cu relaţiile moldo-ruse

În primul an de mandat al Preşedintelui Igor Dodon, în relaţiile moldo-ruse s-a atestat o răcire evidentă ca urmare a expulzării de către guvernarea de la Chişinău a cinci diplomaţi ruşi, a declarării vicepremierului rus Dmitri Rogozin persona non-grata în Moldova etc. Igor Dodon a încercat să refacă aceste relaţii, reuşind să obţină unele rezultate în ceea ce ţine de exporturile moldoveneşti în Rusia şi de soluţionarea problemelor cu care se confruntă migranţii moldoveni în această ţară.

5). Proiectele naţionale privind grădiniţele şi terenurile sportive

În primul an de mandat, şeful statului s-a implicat activ în proiectul lansat în parteneriat cu fundaţia patronată de Prima Doamnă a RM, ce prevede renovarea a 300 de grădiniţe din RM, dar şi a lansat un proiect privind amenajarea terenurilor sportive în 300 de localităţi din RM.

6). Scandalul legat de numirea în funcţie a ministrului Apărării

Cu siguranţă, unul dintre cele mai importante momente din primul an de mandat al lui Igor Dodon este scandalul legat de numirea în funcţie a noului ministru al Apărării, Eugen Sturza. Igor Dodon a refuzat repetat să accepte candidatura acestuia şi Eugen Sturza a ajuns în funcţie doar după suspendarea temporară a şefului statului de către Curtea Constituţională şi preluarea pe scurt timp a atribuţiilor prezidenţiale de către Speakerul Andrian Candu.

7). Blocarea activităţii Consiliului Suprem de Securitate

Pe fonul tensionării evidente a relaţiilor moldo-ruse, mai mulţi exponenţi ai guvernării au refuzat să vină la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, blocând activitatea acestuia şi transmiţând un mesaj clar de sabotare a acţiunilor şefului statului.

8). Lansarea iniţiativei privind o nouă Concepţie a securităţii naţionale 

Una din acţiunile memorabile ale şefului statului în primul an de mandat este şi lansarea iniţiativei privind o nouă Concepţie a securităţii naţionale. Rămâne să vedem cum va arăta aceasta pentru a ne putea pronunţa în detaliu asupra conţinutului documentului respectiv.

9). Scandalul legat de deplasarea peste hotare a contingentelor militare din RM

Un alt scandal care a marcat primul an de mandat al Preşedintelui Igor Dodon a ţinut de deplasarea peste hotare a contingentelor militare din RM. Acest scandal a scos încă o dată în evidenţă divergenţele serioase dintre Preşedinţie şi Guvern, dar şi vastele spaţii de interpretare pe care le lasă legislaţia în vigoare la acest capitol.

10). Iniţiativa privind majorarea pensiilor

O iniţiativă memorabilă lansată în primul an de mandat de Preşedintele Igor Dodon a ţinut de aplicarea unui coeficient de majorare cu  20 la sută a pensiilor până la minimul de existenţă. Dar aceasta a fost respinsă de Guvern.

Notă: Republicat din data de 12 noiembrie 2017.

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...