[ X ]
Important5 Ianuarie 2018 13:00

(INTERVIU) Sergiu Sîrbu: Sursa noastră de inspirație în proiectele demarate a fost cetățeanul

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul democrat, Sergiu Sîrbu a vorbit despre anul politic 2017, care au fost cele mai importante evenimente, priorități pentru anul viitor, cine vor fi principalii jucători în scrutinul parlamentar de la anul şi ce şanse le acordă acestora, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Sârbu, se apropie de final anul 2017. Cum a fost acesta din punct de vedere politic?

S.S.: A fost un an cu bune și cu rele, dar per total a fost un an în care Republica Moldova a crescut, iar oamenii simt că trăiesc mai bine.

Pentru Partidul Democrat a fost un an în care am pus accent pe dialogul cu oamenii, deplasări în teritoriu, găsirea de soluții la problemele reale pe care ei le au. Sursa noastră de inspirație în proiectele demarate a fost cetățeanul.

Confirmarea muncii noastre se reflectă în cifrele ultimului sondaj IMAS din decembrie, care a adus vești bune pentru partidul nostru. Dacă la începutul anului 2016 eram undeva chiar la 4%, formațiunea noastră a crescut constant, iar acum a ajuns la peste 12% în preferinţele electoratului. Președintele PDM, Vlad Plahotniuc, este într-o evoluţie constant pozitivă: are acum 21%, de trei ori mai mult decât scorul înregistrat cu un an în urmă. În tot acest timp, partidele de opoziţie au înregistrat scăderi considerabile.

Toate aceste lucruri pentru noi reprezintă o confirmare a faptului că suntem pe drumul care trebuie. Aceasta este dovada faptului că cetățenii au din ce în ce mai multă încredere în noi, partidul de guvernământ. Ei apreciază mai mult faptele pe care noi le facem în fiecare zi pentru ei, dar mai puțin vorbele goale ale celor care doar stau pe margine și critică.

T.: Care, în opinia Dvs., au fost cele mai importante evenimente ale anului?

S.S: Consider că fiecare reformă importantă pe care noi am demarat-o reprezintă un eveniment. Asta pentru că toate măsurile pe care le-am luat au impact direct asupra traiului de zi cu zi al oamenilor. Am efectuat măsurători sociologice, am fost în teritoriu, am preluat toate problemele lor, am găsit soluții și apoi am demarat proiectele.

Reforma pensiilor, începută în 2017 și care va continua în 2018, este un lucru important și o măsură ce schimbă în bine viața buneilor noștri. Ei merită respectul nostru.

Reforma în educație, pe care am demarat-o în această toamnă, reprezintă un adevărat eveniment. Să schimbi proceduri în sistemul de învățământ este poate unul dintre cele mai grele lucruri pe care le poți face într-o societate. Dar noi am reușit deja să stopăm închiderea școlilor, care fusese începută de guvernarea anterioară, fără nicio regulă clară. Am reușit să reducem numărul de rapoarte pe care profesorii trebuie să le întocmească și astfel le-am ușurat munca. Iar pregătirea profesională a cadrelor didactice va fi susținută financiar de către stat.

Toate măsurile pe care le-am luat: „Prima Casă”, un proiect destinat tinerilor până în 45 de ani; salarii și condiții mai bune pentru medici, pentru ca ei să nu plece din țară; majorarea de burse, indemnizaţii și alte forme de sprijin; creșterea salariilor, iar de la 1 ianuarie introducerea tichetelor de masă; întărirea sistemului financiar-bancar, atragerea de investiții străine în țară și recâștigarea încrederii partenerilor de dezvoltare – toate acestea sunt pentru noi toți evenimente care ne marchează traiul zilnic.

Guvernul democrat a luat măsuri bune pentru cetățeni, iar asta se vede în încrederea pe care ei o acorda Executivului. În ultimul sondaj, încrederea în Guvern a ajuns la 21%, în 2016 fiind de 4%. Este o creștere bazată pe rezultate.

La începutul anului, Partidul Democrat, prin vocea Președintelui său, și-a asumat câteva obiective. Unul dintre ele era modernizarea și schimbarea mentalității în societatea moldovenească.

Iată că, prin fiecare pas pe care l-am făcut, sprijiniți de oameni, reușim să facem asta.

Unul dintre cele mai importante lucruri care se întâmplă este drumul pe care aleg cetățenii să meargă. Mă refer la opțiunea de 60% a moldovenilor pentru aderarea la Uniunea Europeană. În viziunea mea, este o decizie majoră, care va marca viitorul țării noastre de acum încolo. Modernizare, schimbarea mentalității, schimbarea modului de viață, inclusiv a modului de a face politică, toate se vor schimba în bine. Salut această decizie a oamenilor și faptul că au înțeles cât de mult contează pentru ei această opțiune.

Un alt eveniment important îl reprezintă încrederea și respectul din ce în ce mai mari pe care partenerii noștri externi ni le acordă. Iar asta se vede începând cu susținerea reformelor pe care noi le-am demarat, acordarea sprijinului financiar de către Uniunea Europeană, concluziile pozitive ale echipei FMI, care a confirmat creșterea economică de 4%, dar și susținerea de către Banca Mondială în mai multe proiecte naționale. Un eveniment important îl reprezintă crearea grupurilor de prietenie cu Republica Moldova din Parlamentul European și cel din Congresul american.

De asemenea, echipa din Guvern și Parlament, cu sprijinul politic al PDM, a reușit implementarea unor măsuri care întăresc modul de funcționare a societății noastre. Ne-am propus ca schimbarea de mentalitate să înceapă dinspre instituții către cetățeni și am reorganizat modul de funcționare al acestora. Reforma administrației publice centrale, prin reducerea numărului de ministere de la 16 la 9, este prima măsură importantă.

Apoi, Ghișeul Unic, care și-a deschis în decembrie primul centru la Strășeni. Este un pas important în modul de relaționare cu cetățenii. Ei economisesc timp și bani, rezolvându-și probleme curente, venind într-un singur loc, fără a alerga prin tot orașul.

Stoparea abuzurilor unor instituții ale statului asupra mediului de afaceri și reformarea organelor de control, este un alt exemplu. Este pentru prima dată când administrația centrală tratează mediul de afaceri ca pe un partener și reduce presiunea asupra acestuia, lăsându-i loc să se dezvolte.

Nu în ultimul rând, să nu uităm faptul că PDM a tras un semnal de alarmă și a solicitat ca abuzurile polițiștilor în trafic să înceteze. Șoferii nu mai pot fi opriți fără a exista un motiv.

Un alt eveniment foarte important este cel privind evoluția situației transnistrene. În noiembrie, a fost obținut cel mai important progres din ultimii 10 ani în relația Chișinău – Tiraspol. Au fost semnate 4 protocoale, prin care se rezolvă mai multe probleme importante: educația în limba de stat și grafia latină, accesul fermierilor la terenurile agricole, apostilarea diplomelor de studii și restabilirea telefoniei fixe și mobile între cele două maluri ale Nistrului.

Legea împotriva propagandei este un proiect la care eu țin foarte mult. El arată respectul pe care noi îl avem față de cetățeni. Considerăm că aceștia trebuie să fie informați cât mai corect, fără a fi influențați din afară prin livrare de informații false ori denaturate.

Toate acestea sunt exemple concrete ale faptului că societatea noastră este pe drumul modernizării, iar mentalitatea se schimbă.

T.: Dvs. personal, ce aţi reuşit şi ce nu aţi reuşit din cele ce v-aţi propus la capitolul activitate legislativă?

S.S.: Cele descrise mai sus le trec la capitolul realizări. Colaborarea foarte bună între Guvern și Parlament a făcut ca proiectele să devină legi și, mai departe, cetățenii să se bucure de toate aceste măsuri. Desigur că mai sunt multe de făcut, dar și în 2018 noi ne continuăm munca.

T.: Ce regrete aveţi legate de anul politic 2017?

S.S.: Poate faptul că deja se termină și-mi pare că nu ne ajunge timpul să le rezolvăm pe toate. Dar și faptul că nu îmi ajunge timpul să stau mai mult cu familia mea. Le mulțumesc pentru că mă înțeleg și mă sprijină.

T.: Putem spune deja că regulile de joc pentru următorul scrutin parlamentar au fost stabilite sau sunt încă posibile careva schimbări?

S.S.: Alegerile nu sunt un joc. Ba din contra, ceea ce oamenii aleg într-o zi le afectează traiul în următorii patru ani. Alegerile și politica, în general, sunt ceva serios. Dacă vă referiți la adoptarea sistemului mixt, atunci da, legea a fost adoptată și ea nu poate fi modificată cu mai puțin de un an înainte de data următoarelor alegeri. Aceasta este legea pentru alegerile parlamentare din 2018, sistemul de vot va fi mixt, delimitarea circumscripțiilor a fost stabilită de către Comisie. Cel mai important lucru este faptul că acest sistem de vot a fost dorit de peste 60% dintre cetățenii Republicii Moldova.

T.: Cum, în opinia Dvs., va fi anul politic 2018?

S.S.: Va fi un an plin! Toată lumea va fi atentă la ceea ce se va întâmpla în țară în următorul an. Însă noi, Partidul Democrat, Guvernul, Parlamentul, ne vom continua munca în același ritm și urmărind același scop: dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova.

T.: Ce priorităţi are PDM pentru anul viitor?

S.S.: Dialogul cu cetățenii, continuarea reformelor, îndeplinirea condițiilor pentru asistența macrofinanciară, toate acestea sunt pe agenda PDM pentru 2018.

T.: În opinia Dvs., cine vor fi principalii jucători în scrutinul parlamentar de la anul şi ce şanse le acordaţi acestora?

S.S.: La această întrebare cel mai bine răspund cifrele. Așa cum vă spuneam, ultimul sondaj arată faptul că PDM crește, iar acum este la peste 12% în preferințele electoratului nostru. Partidele de opoziție înregistrează stagnări sau scăderi considerabile. Sondajul curent arată un PSRM la 25%, PAS – la 16%, iar Platforma DA – la 6%, restul formațiunilor fiind la limită sau sub pragul electoral.

În ceea ce privește șansele fiecărei formațiuni, pe acestea nu le acord eu, dar cetățenii trebuie să analizeze pe fiecare în parte. Faptele sunt cele care reprezintă realitatea. Mulți vorbesc, însă puțini trec la fapte. PDM știe să asculte, este determinat să țină cont cu prioritate de dorințele cetățenilor, să apere suveranitatea și independența țării.

Toate acestea fac din Partidul Democrat o opțiune din ce în ce mai clară a electoratului. Îndemn pe toată lumea să analizeze foarte bine ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani. Concluzia o vom vedea la alegeri.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Notă: Republicat din data de 17 decembrie 2017.

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...