[ X ]
Important3 Ianuarie 2018 14:00

TOP-7 regiuni europene pe care Moldova trebuie să le urmărească cu mare atenţie

Tot mai multe regiuni din Europa manifestă tendinţe separatiste, iar realizarea acestora ar putea determina o reacţie în lanţ ce ar afecta mai multe state, inclusiv Moldova, care, de asemenea, are zone considerate potenţial periculoase din punct de vedere al separatismului. De aceea, TRIBUNA a realizat un clasament convenţional al zonelor europene, care, potrivit experţilor internaţionali, sunt expuse riscurilor din punct de vedere al separatismului şi care, în opinia noastră, ar trebui urmărite cu mare atenţie şi de autorităţile de la Chişinău pentru a evita careva consecinţe la nivelul RM.

1). Catalonia

Situaţia din această regiune a devenit o problemă de nivel european mai ales după referendumul privind independenţa ei şi separarea de Spania, care a avut loc recent. Evoluţia relaţiei dintre autorităţile de la Madrid şi cele din Barcelona este urmărită cu mare atenţie în plan internaţional, dat fiind precedentul periculos ce ar putea fi creat şi care va afecta nu doar Spania şi UE, dar şi multe alte ţări.

2). Scoţia

Acum câţiva ani, Scoţia a votat la referendum pentru rămânerea în componenţa Marii Britanii, dar Brexit-ul a dat un nou impuls tendinţei de separare a acestei ţări de Regat. Experţii susţin că un nou referendum, cu siguranţă, ar însemna ieşirea Scoţiei din componenţa Marii Britanii, iar aceasta iarăşi ar putea avea repercusiuni la nivelul întregului continent.

3). Flandra

În această regiune a Belgiei, potrivit experţilor, spiritele naţionaliste sunt extrem de încinse. Populaţia ei, în mare majoritate, e vorbitoare de olandeză. Fiind mai bogată, Flandra nu prea doreşte să se împartă cu cealaltă mare regiune a Belgiei, populată de valonii vorbitori de franceză, de aceea se resimte destul de puternic tendinţa de separare, iar exponentul acesteia este formaţiunea de guvernare „Noua alianţă flamandă”.

4). Insulele Feroe

Insulele Feroe sunt un arhipelag danez, cu o populaţie de circa 50 mii locuitori. În aprilie 2018, aici va avea loc un referendum privind noua Constituţie, iar tendinţele separatiste s-au amplificat după ce în apropiere au fost identificate resurse impresionante de gaze şi petrol.

5). Noua Caledonie

Este  un arhipelag din Oceanul Pacific ce aparţine Franţei. Acum 20 de ani, Noua Caledonie a votat pentru lărgirea treptată a atribuţiilor sale ca autonomie, iar în noiembrie 2018 aici va avea loc un referendum pentru autodeterminare.

6). Ţara Bascilor

După referendumul privind independenţa Cataloniei, în Spania tot mai des răsună temeri că exemplul Barcelonei ar putea fi urmat şi de Ţara Bascilor, o altă regiune spaniolă. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, efectele pentru Spania, dar şi pentru UE, în general, ar fi devastatoare.

7). Corsica

În ultimul timp, tot mai des se aud voci că şi Corsica, această regiune franceză, ar trebui privită cu mare atenţie dat fiind pericolul unor noi tendinţe separatiste. Renunţând la confruntarea armată, naţionaliştii corsicani au obţinut majoritatea în parlamentul regional şi acum aşteaptă momentul potrivit pentru a anunţa un referendum.

Notă: Republicat din data de 29 octombrie 2017.

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...