[ X ]
Important30 Decembrie 2017 07:00

TOP-10 evenimente care ar putea marca anul 2018

Pe final de an, tradițional deja, TRIBUNA vă propune un clasament convențional al evenimentelor ce ar putea marca anul 2018.

1). Alegerile parlamentare

Cu siguranță, anul 2018 va trece sub semnul alegerilor parlamentare. Febra electorală se va simți pe parcursul întregului an și va deveni cu atât mai ridicată cu cât se vor apropia alegerile. Aceasta va pune sub semnul întrebării stabilitatea din țară. Cel mai probabil, vom avea un an instabil din punct de vedere politic cu răsturnări de situație spectaculoase.

2). Un eventual referendum privind anularea sistemului mixt

Chiar dacă reprezentanții guvernării spun că acest referendum practic e imposibil de organizat, dat fiind termenele legale aferente unui astfel de exercițiu, totuși, el trebuie luat în calcul. Or, societatea civilă este extrem de activă din acest punct de vedere și nu e exclus că efortul său ar putea da roade.

3). Campania de colectare a semnăturilor privind trecerea la forma prezidențială de guvernare

Această campanie e în plină desfășurare și, potrivit unor informații, au fost deja colectate este jumătate de milion de semnături ale cetățenilor cu drept de vot. Dat fiind faptul că inițiatorii ei își propun să colecteze circa un milion și jumătate de semnături, putem presupune că ea va continua minimum în prima jumătate a anului viitor.

4). Noi modificări ale Constituției

Din acest punct de vedere putem presupune că vom avea două importante modificări ale Legii Supreme – schimbarea denumirii limbii de stat și introducerea în Constituție a obiectivului de integrare europeană. Ambele proiecte de legi există deja, iar cel cu privire la limba de stat are chiar și avizul pozitiv al Guvernului. Cu siguranță, modificarea Legii Supremă va genera și o anumită stare de lucruri în politica moldovenească.

5). Acțiunile unioniștilor

Anul 2018 este un an important și cu o puternică semnificație pentru unioniști – este anul în care se împlinesc 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Cu siguranță, în 2018 vor avea loc mai multe acțiuni cu caracter unionist, care vor avea un impact semnificativ asupra vieții politice din Republica Moldova.

6). Acțiunile dedicate Anului lui Ștefan cel Mare și Sfânt

Prin decretul Președintelui Igor Dodon, 2018 a fost declarat Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Pe finalul anului 2017, Președinția a făcut public chiar și un program al acțiunilor ce vor avea loc în anul viitor. Putem presupune că și aceste acțiuni vor avea un impact anume asupra vieții politice din Moldova.

7). Consolidarea în continuare a dreptei pro-europene

În 2017, dreapta pro-europeană a făcut un pas serios spre consolidarea sa în vederea următoarelor alegeri parlamentare – constituirea frontului comun de către PAS și PDA. Aceste două partide au anunțat că rămân deschise și pentru colaborare cu alte forțe politice. De aceea, nu putem exclude că în 2018 vom asista la noi acțiuni de consolidare a dreptei pro-europene.

8). Trecerea la alt nivel a conflictului dintre Președinție și guvernare

Anul 2017 a fost marcat de un evident conflict dintre Președinție și guvernare, opinia publică asistând la mai multe confruntări în acest sens. Nu este exclus că apropierea alegerilor parlamentare va da un nou impuls confruntării dintre cele două tabere. Ne putem aștepta chiar că această confruntare va trece la un nou nivel.

9). Noi dosare politice

În ultimii trei ani am fost martori a mai multor rețineri, arestări, condamnări a foștilor și actualilor politicieni. Multe dintre aceste dosare au fost calificate de către cei vizați ca fiind politice. Anul 2018, fiind unul electoral, ar putea aduce noi dosare de acest fel. Cel puțin din punct de vedere teoretic, o asemenea posibilitate nu poate fi exclusă.

10). Consolidarea unioniștilor

Astăzi, curentul unionist în societatea moldovenească, potrivit unor estimări, este de circa 20-30%, dar nu există o forță politică care ar „ancora” acest segment de electorat. De aceea, nu putem exclude că în ajunul alegerilor am putea asista la o amplă mișcare de consolidare a forțelor politice unioniste.

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...