[ X ]
Important17 Decembrie 2017 14:00

Omul Săptămânii- Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova

În această săptămână, s-a împlinit un an de la învestirea lui Igor Dodon în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Cu această ocazie, el a prezentat un amplu raport de activitate.

Astfel, în raportul său, Igor Dodon a subliniat că este extrem de important faptul că, în premieră, șeful statului a fost ales prin vot direct pentru cetățeni. „În acest an cetățenii și-au recuperat încrederea în Președinție. În toate sondajele realizate, dintre cei deciși, peste 50% au încredere în instituția prezidențială”, a declarat Președintele RM.
Igor Dodon a menționat și faptul că au fost mai multe tentative ale majorității parlamentare de a prelua controlul asupra instituției prezidențiale, iar atunci când nu s-a reușit, s-a trecut la căi la limita legalității, la blocaje.

Totodată, șeful statului a spus că, pe parcursul acestui an, au fost inițiate mai multe programe sociale, inclusiv prin intermediul Fundației de binefacere „Din Suflet” a Primei Doamne, și au fost ajutați direct sute de cetățeni și mii de copii din familii social-vulnerabile. De asemenea, au fost susținuți peste 100 de tineri, care au participat la concursuri naționale și internaționale.

Președintele a precizat că, în activitate, s-a axat pe consolidarea statalității, menținerea neutralității, dezvoltarea politicilor sociale și activitatea în raioane. El a mai amintit și de inițiativele privind restabilirea drapelului istoric al Moldovei, realizarea filmului documentar despre istoria Moldovei, dar și a comunicat că anul 2018 va fi declarat Anul lui Ștefan Cel Mare și Sfânt.

„A fost constituit și Consiliul Suprem de Securitate după o formulă nouă, anterior fiind practica ocupării locurilor în CSS de către liderii de partide – o practică dubioasă. Activitatea CSS este boicotată și blocată de majoritatea parlamentară”, a menționat Dodon.

Președintele a mai spus că majoritatea parlamentară a încercat să blocheze, în repetate rânduri, și relația cu Federația Rusă, însă acest lucru nu le-a reușit.

„Anul 2018 trebuie să fie anul când vom detalia soluția pentru problema transnistreană. Noi, la Președinție, am elaborat o soluție cu etape concrete cum vedem aceste proces și suntem gata pentru discuții. Și în premieră pentru cei din stânga Nistrului au fost deschise birouri publice, cetățenii pot vorbi cu reprezentanții Președinției”, a spus Igor Dodon.

Potrivit spuselor sale, în decursul acestui an au fost semnate 464 de decrete prezidențiale, iar 176 sunt legi promulgate. Au fost 785 de solicitări pentru distincții de stat și au fost acordate 237.

„Noi toți ne-am dorit să alegem Președintele direct și am reușit. Și eu sunt sigur că ne dorim cu toții ca Președintele să aibă mai multe atribuții și posibilități. În 2017 a fost luptă între instituții, am fost blocați, dar ne-am străduit și am reușit să fim alături de oameni.

Preşedintele a spus că 2018 va fi mai dificil decât 2017 şi asta trebuie să o spunem sincer. „În calitate de Președinte al RM, voi face tot posibilul să stau la straja intereselor cetățenilor și să fiu alături. Voi merge în teritoriu în fiecare săptămână și vom încerca să ajutăm, în pofida faptului că unii încearcă să ne blocheze activitatea”, a subliniat șeful statului.

TRIBUNA precizează: Igor Dodon s-a născut la data de 18 februarie 1975, în satul Sadova din raionul Călărași. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova (1997) și apoi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (1998). Ulterior, a absolvit Facultatea de Drept în Economie din cadrul Institutului Internațional de Management. A obținut titlul științific de doctor în științe economice la Academia de Studii Economice din Moldova, Catedra Bănci și Burse de Valori. După absolvirea instituțiilor de învățămînt, din 1997 pînă în 2001 Igor Dodon a activat la Bursa de Valori a Moldovei. În perioada noiembrie 2001 – mai 2005, a exercitat funcția de președinte și membru al Consiliului de directori al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei SA. În perioada septembrie 2002 – mai 2005 a activat în funcția de președinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei. În mai 2005, Igor Dodon este numit în funcția de viceministru al Economiei și Comerțului a Republicii Moldova. În septembrie 2006, este numit în funcția de ministru al Economiei și Comerțului. Din martie 2008 este și prim-vicepremier în Guvernul Republicii Moldova. Din 2009 este deputat în Parlament. Din 2011 este lider al PSRM. Pe data de 13 noiembrie 2016 a fost ales Preşedinte al RM, cu peste 52% din voturile cetăţenilor care au participat la votare.

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...