[ X ]
Exclusiv11 Decembrie 2017 12:00

Grigore Novac a dezvăluit ce va urma după colectarea semnăturilor privind trecerea la forma prezidenţială de guvernare

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul socialist, Grigore Novac a fost întrebat: PSRM a anunţat despre iniţierea campaniei de colectare a semnăturilor privind trecerea la forma prezidenţială de guvernare. La ce etapă este procesul?

„Suntem la etapa colectării propriu-zise. Avem colectate foarte multe semnături, cred că vom finaliza înainte de termenul pe care ni l-am propus, având în vedere că această inițiativă este destul de populară printre cetățeni”, a declarat el.

Întrebat ce se va întâmpla după finisarea campaniei de colectare a semnăturilor şi ce acţiuni are planificate PSRM în acest sens în continuare, Grigore Novac a răspuns: „După ce vom colecta numărul necesar de semnături, vom convoca Congresul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la care vom prezenta semnăturile, vom supune votului propunerea de a introduce în programul electoral al PSRM modificarea formei de guvernare în Republica Moldova și anume în formă de guvernare prezidențială. Ulterior, cu această platformă, vom merge în scrutinul electoral parlamentar. Între timp, PSRM va înregistra și un proiect de lege cu privire la modificarea formei de guvernare”.

În opinia sa, „modificarea formei de guvernare are șanse reale, luând în considerație că modificarea în esență este susținută de majoritatea populației”. „Conform unor măsurări sociologice, trecerea la formă de guvernare prezidențială este susținută de peste 80% din respondenți. Probabil această dorință vine din experiența altor state, dar și din cauză că cetățenii Republicii Moldova au obosit de lupte politice, de migrațiile deputaților de la o fracțiune la alta, au obosit și de corupție în rândurile deputaților și de multe altele”, a mai declarat deputatul.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată aici.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...