[ X ]
Important7 Decembrie 2017 15:03

Parlamentul a adoptat... Președintele Dodon: Nu voi promulga, în nici un caz, acest proiect de lege

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că legea, elaborată de Partidul Democrat, cu privire la interzicerea difuzării emisiunilor informaţional-analitice ale televiziunii rusești „este nu doar un act aflat în contradicție cu toate normele europene ce vizează libertatea cuvîntului şi libertatea de exprimare și cu dispozițiile constituționale privind dreptul la acces la informaţie, dar şi o demonstrare a incapacităţii totale a Guvernului şi a majorităţii parlamentare în faţa poporului”.

După cum informează TRIBUNA, Igor Dodon a menționat că, „cu cît majoritatea parlamentară pro-europeană provizorie intensifică retorica anti-rusească şi încearcă să facă totul pentru a deteriora relaţiile cu partenerul nostru strategic – Federația Rusă –, cu atît mai mult cetăţenii Moldovei văd caracterul distructiv al acestor acţiuni şi pericolul lor, în primul rînd, pentru economia ţării, iar, drept efect, asupra vieții cetăţenilor de rînd”.

Potrivit lui Dodon, acest proiect de lege este o rugăminte din afară, care se înscrie în tabloul general, global, orientat împotriva Rusiei.

„Plus la aceasta, în cazul în care majoritatea parlamentară presupune că astfel de acţiuni o vor ajuta să spulbere dorinţa a peste 65 la sută dintre cetăţenii Moldovei de a avea relaţii de prietenie cu Federaţia Rusă, să conștientizeze că greșește amarnic. Pe noi ne leagă raporturi istorice de prietenie de secole, avem o singură credinţă Ortodoxă, interese economice comune şi, sînt convins, mai multe proiecte comune pentru viitor. Mai mult, în secolul nostru, cel al informatizării, în condițiile de dezvoltare a internetului, astfel de inițiative îşi pierd sensul. Interdicţiile nu le vor fi de ajutor. Or, oamenii vor opta să privească ceea ce consideră necesar să privească, nu ceea ce li se impune. Dimpotrivă, ceea ce este interzis va fi căutat cu un interes şi mai mare”, a precizat el.

În aceste ordine de idei, Igor Dodon a menționat că nu va promulga în nici un caz acest proiect de lege. „În al doilea rînd, orice încercări de a „pune beţe în roate” cooperării şi dialogului stabilit la nivel de şefi de state între Federația Rusă şi Republica Moldova, comise de Partidul Democrat şi sateliţii săi în decursul acestui an, în final s-au dovedit a fi un eşec total. În al treilea rînd, aprecierea acţiunilor regimului actual, inclusiv a acestor iniţiative, va fi făcută nu de către înalții demnitari de la Bruxelles, Washington, ci de către cetăţenii Moldovei, la alegerile următoare, cînd acest regim va deveni istorie”, a conchis Dodon.

 Precizăm că, legea a fost adoptată astăzi cu 61 de voturi ale deputaților din Parlamentul RM.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...