[ X ]
Editorial5 Decembrie 2017 07:00

Strategia secretă a liberalilor: Munteanu – Primar, Chirtoacă - lider al PL

Ieri am avut o discuţie interesantă cu un deputat (i-am promis că nu-i voi da numele), care mi-a spus că părerea lui personală este că liberalii ar avea o strategie secretă ce le-ar permite revenirea în forţă în politica moldovenească. Precizez: acest deputat nu este din PL, iar ceea ce mi-a povestit (şi mi s-a părut demn de a fi făcut public) este doar opinia lui, bazată pe observaţiile personale.

Pe scurt: deputatul menţionat crede că liberalii, înţelegând că Dorin Chirtoacă nu are nici o şansă reală de a reveni la Primăria capitalei până în 2019 (chiar dacă oficial rămâne Primar), au decis să aplice democraţilor o lovitură, împiedicându-i să o „crească” pe Silvia Radu. Iar sensul lovituri este demisia benevolă a lui Dorin Chirtoacă (înainte de referendum nu putea face acest lucru, deoarece ar fi plecat din funcţie într-un mod nu chiar onorabil şi în postura de învins) şi provocarea alegerilor anticipate, urmând ca din partea PL la funcţia de Primar să candideze ex-ministrul Mediului, ex-deputatul şi vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu. Aceasta este tânăr, necompromis (chiar dacă a ocupat mai multe funcţii de răspundere), are o bună prestaţie publică, e un bun administrator, un bun familist şi e carismatic. Liberalii nu-şi pot permite luxul de a aştepta anul 2019, deoarece până atunci electoratul care le-a mai rămas în capitală va dispărea „înghiţit” de alte partide. Ţinut departe de Primărie şi plimbat pe holurile instanţelor de judecată, Dorin Chirtoacă nu va putea împiedica acest proces. PL îşi poate păstra măcar parţial acest electorat, oferindu-le rapid o alternativă, iar cea mai bună alternativă (în opinia deputatului menţionat mai sus) este Valeriu Munteanu.

Deputatul susţine că această strategie ar putea da un dublu efect: PL îşi va păstra Primăria şi va obţine şansa reală de a se relansa în politica moldovenească. Iar Dorin Chirtoacă ar urma să vină în funcţia de Preşedinte al PL (Mihai Ghimpu ar urma să facă un pas înapoi ca un gest de compensare în raport cu Dorin Chirtoacă, care, până la urmă, a căzut victimă a jocurilor politice periculoase făcute de PL). Astfel, Munteanu ar urma să joace în continuare rolul pe care l-a jucat Chirtoacă, iar Chirtoacă – rolul pe care l-a jucat Mihai Ghimpu. Trebuie să recunoaştem că acest tandem al doi tineri politicieni este unul de potenţial succes şi e multă logică în ceea ce spune deputatul amintit.

Totodată, dacă Dorin Chirtoacă continuă să rămână oficial în funcţie, va crea doar premise ca PD să-şi consolideze poziţiile în capitală, iar PL va continua să degradeze. În acest caz, în 2019, nici Munteanu şi nici Chirtoacă nu vor avea nici o şansă la Primăria capitalei.

Dar acestea sunt doar calculele şi opinia unui deputat, care, posibil, nimic în comun nu au cu ceea ce gândesc liberalii. Iar eu am riscat să reproduc acest scenariu pentru că mi s-a părut extrem de interesant, chiar dacă vine din cu totul altă direcţie decât de la PL.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la următoarele alegeri parlamentare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online