[ X ]
Editorial4 Decembrie 2017 07:00

Cine va prelua diplomaţia moldovenească: Leancă sau Lupu?

Este o întrebare pe care tot mai multă lume şi-o adresează în contextul preconizatelor remanieri guvernamentale, anunţate pentru a doua jumătate a lunii curente. Deşi nu există nici o informaţie oficială în acest sens, cei ce cunosc multe lucruri din culisele politicii moldoveneşti susţin că plecarea lui Andrei Galbur din fruntea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene e decisă deja. Şi nu pentru că Andrei Galbur nu ar fi un bun diplomat sau că nu şi-ar fi făcut bine datoria până acum, ci pentru că au apărut noi circumstanţe, care indică clar că în fruntea Ministerului va veni alt conducător.

Despre ce circumstanţe e vorba? În primul rând, despre cele de ordin diplomatic. Nu este un secret că relaţia actualei guvernări cu Uniunea Europeană este una foarte proastă (chiar dacă factorii de decizie guvernamentali ne conving că nu e aşa). De poziţia UE, depind decisiv şi şansele din continuare ale actualei guvernări. Şi nu e vorba doar de banii pe care ţara noastră ar urma să-i primească de la Bruxelles, cât şi de poziţia UE faţă de procesele ce au loc în Moldova. Această poziţie poate juca un rol extrem de important în distribuirea preferinţelor alegătorilor în anul electoral 2018. Or, din câte se vede, actuala guvernare intenţionează să meargă în următoarele alegeri anume cu ideea integrării europene. Şi dacă mesajele ce vor veni de la Bruxelles vor avea un caracter negativ pentru actuala guvernare, aceasta ar putea încurca serios cărţile celor ce deţin puterea la moment în Moldova. De aceea, pentru actuala putere este de o importanţă vitală să-şi asigure măcar o poziţie neutră, dacă nu una favorabilă din partea UE, iar acest lucru îl poate face doar un nou ministru de Externe. Repet: nu e vorba că Andrei Galbur nu ar fi un diplomat sau un ministru suficient de bun, dar el e „specializat” mai degrabă pe relaţiile cu SUA şi pe relaţiile cu Rusia (poate de aia şi se vorbeşte că, după ce a fost ambasador în Rusia, acum va pleca ambasador în SUA şi, apropo, el a mai activat în cadrul misiunii noastre diplomatice din SUA anterior).

De ce în context apar numele lui Iurie Leancă şi Marian Lupu? Ambii au reuşit să-şi facă o mulţime de relaţii utile în Uniunea Europeană. Primul în calitate de ministru de Externe şi Premier în perioada când Moldova se deplasa cu viteză maximă spre UE, iar al doilea – în calitate de copreşedinte al Adunării Parlamentare a Euronest. Şi, probabil, guvernarea mizează că aceste relaţii o vor ajuta să obţină poziţia dorită a Bruxellesului.

În al doilea rând, e vorba de circumstanţe de ordin politic. Venirea lui Iurie Leancă sau a lui Marian Lupu în fruntea diplomaţiei moldoveneşti va însemna şi noi posibilităţi de creştere a imaginii şi ratingului acestora, iar aceasta îi poate aduce pe noi poziţii în politica moldovenească. Întrebarea este: de creşterea ratingului cui are nevoie mai mult puterea la acest moment? A lui Iurie Leancă sau a lui Marian Lupu? Cred că la această întrebare vom afla răspuns în timpul apropiat.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la următoarele alegeri parlamentare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online