[ X ]
Important1 Decembrie 2017 07:00

(INTERVIU) Vasile Bolea: Șansa noastră nu o vom rata

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul socialist, Vasile Bolea a vorbit despre cât de mulțumit este de calitatea justiției și jurisdicției constituționale din RM, ce șanse are un partid de opoziție să câștige un proces în instanțele de judecată și la Curtea Constituțională, pe cât de auzită este vocea opoziției în Parlament, dacă-și mai dorește un mandat de deputat, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dl. Bolea, în acest an ați fost extrem de activ din punct de vedere al adresărilor în judecată și la Curtea Constituțională. Ați putea spune în ce măsură sunteți mulțumit de calitatea justiției și jurisdicției constituționale în RM?

V.B.: Nu aș vorbi la superlativ despre activitatea mea juridică și a întregii fracțiuni. În acest an, împreună cu alți colegi, am reușit să obţinem să fie declarată neconstituțională norma din Codul Educației care impunea elevii din școli să închirieze manualele școlare.  Știu că declararea neconstituțională a acestei norme i-a lipsit pe unii funcționari din educație de aproximativ 90 mil. lei pe care ei îi redirecționau unor edituri controlate de politicieni. Dacă în Constituție este scris că învățământul general este gratuit, atunci nu văd necesitatea perceperii unor taxe pentru chiria manualelor.

De asemenea suntem într-un proces de judecată cu Ministerul Educației – am contestat planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal. În fiecare an, Ministerul lipsește copiii de vacanță nejustificat, încălcând în acest sens Codul Educației.

În ceea ce ține dacă sunt sau nu mulțumit de calitatea justiției, vreau să spun că justiția de la noi trece printr-un amplu proces de reformare. Acest proces este unul anevoios, dureros și care până în prezent nu a adus roadele scontate. Consider că și instanța de jurisdicție constituțională trebuie să treacă prin acest proces de reformare.

Unele hotărâri pronunțate de Înalta Curte au bulversat societatea moldovenească și mediul de experți de la noi, dar și de peste hotare. Reformele sunt necesare, însă dacă e să vorbim despre Curtea Constituțională, mi se creează impresia că însăși magistrații Curții nu doresc aceste schimbări și deseori execută comenzi politice.

T.: În genere, ce șanse are un partid de opoziție să câștige un proces în instanțele de judecată și la Curtea Constituțională?

V.B.: Când se începe vre-un proces de judecată, oricine are din start șanse egale – 50/50. Evident că unele întrebări pe care le invocă un partid de opoziție sunt politizate. Însă depinde mult de acele argumente pe care le prezinţi în instanță.

Vreau să spun că, în cadrul unor procese de judecată, totuși a prevalat forța argumentului și a legii. Dovadă este procesul de judecată prin care s-a anulat dispoziția Primarului General de a sărbători anual în PMAN de 9 mai Ziua Europei sau procesul de judecată prin care s-a înregistrat grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor pentru organizarea referendumului în Chișinău.

Antrenorul meu de rugby permanent îmi spunea că șanse nu au doar cei morți. Cât exiști și încerci ceva să miști din loc, permanent vei avea șansa să izbutești.

T.: Pe cât de auzită este vocea opoziției în Parlament?

V.B.: Vocea opoziției care muncește și este activă, este auzită. Ea se aude nu numai în Parlament, dar și în societate. Dovadă este scorul mare în sondaje pe care îl are PSRM.

În acești 3 ani de aflare în opoziție am reușit să utilizăm noi metode de luptă pe care le oferă legea. Mă refer la instituția moțiunilor simple și celor de cenzură pe care la scară largă a utilizat-o fracțiunea socialiștilor din Parlament. Să mă credeți că fiecare ministru, care venea la raport în Parlament, se simțea foarte incomod. Și societatea avea posibilitatea să vadă cu ce se ocupă miniștrii noștri și guvernarea în ansamblu.

T.: În opinia Dvs., este necesară o lege a opoziției. Dacă da, ce ar trebui să includă ea?

V.B.: Părerea mea este că la noi cultura politică încă nu a ajuns la un nivel la care guvernarea să aibă un gentlemen agreement prin care funcțiile de control, pârghiile de control asupra guvernării să fie date opoziției. De aceea la noi s-ar impune adoptarea unei legi a opoziției. Legea ar trebui să prevadă cedarea opoziției controlul asupra așa instituții cum ar fi CEC-ul, Curtea de Conturi și altor instituții de control asupra guvernării. Ca să excludem pe viitor abuzuri din partea guvernării.

T.: Câte inițiative și sesizări ați depus în acest an? Ați putea face un bilanț?

V.B.: Au fost mai multe inițiative sociale la care am lucrat în tandem cu colegul meu Vladimir Odnostalco. O inițiativă complexă și complicată în același timp a fost proiectul nr.123 de introducere a sistemului mixt de votare. La acest proiect am lucrat cu colegii mei din departamentul juridic al partidului. A fost o experiență bună.

T.: La ce proiecte lucrați în prezent?

V.B.: Acum fac doctoratul. Încerc să scriu o teză la drept sportiv. Proiectele pe care le pregătesc sunt legate de dezvoltarea legislației din domeniul dreptului sportiv. La noi această ramură nu este dezvoltată. În Parlament este înregistrat încă din anul trecut proiectul nr.475 care reglementează comportamentul spectatorilor în cadrul unor evenimente sportive. Mai pregătesc completări la Codul Muncii care ar reglementa modalitatea încheierii contractelor sportive de muncă, drepturile și obligațiile părților, protecția socială a sportivilor profesioniști și alte particularități.

T.: Vă mai doriți un mandat de deputat? Dacă da, cum veți candida: în circumscripție sau pe listă de partid?

V.B.: Referitor la dorințele pe care le am, vreau să vă spun că aș vrea să am mai mult timp liber să pot să-l petrec alături de familie, de copil. Referitor la mandatul de  deputat, consider că deputații trebuie să se profesionalizeze. Nu văd nici o problemă ca persoana să fie timp îndelungat deputat cu condiția că această persoană să devină magistru în creație legislativă. Am cunoscut persoane care de 50 de ani se ocupă profesionist cu politica și creația legislativă.

În orice domeniu trebuie să fie profesioniști. La noi, din păcate, și în politică avem persoane care sunt specialiști în toate, cum sunt spectatorii la fotbal. Însă când vine timpul să facă ceva, se simte lipsa de capacități.

Dacă voi candida sau nu? Sunt jucător de echipă. Unde voi fi util echipei, acolo și voi merge. Orice politician trebuie să fie gata de luptă.

T.: Ce șanse credeți că are PSRM să preia puterea după următoarele alegeri parlamentare?

V.B.: Cele mai mari șanse de a veni la guvernare le are Partidul Socialiștilor. Avem o echipă pregătită, avem un plan de dezvoltare durabilă a ţării. Șansa noastră nu o vom rata.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la următoarele alegeri parlamentare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online