[ X ]
Breaking news30 Noiembrie 2017 13:37

Ambasadorul UE la Chișinău a făcut totalurile privind Summit-ul PaE

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a prezentat, astăzi, detalii privind asistența UE și Summit-ul Parteneriatului Estic.

După cum comunică TRIBUNA, Ambasadorul UE în RM, Peter Michalko, a reiterat disponibilitatea UE de a susține R. Moldova și a exemplificat cu ce s-a soldat Summit-ul Parteneriatului Estic.

„În cadrul acestui Summit au fost reevaluate relațiile UE cu țările partenere și au fost analizate rezultatele obținute. Unul dintre scopuri a fost de a prezenta Parteneriatul ca o formă de cooperare între țările care au rezultate tangibile și vizibile pentru cetățeni. Țările au beneficiat de susținere financiară de 5,4 miliarde de euro. Aceasta va continua și cu angajamentele noi confirmate și publicate în cadrul Parteneriatului.

În domeniul economic au fost deja susținute peste 100 mii de întreprinderi și au fost create mii de locuri de muncă. Au fost oferite mai mult de 190 mii de credite pentru întreprinderi.

Pentru viitor s-au predat 100 milioane de euro, ce vor fi folosite pentru credite în monede locale. În domeniul Guvernare subliniez rolul pe care îl joacă societatea civilă.

Sunt pregătite sume de 100 milioane de euro pentru următorii 3 ani pentru proiecte mari și 5-10 milioane euro pentru proiecte mai mici din domeniul transportului și infrastructurii.

O prioritate este și eficiența energetică, unde cooperarea oferă 60 milioane de euro.

Au fost stabilite și formele de cooperare bilaterală, care a fost implementată între 3 țări partenere Ucraina – R. Moldova – Georgia.

UE a adoptat ramura de susținere unică pentru 2017-2020. Partea a II-a a programului multianual de susținere UE pentru RM bazat pe prioritățile politice. Vor fi mai multe proiecte pilot pentru dezvoltarea domeniului economic și social”, a precizat Ambasadorul UE.

Cristina Parfeni

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...