[ X ]
Editorial28 Noiembrie 2017 07:00

Ce stă la baza conflictului dintre Copyright şi AGEPI

În ultimul timp, opinia publică a asistat la mai multe episoade dintr-un conflict ce pare să prindă contur tot mai clar pe zi ce trece. E vorba de conflictul dintre Copyright şi AGEPI. Am încercat să mă documentez asupra acestui conflict şi iată ce am aflat.

În ce constă conflictul? Copyright acuză Comisia de avizare a organizaţiilor de gestiune colectivă a drepturilor de autor din cadrul AGEPI de retragerea pe două luni a avizului său privind colectarea remuneraţiilor compensatorii. Adică, a 3% din valoarea vamală a tuturor dispozitivelor de copiere, transmitere a operelor autorilor (scanere, computere, tv, telefoane) etc. În baza acestui aviz, Copyright putea colecta banii de la toţi importatorii de asemenea echipamente.

De ce Comisia a luat această decizie? Aceasta a fost o reacţie promptă la solicitarea mediului de afaceri, care are conexiune cu respectivul domeniu de activitate. Agenţii economici au atras atenţia că mecanismul existent este imperfect, iar legislaţia trebuie modificată. Inclusiv, problema a fost adusă în atenţia Primului ministru, prin intermediul Consiliului Economic de pe lângă Premier. Anterior, această problemă a fost şi în atenţia Parlamentului şi a Comisiei Naţionale de Proprietate Intelectuală. Deci, nu putem spune că ar fi vorba de o acţiune individuală a AGEPI sau, cu atât mai mult, a conducătorului acestei instituţii, după cum se creează impresia.

Care e soluţia AGEPI? AGEPI a propus modificarea legislaţiei în scopul elaborării unui instrument legislativ funcţional şi transparent. AGEPI a pornit de la dorinţa medului de afaceri de a achita remuneraţiile compensatorii, dar şi de la solicitarea acestora ca, cuantumul lor să fie unul real, dar nu exagerat de mare cum este în prezent, ceea ce face practic imposibilă funcţionarea legii în actuala formulă. AGEPI a propus ca, pe durata examinării şi aprobării noului mecanism, să fie retrasă licenţa Copyright. Copyright vrea să menţină aceste 3%, dar să le obţină prin judecată. Apropo, la moment în instanţe pe rol se află circa 20 de procese la subiectul dat cu implicarea mai multor agenţi economici.

Concluzia ce se impune e că avem de a face nu atât cu un conflict între Copyright şi AGEPI, cât cu un conflict între Copyright şi mediul de afaceri. Dorind să soluţioneze acest conflict, AGEPI a atras asupra sa critica Copyright. Pe de o parte, cei de la Copyright pot fi înţeleşi, or actualul mecanism le oferă posibilitatea de a colecta mai mulţi bani. Pe de altă parte, pot fi înţeleşi şi cei din mediul de afaceri, care spun că plăţile achitate sunt exagerat de mari şi solicită de la AGEPI asigurarea transparenţei fluxului mijloacelor băneşti administrate de Copyright.

Apropo, începând cu luna noiembrie, AGEPI este în proces de control planificat la organizaţiile de gestiune colectivă a drepturile de autor – ORDA şi Copyright.

Pentru mine este clar ce face AGEPI. Organizaţia a reacţionat prompt la o problemă, care deja ajunsese în atenţia Parlamentului şi Guvernului, dar şi la solicitările reprezentanţilor mediului de afaceri. Mai mult ca atât, AGEPI a venit şi cu o soluţie. Totodată, nu prea înţeleg tactica Copyright, or declaraţiile scandaloase şi solicitările publice nu pot fi o soluţie în acest caz. Mai bine ar încerca să găsească un compromis acceptabil la masa de dialog cu toţi cei implicaţi în conflictul respectiv.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce modificări la Constituţie sunt necesare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...