[ X ]
Important25 Noiembrie 2017 11:00

(INTERVIU) Vladimir Voronin: Codul Electoral în noua variantă trebuie prevăzut să intre în vigoare în 2022

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin a vorbit despre referendumul pentru demiterea Primarului Dorin Chirtoacă, intenţia socialiştilor de a transforma Moldova în republică prezidenţială, următoarele alegeri parlamentare, prioritățile partidului, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Duminică a avut loc referendumul pentru demiterea Primarului Dorin Chirtoacă. Cum comentați rezultatele? Ce scenariu vedeți mai departe pentru Primăria capitalei?

V.V.: De la început trebuie de discutat despre necesitatea petrecerii acestui referendum și în ce împrejurări s-a petrecut. Încă doi ani în urmă a fost propunerea de a petrece așa referendum, însă nu a luat foc, nu s-a susținut această propunere. Acum s-au petrecut un șir de măsuri de a pregăti acest referendum. În primul rând, mă refer la unele înțelegeri între PDM și PSRM. În opinia noastră, acest referendum putea să fie o înțelegere înainte de a fi votată în Parlament legea privind schimbarea sistemului electoral. Socialiștii susțin schema propusă de democrați, dar lor cadou li se permite să petreacă referendumul. S-au petrecut multe lucruri: alocarea surselor pentru referendum, înaintarea a doi viceprimari, înlăturarea lui Nistor Grozavu de la conducerea Primăriei și multe alte lucruri. Dacă analizăm aceste lucruri separat, parcă nu se înțelege ce se petrece, dar dacă le înșiri într-un lanț, ajungi la concluzia că toate acestea au fost pregătite și, mai mult decât atât, susținute de PDM. Numai că scopul PDM s-a văzut altfel, comparativ cu scopul socialiștilor.

Trebuie de menționat și faptul că, democrații s-au grăbit imediat să declare despre rezultatele referendumului, chiar dacă erau rezultate preliminare, spunând că acest referendum este o pierdere în general a tuturor forțelor de stânga. Democrații tot timpul, când lor li-i convenabil, sunt de stânga, dacă nu – sunt de dreapta, dacă trebuie sunt de centru. Așa-i politica democraților. Numai că ei uită de un singur moment, că liderul PDM, Vlad Plahotniuc este vicepreședintele Internaționalei Socialiste și democrații sunt în grupul de stânga al APCE. Aici nu se știe a cui e înfrângerea.

Mai mult decât atât, interesant este că democrații nu au apelat la susținătorii lor, la forțele lor, care, când le trebuie, le folosesc cu brio, ca să iasă lumea la referendum. Nu s-au adresat, dar fac așa declarații. Deja în concluzie se vede că acest referendum a fost o cârdășie între PDM și PSRM. Le-au oferit această șansă dintr-o parte socialiștilor, dar pe de altă parte, au blocat tot ce au putut să blocheze ca să nu aibă loc acest referendum.

Noi am făcut o declarație că chemăm chișinăuienii să pună capăt acestui dezastru care are loc de 10 ani în Chișinău. Din punct de vedere strategic, poziția noastră pe această dimensiune este întotdeauna aceiași. În condițiile în care statul este capturat, este ocupat categoric de grupări mafiote, criminale, oligarhice la toate nivelurile, poziția noastră este că noi o să votăm și o să susținem orice demisie, a cui nu ar fi, începând de la președinte până la funcționari. Noi suntem pentru aceea ca să fie înlocuiți, pentru că toate structurile de conducere în țara noastră sunt bolnave de cancerul acesta al mafiei și al corupției. Poziția noastră și în cazul dat a fost una foarte clară – de susținut demisia lui Chirtoacă. Încă 10 ani în urmă am spus că din copilul acesta nu o să crească niciodată ceva serios și responsabil, era și atunci de nimic și acum tot, nu o să fie niciodată, mai ales pentru așa posturi.

T.: Ce șanse credeți că are Dorin Chirtoacă de a reveni de facto la conducerea capitalei?

V.V.: Dacă dosarul acesta care e deschis pe el va fi adus până la sentință, atunci nu are nici o șansă. Categoric, nu are nici o șansă.

T.: Este Silvia Radu acel candidat cu care PDM va merge în următoarele alegeri ale Primarului?

V.V.: Nu cred. Cred că doamna aceasta e temporar și Ruslan Codreanu – tot. Nu cred. Cred că pur și simplu s-a făcut un test din partea PDM, ce variantă și ce posibilități au ei mai departe pentru funcția de Primar general. În linii generale, rezultatele referendumului au demonstrat că democrații au pus mâna și au acaparat și Chișinăul. Nu numai toată Moldova, dar în sfârșit și Chișinăul.

T.: Ca fost şef de stat, cum apreciaţi intenţia socialiştilor de a transforma Moldova în republică prezidenţială?

V.V.: Igor Dodon nu are alte variante. În primul rând, el e ales neconstituțional, în al doilea rând, el nu are alte posibilități de a hotărî problemele care și le-a asumat singur prin programul lui când candida la acest post neconstituțional. Nu are alte variante, numai că nici el și nici cei care susțin această idee nu înțeleg un singur lucru – ori republică pur parlamentară, ori prezidențială, alegeți-l voi cum vreți pe acest președinte, dar președintele ales, dacă nu are susținere și majoritate parlamentară, nu are succes nici într-un caz. Și Snegur, și Lucinschi, și toți cei care au mai fost aleși direct de popor, tot cu nimic nu s-a terminat chestia aceasta, dimpotrivă, au fost conflicte. Totul trebuie să fie de comun acord, să fie și majoritate parlamentară și susținere parlamentară a Președintelui. Sunt mai multe probleme care țin de organizarea normală a conducerii statului RM și nu se hotărăsc doar prin modificarea formulelor.

Ideea aceasta este o modalitate din partea lui Igor Dodon de a fugi de responsabilitate, de a spune că nu are împuterniciri, majoritate parlamentară și că ei nu pot face nimic. Măi băiete, dar tu când te-ai avântat în alegeri, ai violat toată Moldova și toți alegătorii, tu ai știut ce împuterniciri are președintele? Tu ai știut că nu ai majoritate parlamentară? Tu ai știut unde și la ce mergi? Și acum tu începi a scheuna că nu ai împuterniciri și nu poți face nimic. Здрасте! Lui îi trebuie… iar va duce lumea în eroare,  iar o să umble aiurea cu acumularea acestor semnături.

T.: Pe cât de reale credeţi că sunt noi modificări la Codul Electoral, astfel încât în circumscripţiile uninominale deputaţii să fie aleşi în două tururi?

V.V.: De fapt, modificarea Codului electoral e o prostie și o schemă iarăși propusă de PDM, ca ei cu orice preț să câștige alegerile parlamentare, să aibă majoritate în viitorul Parlament. Cu orice preț. Din aceste considerente și s-a modificat Constituția. Acum nu știu dacă ei vor mai merge la ceva. Prima ce ar trebuie să facă, e să lase Codul cum și-au bătut joc de el, dar să facă o modificare, să adauge un aliniat acolo că actuala lege intră în vigoare din 2022. Mai mult nimic nu trebuie să facă ei. Am avut zilele trecute o întrevedere cu Ambasadorul României în RM și el singur mi-a povestit istoria cum a făcut România tot această schemă. Ai noștri au copiat-o de al români, pentru că la noi acum numai papagali lucrează, tot copie de la Bruxelles și România, în capul lor e tărâţe și interes de bani, și alte prostii, nimic din capul lor nu iese real și sănătos. Românii au supraviețuit 4 ani și au trecut înapoi. Multe alte țări au încercat și au trecut înapoi. Cel mai cinstit și cel mai corect e sistemul proporțional de alegere a organelor menite de a fi organe publice și legislative.

T.: Având în vedere că alegerile parlamentare sunt tot mai aproape, PCRM are o viziune clară despre modul cum se va implica în aceste alegeri? În genere, când vă propuneți să începeți pregătirile?

V.V.: Despre modul cum să ne implicăm, noi avem nu că viziune, dar tradiție, avem practică, experiență cum să pregătim și cum să petrecem campaniile electorale. Noi încă stăm la răscruce, nu știm poate structurile europene, poate însuși aceștia care astăzi mențin conducerea prin schemele lor mafiote de a cumpăra deputații, poate le-a veni mintea la loc și vor trece înapoi la sistemul proporțional. Mai mult decât atât, noi nu cunoaștem varianta finală a circumscripțiilor uninominale permanente, ea nu-i oficializată. Pe noi ne întreabă și alegătorii din teritoriu, iar noi nu cunoaștem acest lucru. Candidați, și pentru lista unu și pentru lista circumscripții, avem. Noi avem oameni destul de pregătiți, serioși, cu autoritate, dar numai că însuși sistemul acesta este foarte dezavantajat. El nu este un pas spre democrație. Știți deja la noi în RM este un banc: De facto,  democrația înseamnă puterea  poporului, dar la noi, în RM, democrația înseamnă puterea Partidului Democrat.

T.: Ce şanse sunt ca la următoarele alegeri parlamentare forţele anti-oligarhice să facă un front comun?

V.V.: Aici frontul comun trebuie făcut nu pe principii anti-oligarhice, dar pe principii politice. Noi avem conceptele noastre ideologice, viziune noastră cum vedem procesele democratice și dezvoltarea RM și ele nu coincid cu cele ale majorităţii partidelor, dacă nu cu ale tuturor. Unele trăsături sunt comune, dar nu toți luptă pentru statalitatea RM, nu toți susțin art. 13 al Constituției despre limba moldovenească, nu toți susțin art. 11 al Constituției despre neutralitatea permanentă a RM, nu toți susțin metodele de dezvoltare a Moldovei pe care dimensiune și cum, nu toate partidele acceptă cum trebuie modernizată Moldova conform standardelor europene. Sunt multe divergențe între partidele politice participante la alegeri și el nu pot să fie înlăturate până la alegeri.

În general, câteva din partide vorbesc în serios contra mafiei, corupției și sistemului acesta oligarhic, care este o piedică foarte serioasă în dezvoltarea țării noastre. Noi suntem primii poate și unicii care nu numai vorbim, dar și luptăm împotriva acestor fenomene negative.

T.: Ce părere aveţi despre ideea boicotării de către opoziţie a următoarelor alegeri parlamentare?

V.V.: Încă nu avem așa discuții referitor la această  boicotare. Cum poți să boicotezi alegerile?! Și pe urmă unde rămâi după aceste alegeri? Aici e și problema toată. Aceștia care au inițiat modificarea sistemului electoral, pe asta și mizează, că noi nu o să avem variante și nu vom avea încotro. Vrei nu vrei, bea Gheorghe agheasmă. Și iată așa, vom fi puși în situație. Dacă ne implicăm în alegeri, unii ar putea să ne acuze că noi am fost împotriva acestui sistem și acum participăm. Dar ar fi o abordare idiotică. Cum să pierzi acest ciclu?! Partidul tot timpul trebuie să fie antrenat în acțiuni concrete, dar cea mai mare acțiune și repetiție și cel mai mare examen pentru un partid tocmai sunt alegerile. Dacă ratezi ciclul acesta de alegeri, atunci pot să fie probleme pe intern, în partid și așa mai departe.

T.: În opinia Dvs., pe cât de oportună este ideea PDM de a modifica Constituţia şi de a prevedea că integrarea europeană e prioritate naţională?

V.V.: De fapt, această bătaie de joc care are lor ultimii ani față de Constituție este o crimă. Acei care se numesc politicieni astăzi în RM și modifică Constituția, în primul rând, trebuie apreciaţi ca criminali, dar CC e instituția care susține aceste intenții criminale. Din 2011 până astăzi, CC de 13 ori a intervenit în corpul constituțional și de fiecare dată neconstituțional. Problema nu e în Constituție, problema e în noi înșine, dar Constituția trebuie să fie sfântă, biblia țării. Fiind la guvernare și având majoritatea constituțională, noi nu am pus mâna pe Constituție, nu am umblat în Constituție, dar dacă tu nu ai alte capacități și mizezi doar pe aceea că modifici Constituția și faci tot ce visezi peste noapte, este nihilism politic. Și numai din cauza că CC este argatul PDM – ce visează PDM, ei a doua zi înfăptuiesc.

Adausul acesta e ca să-i lingă încă o dată pe europeni și europenii să le ierte lor toate chestiile acestea legate de furtul miliardului, corupție, mafie, crimă organizată. Pentru aceasta și se hotărăște această problemă. Mai mult ca atât, această noțiune de integrare europeană nu are caracter juridic, asta poartă caracter economico-social. Nu se numește normă juridică integrarea europeană, asta este o direcție de dezvoltare a țării și nu ține ea de Constituție, de jurisprudență, nu are caracter juridic. Если сильно хочется, то значит можнo.

T.: Ce priorităţi are PCRM până la finele acestui sezon politic, dar şi până la următoarele alegeri parlamentare?

V.V.: Priorități noi tot timpul avem. În primul rând, activăm conform planului de activitate, avem program pentru 4 ani de zile, adoptat la Congres până la următorul. Pe urmă, anual noi concretizăm aceste programe ale noastre. Anul acesta a fost dedicat Centenarului Revoluției din octombrie, în afară de aceasta noi activăm conform statutului partidului. Acum, statutul ne obligă pe noi să petrecem campania de dare de seamă și alegerea organizațiilor primare, conferințele raionale de partid. Astfel, noi până la sfârșit de decembrie trebuie să terminăm acest lucru. Partidul tot timpul e în activități, măsuri concrete, în diferite evenimente.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce modificări la Constituţie sunt necesare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...